play

Pohjois-Korea vahvistaa ohjuskokeen – kertoo testanneensa jälleen ääntä nopeampaa ohjusta

Etelä-Korean Soulissa näytettiin tiistaina televisiossa arkistokuvaa Pohjois-Korean tekemistä ohjuskokeista. Pohjois-Korea on vahvistanut tehneensä uusimman kokeensa tiistaina. LEHTIKUVA / AFP

Etelä-Korean Soulissa näytettiin tiistaina televisiossa arkistokuvaa Pohjois-Korean tekemistä ohjuskokeista. Pohjois-Korea on vahvistanut tehneensä uusimman kokeensa tiistaina. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Pohjois-Korea vahvistaa tehneensä tiistaina ohjuskokeen. Maa kertoo testanneensa jälleen ääntä nopeampaa ohjusta. Valtionmedia KCNA kertoi keskiviikkona, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli henkilökohtaisesti valvomassa tiistaista laukaisua, jonka kerrotaan olleen onnistunut. Ohjuskoe oli jo toinen viikon sisään.

KCNA:n mukaan Kim sanoi laukaisun jälkeen, että Pohjois-Korean on edelleen vauhditettava ponnistelujaan maan strategisten "sotilaallisten lihasten" kasvattamiseksi laadullisesti ja määrällisesti sekä modernisoitava armeijaa edelleen.

Viime viikolla Pohjois-Korea sanoi testanneensa niin ikään ääntä nopeampaa ohjusta. Maan mukaan kyseessä olisi ollut hypersooninen eli vähintään viisinkertaista äänennopeutta kulkeva ohjus, mutta etelänaapuri on kyseenalaistanut väitteen.

Etelä-Korean asevoimien mukaan tiistainen ohjus sen sijaan saavutti hypersoonisen nopeuden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

KCNA:n mukaan ohjus osui tuhannen kilometrin päähän merelle merkattuun kohteeseensa.

Valtiollinen Rodong Sinmun -lehti puolestaan julkaisi verkkosivuillaan kuvia, joissa Kim seuraa laukaisua kiikarien avulla mustaan nahkatakkiin sonnustautuneena.

Lehden muissa kuvissa näkyi, kuinka ohjus lähti matkalleen aamunkoiton aikaan tulenlieskojen ja savun keskeltä. Lisäksi lehdellä oli kuvastoa, jossa Kim keskustelee univormuun pukeutuneiden virkamiesten kanssa.

Kimin läsnäolo viestii ohjuksen valmiudesta

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistainen ohjuskoe oli tähän mennessä jo kolmas kerta, kun Pohjois-Korea on väittänyt laukaisseensa ääntä nopeamman ohjuksen. Ensimmäisestä laukaisusta maa kertoi viime vuoden syyskuussa.

Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina ovat kertoneet testanneensa hypersoonisia ohjuksia onnistuneesti. Nykyisellään Venäjän nähdään olevan maailmanlaajuinen johtaja kyseisen ohjusteknologian osalta.

Kim on ollut vallassa noin vuosikymmenen ja tuona aikana Pohjois-Korea on ottanut harppauksia aseteknologiansa kehittämisessä, mutta joutunut pyrkimystensä vuoksi kansainvälisten pakotteiden kohteeksi.

–  Kaikki tässä kokeessa muistuttaa siitä, että Pohjois-Korea on täysillä mukana uudessa armeijan modernisointikampanjassa, kommentoi Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon Ankit Panda Twitterissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtio on listannut nykyisessä viisivuotissuunnitelmassaan ääntä nopeammat ohjukset etusijalle strategisten aseiden kehittämisen osalta.

–  Kim Jong-unin läsnäolo ohjuskokeessa viittaisi siihen, että hypersoonisen ohjuksen kehitys on saavuttanut tyydyttävän tason, arvioi eteläkorealaisen yliopiston Pohjois-Korean tutkimuksen professori Lim Eul-chul.

Lim arvioi kehityksen olevan sillä tasolla, että Korea ei vähään aikaan testaa hypersoonisia ohjuksia.

Analyytikot arvioivat, että Pohjois-Korean tuoreimman laukaisun ajankohtaan on saattanut vaikuttaa YK:n turvallisuusneuvoston maanantainen kokoontuminen. Turvallisuusneuvosto keskusteli diktatuurin edellisestä ohjuskokeesta suljetuin ovin järjestetyssä kokouksessa.

Kuusi maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja Japani, kehottivat ennen maanantain kokousta Pohjois-Koreaa lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

Tiistaina Yhdysvallat ennätti tuomitsemaan Pohjois-Korean aamulla tekemän ohjuskokeen.

Yhdysvallat asetti keskiviikkona pakotteet viidelle pohjoiskorealaiselle, jotka liittyvät Aasian maan ballististen ohjusten ohjelmaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi