play

Poliisit paljastivat maailmanlaajuisen operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ainakin satoja pidätetty – Suomi myös mukana

Australiassa tehtiin viime yönä luvilla satoja etsintöjä. Australian pääministeri Scott Morrison julkisti asian lehdistötilaisuudessa maanantaina. LEHTIKUVA / AFP

Australiassa tehtiin viime yönä luvilla satoja etsintöjä. Australian pääministeri Scott Morrison julkisti asian lehdistötilaisuudessa maanantaina. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Viranomaiset eri puolilla maailmaa ovat toteuttaneet laajan operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, kertovat useat kansainväliset poliisiviranomaiset. Pelkästään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on pidätetty satoja ihmisiä. Ratsioita on tehty myös Ruotsissa ja Saksassa.

Eri puolilla maailmaa on otettu kiinni noin 800 ihmistä laajassa operaatiossa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Pelkästään Ruotsissa on otettu kiinni 155, kerrottiin EU:n poliisiorganisaatioiden yhteenliittymän Europolin tiedotustilaisuudessa.

Operaation aikana takavarikoitiin muun muassa kahdeksan tonnia kokaiinia, kaksi tonnia amfetamiinia ja metamfetamiinia, noin 250 ampuma-asetta ja yli 48 miljoonaa dollaria eri maiden valuuttaa ja kryptovaluuttaa.

Viranomaiset tekivät yhteistyötä kymmenissä maissa. EU:n lainvalvontayhteistyövirasto Europol listaa mukana olevien maiden joukkoon myös Suomen. Europolin mukaan operaation kohteena oli maailman merkittävimpiä rikollisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolme vuotta jatkuneen yhteistyön aikana viranomaiset kykenivät lukemaan rikollisten viestejä reaaliaikaisesti Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n suunnitteleman kryptatun ANOM-nimisen sovelluksen avulla, kertoo . kertoo FBI:n purkaneen aiemmin rikollisten viestintään käyttämiä kryptattuja alustoja ja luoneen suljetun kryptatun ANOM-sovelluksen päästäkseen rikollisten jäljille.

Yli puolitoista vuotta rikolliset käyttivät ANOM-sovellusta viestimiseen tietämättä, että sitä ylläpitivät FBI:n agentit.

Australian yleisradio kertoo, että kaikkiaan kolme vuotta kestäneessä yhteistyössä viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa viestiä reaaliaikaisesti. ANOM-sovellusta on ABC:n mukaan käytetty surmien, huumekuljetusten ja rahanpesun suunnitteluun.

–  He puhuivat huumeista, väkivallasta, iskuista toisiaan vastaan ja suunnitelluista viattomien ihmisten murhista, sanoi Australian liittovaltion poliisin päällikkö Reece Kershaw tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

FBI:n apulaisjohtajan Calvin Shiversin mukaan operaation ansiosta yli sadan ihmisen henki onnistuttiin säästämään.

Yhteyksiä huumekartelleihin

Uutistoimisto TT kirjoittaa, että Ruotsissa tehtiin maanantaiaamuna useita poliisioperaatioita. Uutistoimiston mukaan Ruotsin poliisi ei vielä eilen kertonut, millaisista rikoksista on kyse.

Saksalainen kirjoittaa uutistoimisto DPA:n tietoihin viitaten, että maan poliisi teki maanantaina satoja ratsioita koteihin, varastoihin ja liiketiloihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Australiassa tehtiin viime yönä satoja etsintöjä. ABC kertoo, että Ironside-nimellä kulkevassa operaatiossa pystyttiin linkittämään rikollisia Etelä-Amerikan huumekartelleihin, Aasian triadeihin sekä Lähi-idän ja Euroopan rikollisorganisaatioihin.

Europol kertoo, että operaatiossa olivat mukana Australia, Saksa, Viro, Suomi, Kanada, Liettua, Hollanti, Norja, Uusi-Seelanti, Skotlanti, Britannia, Ruotsi, Saksa, Unkari, Yhdysvallat ja Itävalta.

Lähteinä myös uutistoimistot AFP ja TT.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi