play

Yhdysvaltain korkein oikeus vahvisti, että julkisuuteen vuotanut luonnos aborttioikeuden kumoamisesta on aito

Aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla korkeimman oikeuden vuoden 1973 kuuluisalla Roe vastaan Wade -päätöksellä. LEHTIKUVA/AFP

Aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla korkeimman oikeuden vuoden 1973 kuuluisalla Roe vastaan Wade -päätöksellä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltojen korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts vahvisti tiistaina, että julkisuuteen vuotanut, koko maata kohahduttanut aborttioikeuden perumista koskeva päätöslauselmaluonnos on aito.

Asiakirjan julkisti Politico-uutissivusto. Sivuston mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta lähihistoriassa, kun korkeimman oikeuden lausuntoluonnos on vuodettu julkisuuteen.

Roberts korosti, ettei kyseessä ole lopullinen päätös asiasta, ja kertoi määränneensä tutkinnan siitä, miten luonnos on vuotanut julkisuuteen.

–  Oikeuden jäsenillä on tärkeä velvollisuus kunnioittaa oikeusprosessin luottamuksellisuutta ja pitää näin yllä oikeuden luottamusta, Roberts sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luonnoksen mukaan oikeus olisi kumoamassa aborttioikeuteen johtaneen, vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen, jolla aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti tiistaina äänestäjiä laajalla rintamalla tukemaan aborttioikeutta.

–  Uskon, että naisen oikeus valita on peruuttamaton. Roe vastaan Wade on ollut maan laki liki viisikymmentä vuotta, ja yleinen oikeudenmukaisuus sekä lainkäytön vakaus vaativat, ettei sitä kumota, Biden sanoi lausunnossaan.

Biden muistutti myös, että aborttioikeuden kumoaminen johtaisi väistämättä muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien sekä abortti- ja perheoikeuden laajaan uudelleentarkasteluun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Törkeän väärä päätös jo alusta alkaen"

Konservatiivienemmistöisessä tuomioistuimessa kiertänyt luonnos on konservatiivisen tuomarin Samuel Aliton käsialaa. Tekstissä Alito väittää liki 50 vuoden takaisen päätöksen olleen "törkeän väärä jo alusta alkaen". Kaikkiaan 98-sivuisessa tuomioistuimen mielipiteeksi kuvaillussa tekstissä vaaditaan Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamista.

Ratkaisuesityksen luonnos liittyy korkeimman oikeuden tulevaan päätökseen, jossa oikeus ottaa kantaa siihen, onko Mississippin osavaltion aborttilainsäädäntö perustuslain mukainen. Korkeimman oikeuden odotetaan antavan lopullisen päätöksensä kesäkuussa.

Lausuntoluonnoksessa kirjoitetaan myös, että "on aika noudattaa perustuslakia ja palauttaa aborttikysymyksestä päättäminen kansan valitsemille edustajille".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Abortti on syvästi moraalinen kysymys. Perustuslaki ei kiellä eri osavaltioiden asukkaita säätelemästä tai kieltämästä aborttia. Vääjäämätön lopputulos on, että aborttioikeus ei ole syvästi juurtunut kansakunnan historiaan ja traditioihin, Alito kirjoittaa.

Republikaanit yrittäneet heikentää aborttioikeutta, demokraatit vastustavat aikeita

Aborttioikeus on ollut uhattuna viime kuukausina Yhdysvalloissa, kun republikaanien johtamat osavaltiot ovat alkaneet tiukentaa aborttilakeja. Jotkut osavaltiot ovat pyrkineet estämään kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen, jolloin monet naiset eivät vielä edes tiedä olevansa raskaana.

Monet oikeistopoliitikot ovat yrittäneet heikentää aborttioikeutta, ja demokraatit presidentti Bidenin johdolla ovat vastustaneet suunnitelmia.

Myöhään maanantai-iltana paikallista aikaa useat sadat ihmiset, aborttioikeuden tukijat ja vastustajat, kokoontuivat Washingtonissa korkeimman oikeuden rakennuksen luokse osoittamaan mieltä.

Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista kuusi on konservatiiveja. Presidentti Biden on nimittänyt yhden korkeimman oikeuden tuomarin, Ketanji Brown Jacksonin, mutta hänen odotetaan aloittavan tehtävässään vasta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi