play

Yhdysvalloissa välivaalien ääntenlaskenta jatkuu, kisa senaatin hallinnasta on tiukka

Presidentti Joe Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle. LEHTIKUVA/AFP

Presidentti Joe Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa ääntenlaskenta tiistaisten välivaalien jälkeen on jatkunut sekä senaatin että edustajainhuoneen osalta.

Edustajainhuoneessa republikaanit johtivat CNN:n mukaan 209 paikalla, kun demokraatit olivat saaneet torstaiaamuun mennessä 191 paikkaa. Edustajainhuoneessa on kaikkiaan 435 paikkaa.

Kisa senaatin hallinnasta on ollut tiukempi.

CNN:n mukaan tähän aamuun mennessä republikaanit näyttivät saaneen 49 paikkaa senaatissa, kun taas demokraatit saivat 48 paikkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Voi vielä kulua useita päiviä ennen kuin tulokset selviävät täysin, koska ääniä lasketaan edelleen ainakin Kaliforniassa, Oregonissa, Nevadassa sekä Arizonassa.

Senaatin kohtalo voidaan päätyä ratkomaan vasta joulukuun alussa, sillä Georgian osavaltiossa joudutaan uusintavaaliin. Istuva demokraattisenaattori Raphael Warnock ja republikaani Herschel Walker olivat tasoissa hieman alle 50 prosentin ääniosuuksilla.

Osavaltion vaalilakien mukaan uusintavaalit on järjestettävä, jos kumpikaan ehdokas ei saa yli puolta äänistä.

Välivaaleissa valittiin noin kolmasosa senaattoreista ja täytettiin edustajainhuoneen paikat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden: Hyvä päivä demokratialle

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle. Biden puhui keskiviikkona myöhään Suomen aikaa Valkoisessa talossa.

Biden nosti esiin, että median ja asiantuntijoiden povaamaa punaiseksi aalloksi kutsumaa republikaanien murskavoittoa ei tullut. Biden oli kuvaillut aiemmin välivaaleja demokratian puolustajien ja maan edellisen presidentin Donald Trumpin tukijoiden väliseksi taistoksi.

Biden lisäsi Yhdysvaltojen demokratiaa koetellun viime vuosina, mutta yhdysvaltalaiset osoittivat jälleen kerran demokratian olevan osa heitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  He (äänestäjät) antoivat selkeän ja erehtymättömän viestin siitä, että he haluavat varjella demokratiaamme ja suojella oikeuttaan tehdä valintoja tässä maassa, Biden sanoi.

Bidenin välivaalimenestys kahta demokraattiedeltäjäänsä parempi

Vaikka ääntenlasku on Bidenin puheen aikaan vielä kesken, presidentti siirtää katseita jo kahden vuoden päässä häämöttäviin presidentinvaaleihin.

Biden kertoo hänellä olevan aikeita hakea jatkokautta presidenttinä, mutta hän aikoo päättää asiasta varmuudella vasta varhain ensi vuonna.

Bidenin omalla demokraattipuolueella on sujunut odotettua paremmin välivaaleissa. Istuvan presidentin puolue menettää presidenttikauden puolivälissä järjestettävissä välivaaleissa tavallisesti useita paikkoja maan kongressissa.

Demokraatit onnistuivat Bidenin kauden välivaaleissa kuitenkin paremmin kuin hänen kahden demokraattiedeltäjänsä Barack Obaman ja Bill Clintonin kausien aikana.

–  Näissä vaaleissa, miljoonat ihmiset antoivat äänensä Amerikalle, joka on reilumpi, oikeudenmukaisempi, tasa-arvoisempi ja vapaampi, Obama kuvaili tuoreita vaaleja Twitterissä.

Obaman mukaan näitä tavoitteita ei ole vielä saavutettu, mutta välivaalien tulos auttaa liikkumaan niitä kohti.

Presidentti Bidenin mukaan jatkokausi Valkoisessa talossa on ollut hänen ja hänen puolisonsa Jill Bidenin aikeena siitä huolimatta, mikä välivaalien lopputulos olisi.

Onko kahden vuoden päästä edessä revanssi?

Nähtäväksi jää voiko Bidenilla olla kahden vuoden päästä edessä revanssi edeltäjänsä Donald Trumpin kanssa. Trump on lupaillut kertovansa ensi viikon tiistaina jotain suurta. Hän on vihjaillut toistuvasti presidenttikisaan uudelleen lähtemisestä, mutta ei ole antanut vielä vahvistusta aikeistaan. Floridassa Trumpin Mar-a-lagon kartanossa tehtävän ilmoituksen odotetaan liittyvän juuri vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Välivaalien tulos näyttää jäävän myös Trumpin kannalta toivottua heikommaksi. Ehdolla oli useita liikemiehen tuen saaneita ehdokkaita, ja Trump oli toivonut republikaanien vaalimenestyksestä tukea mahdolliselle presidenttiehdokkuudelleen.

–  Vaikka eiliset vaalit olivat tietyin tavoin jokseenkin epätyydyttävät, omasta henkilökohtaisesta näkökulmastani se oli erittäin suuri voitto – 219 voittoa ja 16 tappiota, Trump sanoi Truth Social -viestipalvelussaan viitaten tukemiinsa ehdokkaisiin.

Välivaalit antoivat kuitenkin ristiriitaisia viestejä Trumpille. Useat hänen tukemansa korkean profiilin ehdokkaat hävisivät, minkä lisäksi Trumpin haastajaksi republikaanien presidenttiehdokaskisaan ounasteltu Floridan kuvernööri Ron DeSantis saavutti suuren vaalivoiton uusiessaan kuvernöörin paikkansa.

Äänestäjät torjuivat Trumpin ehdokkaat ja hänen linjansa

Välivaaleissa voittoon ylsi silti yli sata republikaaniehdokasta, jotka ovat tukeneet Trumpin vuoden 2020 presidentinvaaleista levittämiä valheellisia vaalivilppiväitteitä.

–  Monet hänen (Trumpin) tukemista ehdokkaista alisuoriutuivat ja puolue menetti mahdollisuuden viedä paikkoja, joiden olisi pitänyt olla voitettavissa, sanoi Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen professori Jon Rogowski.

–  Äänestäjät eivät vain torjuneet Trumpin ehdokkaita, vaan he torjuivat myös hänen politiikkaansa, Rogowski sanoi viitaten esimerkkinä aborttiin.

Joissain osavaltioissa välivaalien yhteydessä äänestettiin myös osavaltion tason laeista. Viidessä osavaltiossa äänestäjät tukivat aborttioikeutta, ja torjuivat näin maan korkeimman oikeuden kesäisen ratkaisun kumota vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätös. Roe vastaan Wade oli taannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla, mutta kesäisen päätöksen myötä päätäntävalta asiasta siirtyi osavaltioille.

Korkein oikeus jäi Trumpin tekemien nimitysten jäljiltä selkeän konservatiivienemmistöiseksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi