play

Presidentti Xi luonnehti Kiinan nousua suurvallaksi "peruuttamattomaksi" – lupasi vahvistaa edelleen armeijaa puheessaan kommunistipuolueen satavuotisjuhlassa

Helikoptereiden lentonäytös oli osa 100-vuotisjuhlallisuuksia. Lehtikuva/AFP

Helikoptereiden lentonäytös oli osa 100-vuotisjuhlallisuuksia. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti maansa "peruuttamatonta" kurssia nöyryytetystä siirtomaasta suurvallaksi, kun hän puhui torstaina sata vuotta täyttävän Kiinan kommunistisen puolueen juhlallisuuksissa.

Presidentti kiitti kommunistipuoluetta Kiinan kansallisen ylpeyden palauttamisesta. Xin mukaan Kiinan kokema sorron aikakausi on "ikuisesti ohi".

–  Jos joku haluaa yrittää sitä tehdä, häntä odottaa verenvuodatus yli 1,4 miljardin kiinalaisen rakentaman teräsmuurin edessä, presidentti muotoili.

Xi sanoi, että Kiinan kommunistinen puolue on muuttanut koko maailman kehitystä ja nostanut suuren määrän ihmisiä köyhyydestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Xi piti puheensa Pekingissä Taivaallisen rauhan aukiota hallitsevan Mao Tse-tungin jättimuotokuvan yläosan korokkeelta. Samalta korokkeelta Mao julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi vuonna 1949.

Hongkongin palautuksesta 24 vuotta

Kiinaa tähän mennessä kahdeksan vuotta johtanut Xi oli pukeutunut juhlapuheensa ajaksi Mao-tyyliseen päällystakkiin. Hän lupasi jatkaa "maailmanluokan" armeijan rakentamista kansallisten etujen puolustamiseksi.

Isänmaallisessa seremoniassa tuhannet laulajat esiintyivät marssiorkesterin tukemina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seuraavana oli vuorossa helikoptereiden lento, jonka yhteydessä nähtiin jättimäinen vasaraa ja sirppiä esittävä lippu. Lisäksi nuoret kommunistit lupasivat aukion tapahtumassa uskollisuutta puolueelle.

Tänään torstaina on myös kulunut tasan 24 vuotta siitä, kun Britannia palautti erityistalousalue Hongkongin Kiinan hallintaan. Viime vuosina Kiina on tiukentanut selvästi otettaan Hongkongista muun muassa suitsimalla demokratiaa puolustanutta mediaa. Kiina otteet ovat niin ikään koventuneet maan länsiosan etnisen vähemmistön, uiguurien, asuinalueilla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi