play

Teleliikennekaapeli Viron ja Ruotsin välillä on vaurioitunut, syy siihen ei ole tiedossa

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson (keskellä), siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin ja merivoimien komentaja Ewa Skoog Haslum kertoivat teleliikennekaapelin vaurioitumisesta tiistain mediatilaisuudessa Göteborgissa.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson (keskellä), siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin ja merivoimien komentaja Ewa Skoog Haslum kertoivat teleliikennekaapelin vaurioitumisesta tiistain mediatilaisuudessa Göteborgissa. Kuva: Adam Ihse / Lehtikuva/TT

STT

Virosta Ruotsiin johtava merenalainen teleliikennekaapeli on vaurioitunut toistaiseksi tuntemattomasta syystä, kertoi Ruotsin hallitus tiistaina. Kaapeli ei ole kokonaan poikki, ja sitä voi edelleen osittain käyttää.

–  Viime päivinä on saatu tietoa, joka viittaa siihen, että teleliikennekaapelissa Viron ja Ruotsin välillä on vaurioita, sanoi siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin tiedotustilaisuudessa.

–  Emme voi tällä hetkellä arvioida, mikä vaurion on aiheuttanut.

Puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan vaurioitunut osuus ei sijaitse Ruotsin aluevesillä.

Bohlinin mukaan nyt havaituilla vaurioilla on läheinen ajallinen ja maantieteellinen yhteys Viron ja Suomen välillä aiemmin havaittuihin kaasuputken ja teleliikennekaapelin vaurioitumiseen.

Ruotsalaisviranomaiset tekevät Bohlinin mukaan läheistä yhteistyötä Suomen ja Viron viranomaisten kanssa.

Jonsonin mukaan viranomaiset ovat olleet aiempaa valppaampina Nord Streamiin liittyvistä tapahtumista lähtien.

–  Ja tapahtunut alleviivaa, että on tärkeää seurata tätä kehitystä läheisesti jatkossakin, Jonson lisäsi.

Jonson viittaa Itämerellä viime vuonna tapahtuneisiin Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiin. Tapausta on tutkittu niin Ruotsissa, Tanskassa kuin Saksassakin, mutta varmaa selvyyttä syyllisestä ei ole saatu.

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin puolestaan vuoto runsas viikko sitten. Lisäksi maiden välisessä tietoliikennekaapelissa havaittiin vaurio.

Suomen keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut tapausta törkeänä tuhotyönä.

Viron talous- ja viestintäministeriö on ilmoittanut saaneensa lokakuun 11. päivänä tietoa Viron ja Ruotsin välillä kulkevan viestintäkaapelin kapasiteetin laskusta, kirjoittaa Viron yleisradioyhtiö ERR.

Ministeriön mukaan ongelma on ollut Viron aluevesillä noin 50 kilometriä Hiidenmaan saarelta Ruotsia kohden.

–  Kaapeli kuuluu ruotsalaiselle yhtiölle, joka palautti kaapeliin enimmäiskapasiteetin muutaman päivän sisällä, eikä viestinnän jatkuvuudelle ole ollut tällä vaikutusta, kertoi ministeriö ERR:n mukaan.

Ministeriön mukaan alustavien tietojen pohjalta ei ole ollut syytä yhdistää Viron ja Ruotsin välisen kaapelin vaurioitumista muihin rikkoihin.

–  Vastaavanlaisia pieniä vikoja on esiintynyt tämän kaapelin kanssa ennenkin, ministeriö lisäsi.

Ministeriön mukaan Viron, Ruotsin ja Suomen välillä on käynnissä tutkinta vaurioitumisen mahdollisen syyn sekä eri tapausten mahdollisen yhteyden selvittämiseksi.

Ministeriö painotti, etteivät vauriot kummassakaan kaapelissa ole vaikuttaneet Viron viestintäpalveluihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin mukaan Viron ja Ruotsin välisen kaapelin vian laatu sekä sen mahdollinen yhteys Suomen ja Viron väliseen kaapelirikkoon vaatii vielä tarkempaa selvitystä, kertoo ERR.

–  Tämän vian laajuus oli varsin pieni ja, kuten operaattorit myös sanoivat, tämä vika korjattiin, Pevkur sanoi ERR:n mukaan.

Pevkurin mukaan puolustuksen näkökulmasta ei ole tällä hetkellä vaaraa. Hän painottaa kaapelin omistajien ja viranomaisten selvittävän asiaa tarkasti.

–  Ihmiset voivat olla rauhassa. Tietoliikenne on saatavilla, emmekä näe tällä hetkellä mitään huolestuttavaa.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi