play

Puolan mukaan kaksi puolalaista surmannut ohjus oli venäläisvalmisteinen – Bidenin mukaan sitä ei todennäköisesti ammuttu Venäjältä

Puolassa viranomaiset tutkivat paikkaa, jonne osunut ohjus surmasi eilen kaksi ihmistä. LEHTIKUVA/AFP

Puolassa viranomaiset tutkivat paikkaa, jonne osunut ohjus surmasi eilen kaksi ihmistä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Puolan ulkoministeriö sanoo, että venäläisvalmisteinen ohjus surmasi kaksi puolalaista tiistaina Przewodowin kylässä maan itäosassa lähellä Ukrainan rajaa. Maan presidentin Andrzej Dudan mukaan ei kuitenkaan ole vielä selviä todisteita siitä, mistä ohjus ammuttiin Puolaan.

–  Meillä ei tällä hetkellä ole kiistattomia todisteita siitä, kuka ohjuksen ampui. Tutkinta on käynnissä. Se oli mitä todennäköisimmin venäläisvalmisteinen, Duda kertoi toimittajille keskiviikon vastaisena yönä.

Dudan mukaan kyseessä vaikuttaa olleen yksittäistapaus.

–  Mikään ei viittaa siihen, että tiedossa olisi lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan alustavien tietojen perusteella on epätodennäköistä, että Puolaan osunut ohjus ammuttiin Venäjältä.

–  En halua sanoa mitään ennen kuin olemme tehneet täyden tutkinnan, mutta lentoradan perusteella on epätodennäköistä, että se ammuttiin Venäjältä, Biden sanoi Indonesian Balilla, jossa hän on G20-kokouksessa.

–  Varmistan, että selvitämme tarkalleen, mitä tapahtui.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti aiemmin, että Puolan räjähdyksistä on tärkeää saada selville faktat. Stoltenberg kertoi Twitterissä keskustelleensa presidentti Dudan kanssa ja pahoitelleensa menetettyjä ihmishenkiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lukuisia hätäkokouksia

Puola kutsui tapauksen johdosta Venäjän suurlähettilään antamaan "yksityiskohtaisen selvityksen tapahtuneesta". Ulkoministeriön mukaan tapaaminen päättyi ennen puoltayötä, mutta ministeriö ei kertonut enempää sen sisällöstä.

Dudan mukaan on hyvin todennäköistä, että Puola aktivoi keskiviikkona sotilasliitto Naton perustamissopimuksen 4. artiklan keskiviikkona. 4. artikla velvoittaa jäsenmaat neuvottelemaan keskenään, kun jokin jäsenmaa katsoo alueellisen koskemattomuutensa, poliittisen itsenäisyytensä tai turvallisuutensa olevan uhattuna. Se on siis kevyempi kuin yhteiseen puolustukseen velvoittava 5. artikla.

Biden piti keskiviikkoaamuna hätäkokouksen Yhdysvaltain keskeisten liittolaisten kanssa Balin G20-kokouksen kulisseissa. Suljettujen ovien takana pidettyyn kokoukseen osallistuivat Bidenin ohella EU:n, Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian ja Japanin johtajat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nato ilmoitti pitävänsä keskiviikkona hätäkokouksen Puolan tapahtumista. Stoltenbergin johtamaan kokoukseen osallistuvat Naton jäsenmaiden lähettiläät.

Valkoisen talon mukaan Biden on puhunut Stoltenbergin kanssa puhelimessa Puolan tapahtumista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Twitterissä keskustelleensa pääministeri Mateusz Morawieckin kanssa ja kutsuvansa koolle G20-kokouksessa olevat EU-johtajat. Michel sanoi vakuuttaneensa EU:n olevan Puolan tukena.

Duda puhui länsimaiden johtajien kanssa

Puolan hallitusta edustava Piotr Müller kertoi aiemmin maan nostavan joidenkin sotilasyksiköidensä valmiutta. Päätös tehtiin pääministerin koolle kutsumassa kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston hätäkokouksessa.

Pääministeri Morawiecki kehotti hätäkokousten jälkeen puolalaisia pysymään rauhallisina.

–  Kehotan kaikkia puolalaisia pysymään rauhallisina tämän tragedian edessä. Meidän täytyy osoittaa malttia ja olla varovaisia, Morawiecki sanoi.

Puolan presidentti Duda on puhunut tapauksesta lukuisten johtajien kanssa. Valkoisen talon mukaan Duda ja Biden sopivat, että Yhdysvallat ja Puola tekevät ovat tiiviisti yhteydessä ja tekevät läheistä yhteistyötä päättäessään seuraavista toimista. Biden oli Dudan mukaan luvannut myös yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden apua tapahtumapaikan tutkimiseen.

Saksan ja Britannian johtajat puolestaan ovat vakuuttaneet maidensa seisovan Puolan rinnalla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi soittaneensa Puolan ja Ukrainan ulkoministereille ja sopineensa myös tiiviistä yhteistyöstä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa hyvin huolissaan tilanteesta ja sanoi, että sodan eskaloitumisen välttäminen on äärimmäisen tärkeää.

Ranskan presidentinkanslian virkamies puolestaan kehotti olemaan erittäin varovainen ohjuksen alkuperän arvioinnissa ja varoitti "merkittävästä eskalaatioriskistä".

–  Monilla mailla on samanlaisia aseita, joten ohjustyypin tunnistaminen ei välttämättä kerro, kuka tämän takana on, ranskalaisvirkamies sanoi.

Venäjä ja Ukraina eri kannoilla

Venäjän puolustusministeriö sanoo, ettei Venäjä ole iskenyt kohteisiin lähellä Ukrainan ja Puolan rajaa. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että Puolan median ja viranomaisten lausunnot venäläisohjusten iskeytymisestä Puolan puolelle ovat tahallinen provokaatio, jonka tarkoituksena on tilanteen kärjistäminen.

Ukraina puolestaan sanoo, ettei kyseessä ollut ukrainalainen ohjus. Venäjän nukkehallinnon johtaja miehitetyllä Donetskin alueella sanoi aiemmin Puolaan pudonneen ohjuksen olleen Ukrainan järjestämä provokaatio.

–  Venäjä edistää nyt salaliittoteoriaa, jonka mukaan Puolan alueelle olisi pudonnut ukrainalainen ilmatorjuntaohjus. Tämä ei ole totta. Kenenkään ei tulisi niellä venäläistä propagandaa eikä levittää sen viestejä, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi