play

Ukrainalaisjoukot ovat valloittaneet takaisin kyliä Hersonin lähellä, USA kertoo – IAEA vaatii turvavyöhykkeen perustamista Zaporizhzhjan voimalan ympärille

Moottoripyörällä liikkuva mies 30. elokuuta Mykolajivin alueella Ukrainassa lähellä etulinjaa, josta kohoaa savua. AFP/Lehtikuva

Moottoripyörällä liikkuva mies 30. elokuuta Mykolajivin alueella Ukrainassa lähellä etulinjaa, josta kohoaa savua. AFP/Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo nähneensä, että ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet valloittamaan takaisin joitakin Venäjän miehittämistä kylistä Hersonin seudulla eteläisessä Ukrainassa.

Pentagonin lehdistösihteerin Pat Ryderin mukaan ukrainalaisjoukot jatkavat etenemistään alueella. Ryder esitti kommenttinsa lyhyessä tiedotustilaisuudessa. Ryderin kommenteista uutisoi muun muassa CNN.

Ryderin mukaan Yhdysvallat on toisaalta nähnyt myös Venäjän hyökkäystoimintaa Bah'mutissa Itä-Ukrainassa Donetskin alueella.

"Nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vaatii Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille Ukrainassa perustettavaksi turvavyöhykettä, jotta ydinkatastrofin vaaralta vältyttäisiin.

Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta. IAEA:n edustajat vierailivat voimalalla kuluneella viikolla ja ovat perustamassa pysyvää edustustoa ydinvoimalalle.

–  Nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla, ydinturvallisuusvyöhykkeen välitöntä perustamista puoltavassa IAEA:n lausunnossa sanotaan.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi julkaisi järjestön raportin ydinturvallisuustilanteesta Ukrainassa. Mukana raportissa ovat IAEA:n tarkastajaryhmän havainnot Zaporizhzhjan ydinvoimalasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raportissa vaaditaan tykistötulen lopettamista voimalan alueella lisävahinkojen välttämiseksi. Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan ydinvoimalan alueelle kohdistetuista hyökkäyksistä. Tiistaina Venäjä syytti Ukrainan armeijaa ydinvoimalan läheisyydessä sijaitsevan Enerhodarin kaupungin tulittamisesta.

Voimala kytkettiin irti verkosta

Grossin on määrä kertoa YK:n turvallisuusneuvostolle ryhmän työstä. Asiasta kerrottiin maanantaina IAEA:n julkaisemassa Grossin tilannekatsauksessa.

Grossi itse johti IAEA:n 14 hengen tarkastajaryhmää sen vieraillessa Zaporizhzhjassa. Kaksi ryhmän jäsentä jäi voimalaan toistaiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zaporizhzhjan ydinvoimalan viimeinenkin toimiva reaktori suljettiin ja kytkettiin irti verkosta maanantaina Ukrainassa, kertoi voimalan käytöstä vastaava Energoatom-yhtiö.

Syynä reaktorin sulkemiseen oli se, että tulipalo katkaisi viimeisen ydinvoimalaan kulkevan voimalinjan. Palon syynä oli Energoatomin mukaan kranaattitulitus.

Vielä viikonloppuna voimalassa toimi kaksi reaktoria, mutta IAEA:n mukaan toinen niistä suljettiin lauantaina kranaattitulituksen takia.

Ydinturvallisuuden "seitsemän pilaria" vaarannettiin

IAEA:n raportin mukaan paikalla vierailleet tutkijat havaitsivat merkkejä siitä, että tykistötuli olisi voinut vaurioittaa voimalan turvallisuuteen liittyviä järjestelmiä ja vaarantaa henkilökunnan terveyden, kertoo CNN. Osa vaurioista oli reaktorirakennusten läheisyydessä.

Vaurioita havaittiin muun muassa eri rakennusten kattorakenteissa sekä ydinpolttoaineen varastoissa. Tykistötulta myös ammuttiin ryhmän vierailun aikana.

–  Vaikka jatkuva tykistötuli ei olekaan vielä laukaissut ydinhätätilannetta, se muodostaa jatkuvan uhan ydinturvallisuudelle, raportissa kerrotaan CNN:n mukaan.

IAEA:n tutkijaryhmä havaitsi myös venäläissotilaiden ja venäläisen sotilaskaluston läsnäolon eri puolilla voimala-aluetta muun muassa reaktorirakennusten läheisyydessä. IAEA kiinnitti huomiota siihen, että voimalan ukrainalaiset työntekijät joutuvat työskentelemään kovan paineen alla, mikä lisää turvallisuusriskejä.

IAEA:n mukaan ydinturvallisuuden kaikki "seitsemän pilaria" on asetettu vaaraan Zaporizhzhjassa. Termillä viitataan turvallisen ydinvoiman takaamisen eri osa-alueisiin, kuten voimalarakennusten hyvään kuntoon, voimalan järjestelmien sähkönsaantiin ja säteilytasojen tarkkailumekanismeihin.

Zelenskyi toivoo Trussilta tukea Ukrainalle ja ylistää Johnsonia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Britannian uuden pääministerin Liz Trussin tukevan Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan. Eilen illalla julkaistussa lausunnossaan Zelenskyi kertoo odottavansa innolla yhteistyötä Trussin kanssa.

Zelenskyi myös ylistää lausunnossaan Britannian väistyvää pääministeriä Boris Johnsonia. Zelenskyin mukaan Johnson oli Ukrainan tukena Venäjän hyökkäyksen ensimmäisistä hetkistä alkaen, ja hän toivoo yhteistyön jatkuvan Johnsonin kanssa jatkossakin.

Zelenskyi kuvailee hänen ja Johnsonin ymmärtävän toisiaan puolesta sanastakin.

–  Hänen ensimmäinen ja tärkein kysymyksensä oli aina: millä muulla tavalla voin auttaa? presidentti kiittelee.

Britannia on tarjonnut Ukrainalle tukea, rahoitusta ja kalustoa helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana.

Viime kuussa Zelenskyi myönsi Johnsonille Vapauden ritarikunnan ansiomerkin, kun Johnson vieraili Ukrainassa kolmatta kertaa hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Venäjä ei odota Trussilta parannusta Britannian-suhteisiin

Venäjä sen sijaan ei odota parannusta suhteisiinsa Britannian kanssa uuden pääministerin Liz Trussin astuttua virkaan, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tänään.

Peskovin lausunnosta uutisoi venäläinen Tass-uutistoimisto.

Peskovin mukaan sen perusteella, millaisia lausuntoja Truss antoi ulkoministerikaudellaan, on melko varmaa, ettei muutosta parempaan ole luvassa Venäjän Britannian-suhteissa.

Väistyvä pääministeri Johnson totesi jäähyväispuheessaan, että Britannian aseapu Ukrainalle on saattanut olla käänteentekevä.

–  (Britannian tuki) on hyvinkin voinut auttaa muuttamaan suuntaa sodassa, joka on Euroopan suurin sota 80 vuoteen, Johnson sanoi.

Putin seurasi Venäjän suurta sotaharjoitusta Kiinan kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tänään seurannut suurta sotilasharjoitusta, johon osallistuvat Venäjän lisäksi ainakin Kiina, Syyria ja Intia.

Vostok-2022 -harjoitukset alkoivat itä-Venäjällä syyskuun ensimmäisenä päivänä ja jatkuvat keskiviikkoon asti.

Harjoitusten tarkoituksena on ilmeisesti vahvistaa Venäjän siteitä Aasiaan aikana, jolloin länsi on asettanut pakotteita Venäjälle sen hyökättyä Ukrainaan.

Venäjän mukaan harjoituksiin osallistuu yli 50  000 sotilasta sekä 5  000 yksikköä sotilaskalustoa, mukaan lukien 140 lentokonetta ja 60 sotalaivaa.

Vastaavanlaiset harjoitukset järjestettiin viimeksi vuonna 2018.

Brittitiedustelu: Venäjä saattaa kärsiä droonipulasta Ukrainassa

Venäjä saattaa kärsiä Ukrainassa droonipulasta, todetaan Britannian puolustusministeriön tilanneraportissa tänään.

Osittain tämä voi tiedusteluraportin mukaan johtua lännen asettamista pakotteista Venäjää vastaan.

Miehittämättömät ilma-alukset eli droonit ovat taisteluissa tärkeitä Venäjälle erityisesti tykistön kohteiden havaitsemiseksi, raportissa sanotaan.

Raportti viittaa myös ukrainalaislehden maanantaiseen uutiseen, jonka mukaan venäläisjoukot olisivat Dneprjoen länsirannalla lennättäneet melkein puolet vähemmän drooneja päivässä kuin elokuussa, jolloin liikkeellä oli 50 droonia päivässä.

Raportin mukaan Ukraina on myös ampunut alas kolme Orlan-10 -lennokkia samana päivänä elokuun lopulla.

Droonien määrän väheneminen voi heikentää venäläiskomentajien tilannetietoisuutta ja vaikeuttaa Venäjän operaatioita.

NYT: Venäjä ostaa miljoonia tykistön ammuksia ja raketteja Pohjois-Koreasta

Venäjä ostaa miljoonia tykistön ammuksia ja raketteja Pohjois-Koreasta, kertoi sanomalehti New York Times.

Lehti arvelee, että Yhdysvaltojen ja Euroopan asettamat pakotteet Venäjälle ovat pakottaneet Moskovan kääntymään paariavaltioiden puoleen hankkimaan sotatarvikkeita.

Venäjä osti äskettäin myös Iranissa valmistettuja lennokkeja.

Venäjän asetarvikekauppoja Pohjois-Korean kanssa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä, eikä toimituksen koosta, sisällöstä tai aikataulusta ole tarkempaa tietoa.

Biden: Venäjää ei pidä nimetä terrorismia tukevaksi valtioksi

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Venäjää ei tule nimetä terrorismia tukevaksi valtioksi.

Brittilehti Guardianin mukaan Biden kertoi mielipiteensä toimittajien kysyttyä häneltä asiasta Valkoisessa talossa maanantaina.

Venäjän nimeämistä terrorismia tukevaksi valtioksi ovat vaatineet Ukraina ja muutamat yhdysvaltalaiset poliitikot.

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen ulkoministeriön terrorismia tukevien maiden listalla ovat Pohjois-Korea, Syyria, Iran sekä Kuuba.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi