play

Kiinan ja Venäjän suhteet "ennennäkemättömän korkealla tasolla", arvioivat Putin ja Xi

Venäjän ja Kiinan presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping keskustelivat videoyhteyden välityksellä. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän ja Kiinan presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping keskustelivat videoyhteyden välityksellä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjän ja Kiinan väliset suhteet ovet "ennennäkemättömän korkealla tasolla", arvioivat Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Venäjän hallinnon mukaan. Suurvaltojen johtajakaksikko kävi keskiviikkona puolentoista tunnin videoneuvottelun.

Sekä Kiina että Venäjä ovat katsoneet suhteensa länsimaihin huonontuneen viime vuosina. Kaksikko on pyrkinyt tästä syystä luomaan yhtenäisemmän rintaman.

–  Maittemme välille on syntynyt uusi yhteistyömalli, joka perustuu muun muassa sellaisiin perusasioihin kuin sisäisiin asioihin puuttumattomuus ja toistensa etujen kunnioittaminen, Putin linjasi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan.

Xi sanoi, että Kiina ja Venäjä tukevat lujasti toisiaan keskeisissä kysymyksissä sekä turvaavat kansalliset arvonsa ja kansalliset etunsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kiinan ja Venäjän suhteet ovat kestäneet kaikenlaiset ankarat koettelemukset, ja ne osoittavat uutta dynaamisuutta ja elinvoimaa, Kiinan valtion uutistoimisto Xinhua kertoi Xin sanoneen.

Venäjän ja länsimaiden suhteita rasittaa nyt etenkin tilanne Ukrainassa. Venäjä on keskittänyt joukkojaan lähelle Ukrainan rajaa. Putin sanoi tiistaina Ranskan ja Suomen johtajien kanssa käydyissä puheluissa haluavansa turvallisuusneuvottelujen alkavan viipymättä Yhdysvaltojen ja Naton kanssa.

Kiinan ja länsimaiden välille on puolestaan tuonut jännitteitä esimerkiksi suhtautuminen Taiwanin asemaan.

Putin Pekingin olympialaisiin

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putin totesi nyt, että Moskova ja Peking vahvistavat myös kauppasuhteitaan. Hänen mukaansa maiden kahdenvälinen kauppa kasvoi tämän vuoden tammi-marraskuussa noin 30 prosenttia 123 miljardiin dollariin.

–  Lähitulevaisuudessa, kuten sovimme, ylitämme 200 miljardin dollarin tason.

Venäjä ja Kiina ovat toteuttaneet useita suuria yhteishankkeita energia-alalla, kuten siviiliydinvoimatekniikassa, teollisuudessa ja huipputeknologiassa, Venäjän presidentti lisäsi.

Putin myös vahvisti keskiviikkona osallistuvansa Pekingin talviolympialaisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Helmikuussa voimme vihdoin tavata (Xin kanssa) henkilökohtaisesti Pekingissä.

Yhdysvallat, Britannia, Kanada ja Australia eivät lähetä poliittisia edustajia olympialaisiin Kiinan uiguurien ja muiden vähemmistöjen heikon aseman vuoksi.

Venäjän todettiin käyttäneen valtion tukemaa dopingohjelmaa vuoden 2014 talviolympialaisissa Sotshissa, ja maa suljettiin myöhemmin kansainvälisistä kilpailuista. Venäläiset urheilijat saavat kuitenkin kilpailla puolueettomina, jos he antavat puhtaan dopingnäytteen.

Venäjän viranomaisia, mukaan lukien Putin, on kielletty osallistumasta kansainvälisiin urheilukilpailuihin, ellei isäntämaan valtionpäämies kutsu heitä. Xi on kutsunut Putinin paikalle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi