play

Putinin tukipuolueen odotetaan voittavan Venäjän duuman vaalit

Ensimmäisiä äänestystuloksia saatiin nopeasti vaaliuurnien sulkeuduttua sunnuntaina. LEHTIKUVA/AFP

Ensimmäisiä äänestystuloksia saatiin nopeasti vaaliuurnien sulkeuduttua sunnuntaina. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjän duuman eli parlamentin kolmipäiväiset vaalit päättyivät sunnuntaina. Presidentti Vladimir Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän odotettiin säilyttävän enemmistön parlamentissa.

Äänestys päättyi viimeisenä Kaliningradissa, missä vaaliuurnat sulkeutuivat kello 21 Suomen aikaa. Parlamenttivaalit antavat venäläisille mahdollisuuden äänestää myös verkossa.

Äänestämässä oli käynyt runsaat 45 prosenttia äänioikeutetuista sunnuntaina kello 19 Suomen aikaa, kerrottiin vaalilautakunnan johdosta Moscow Timesin mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan opposition tukahduttaminen oli näissä vaaleissa Venäjällä ennätyksellisen suurta. Hallinnon vastustajia vangittiin ja ajettiin maanpakoon, ja heitä estettiin asettumasta ehdolle. Samoin riippumattoman median toimintaa rajoitettiin määrittelemällä tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaaleja seuraava riippumaton venäläinen Golos-järjestö oli kirjannut lauantaina iltapäivään mennessä yli 2  700 epäilyä vaalivilpistä.

Erikoinen sovelluskohu

Venäjän opposition näkyvin poliitikko Aleksei Navalnyi on vangittuna. Hän kehotti aiemmin tällä viikolla venäläisiä äänestämään kommunisteja protestina.

Vaaleihin liittyy se, että teknologiajätit Google ja Apple taipuivat Venäjän hallinnon painostukseen ja poistivat Venäjän opposition sovelluksen sovelluskaupastaan. Poistettu sovellus suosittelee äänestäjille ehdokasta, jolla on vaalipiirissä paras mahdollisuus päihittää valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös viestisovellus Telegramissa toiminut bottisovellus poistettiin, kuten myös muun muassa opposition jakamia Youtube-videoita, joissa suositeltiin opposition ehdokkaita.

Lauantaina Venäjän vaalilautakunta ilmoitti, että se oli havainnut ulkomaisten puuttumisen meneillään oleviin vaaleihin. Lautakunnan mukaan kolme hakkerien hyökkäystä tehtiin vaalien verkkojärjestelmään.

Vaikka 68-vuotias presidentti Putin on edelleen suosittu, tuki Yhtenäinen Venäjä-puolueelle on huvennut elintason laskiessa.

Yhtenäisen Venäjän odotetaan varmistavan itselleen kahden kolmasosan enemmistön 450 kansanedustajan paikasta. Valtion kyselytutkimuslaitoksen Vtsiomin mukaan alle 30 prosenttia venäläisistä olisi äänestämässä puoluetta. Määrä on laskenut 10 prosenttia vuoden 2016 parlamenttivaalien alla tehtyihin kyselytutkimuksiin verrattuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaaliuurnien sulkeuduttua sunnuntaina illalla saatiin nopeasti ensimmäisiä äänestystuloksia. Moscow Timesin mukaan vaalilautakunta ilmoitti, että Yhtenäisen Venäjän ääniosuus oli vajaat 39 prosenttia, kun kaikista annetuista äänistä oli laskettu yhdeksän prosenttia. Toiseksi eniten ääniä oli vaalilautakunnan mukaan saanut tässä vaiheessa kommunistipuolue, jonka ääniosuus oli noin 25 prosenttia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi