play

Ukraina kiistää Venäjän väitteet, että viljakuljetukset hyödyttäisivät lähinnä Euroopan maita

Ukrainan vastahyökkäys Hersonin alueella näyttää kantavan hedelmää. Kuvassa tuhoutunut ostoskeskus Hersonin kaupungissa heinäkuussa.  LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan vastahyökkäys Hersonin alueella näyttää kantavan hedelmää. Kuvassa tuhoutunut ostoskeskus Hersonin kaupungissa heinäkuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ukraina on kiistänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitteen, että lähes kaikki Ukrainasta laivattu vilja olisi päätynyt varakkaiden Euroopan maiden markkinoille.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan kaksi kolmasosaa Ukrainasta lähteneestä viljasta on viety Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään. Kuleban mukaan Ukrainasta viety vilja vaikutti myönteisesti ruoan markkinahintoihin jo elokuussa kuljetusten alettua.

Putin syytti puheessaan Euroopan maita kolonialismista.

–  Euroopan maat olivat kolonialisteja vuosikymmeniä ja vuosisatoja ja ovat sitä edelleen. Jälleen kerran ne ovat pettäneet kehitysmaat. Tällaisella asenteella maailman ruokakriisi vain pahenee, Putin väitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan mukaan Putinin puheet ovat täysin irrallaan todellisuudesta.

–  Venäläisten tekaistut väitteet ukrainalaisen viljan lähettämisestä vain Eurooppaan eivät vastaa todellisuutta, Kuleba sanoi.

Myös Turkin Istanbulissa kerätyn datan mukaan lähetetystä viljasta vain hieman yli kolmannes olisi mennyt Eurooppaan. Noin viidesosa kuljetuksista jäi Turkkiin ja kolmannes matalan tulotason maihin.

Ruokakuljetuksia on tarkoitus viedä myös nälänhädästä kärsiville alueille Afrikkaan ja Lähi-itään osana YK:n alaista Maailman ruokaohjelmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putinin valtapuolue ehdottaa marraskuulle kansanäänestyksiä Ukrainalta miehitettyjen alueiden liittämisestä Venäjään

Venäjällä presidentti Vladimir Putinin valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on ehdottanut 4. marraskuuta järjestettäväksi kansanäänestyksiä Ukrainalta miehitetyillä alueilla näiden liittämisestä Venäjään.

Marraskuun 4. päivä on Venäjällä kansallisen yhtenäisyyden päivä, ja puoluesihteeri Andrei Turtshakin mukaan äänestysten järjestämisellä tuolloin olisi suuri symbolinen merkitys. Alueiden liittämisen myötä Turtshakin mukaan venäläinen maailma eheytyisi.

Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov kertoi Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille, että he ovat valmiita tätä päivää varten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putin tunnusti itäukrainalaisten Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta. Sodan alettua Venäjän joukot ovat ottaneet hallintaansa useita alueita Ukrainan eteläosassa, muun muassa Hersonin kaupungin.

Ukraina etenee rintamalla, tähtäimessä Herson

Ukrainan rintamalla taistelutilanne näytti keskiviikkona Venäjän kannalta synkältä. Viikon jatkuneessa vastahyökkäyksessään Hersonin seudulla Ukraina on tehnyt aluevaltauksia, ja tavoitteena on Hersonin alueen takaisinvaltaus lähes kokonaan vuoden loppuun mennessä, kertovat ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset lähteet CNN:lle.

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa levisi tietoja Ukrainan läpimurrosta Harkovan seudulla Koillis-Ukrainassa. Ukrainan sotaa seuraava sotahistorioitsija Emil Kastehelmi kertoi Twitterissä Ukrainan päässeen jopa 30 kilometriä syvään läpimurtoon Balaklijan suunnalla.

–  Näin suuria liikkeitä sodassa ei ole nähty kuukausiin, kirjoitti Kastehelmi.

Myös Ukrainan taisteluja seuraava yhdysvaltalainen tutkimusorganisaatio ISW raportoi tiistaina Ukrainan vastahyökkäyksestä Balaklijan lähellä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi