play

Ranskan entiselle presidentille Sarkozylle vuoden vankeustuomio korruptiosta

Ranskan ex-presidentti Sarkozy kuvassa vuodelta 2016. LEHTIKUVA / AFP

Ranskan ex-presidentti Sarkozy kuvassa vuodelta 2016. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Ranskan vuosien 2007–2012 presidentti Nicolas Sarkozy on saanut vuoden vankeustuomion korruptiosta. Tuomioistuin päätti, ettei Sarkozy joudu suorittamaan tuomiota vankilassa.

Tuomio liittyy Sarkozyn uudelleenvalintakampanjan rahoitukseen, joka ylitti lähes tuplasti sallitut rajat.

Lain mukaan Ranskan presidentinvaalikampanjan kustannuskatto vuonna 2012 oli 22,5 miljoonaa euroa. Sarkozyn yhdysvaltalaistyyppinen presidentinvaalikampanja maksoi ainakin 42,8 miljoonaa euroa.

.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Touko-kesäkuussa olleessa oikeudenkäynnissä Sarkozy vetosi siihen, että hän oli liian kiireinen Ranskan presidentin virassa eikä siksi kiinnittänyt huomiota kampanjansa taloudellisiin yksityiskohtiin. Hän myös kiisti kaiken tietoisen laskujen väärentämisen.

Sarkozyn lisäksi jutussa oli syytettynä 13 muuta ihmistä, muun muassa hänen entinen kampanjapäällikkönsä.

Sarkozy ei ollut torstaina oikeudessa paikalla kuuntelemassa tuomiota. Hän on yhä suosittu ja vaikutusvaltainen poliitikko Ranskan oikeiston parissa siitä huolimatta, että hän on ollut useiden väärinkäytöstutkimusten kohteena presidenttikautensa jälkeen.

Edellinen tuomio maaliskuussa

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sarkozy sai maaliskuussa edellisen korruptiotuomionsa, joka oli kolme vuotta. Tuolloin häntä syytettiin siitä, että hän lupasi järjestää maan vetoomustuomioistuimen tuomarille Gilbert Azibertille hyvän työpaikan Monacosta, jos tämä hankkisi tietoja Sarkozya koskevasta rikostutkinnasta. Tutkinta liittyi epäilyihin, joiden mukaan Sarkozy olisi vaalikampanjassaan vuonna 2007 vastaanottanut laitonta tukea L'Oreal-kosmetiikkajätin perijättäreltä Liliane Bettencourtilta.

Sarkozyn maaliskuisessa tuomiossa ensimmäinen vuosi oli ehdotonta vankeutta ja kaksi viimeistä ehdollista.

Sarkozy ei ole ainoa Ranskan entinen presidentti, joka on saanut vankeustuomion. Vuosina 1995–2007 Ranskan presidenttinä ollut Jacques Chirac sai kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion vuonna 2011 korruptiosta. Chirac oli työskennellessään Pariisin pormestarina luonut valetyöpaikkoja kaupungintalolle rahoittaakseen puoluettaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi