play

Ruotsalaiset tutkijat haluavat ratkaista valkoisten hirvien arvoituksen – harvinaisen värisiä hirviä on nähty etenkin Värmlannissa

STT-Lehtikuva

Ruotsalaiset tutkijat toivovat tämän vuoden hirvijahdin tuovan selvyyttä valkoisten hirvien arvoitukseen. Metsästäjiä on pyydetty toimittamaan näytteitä kaadetuista valkoisista hirvistä Uppsalassa toimivalle Ruotsin maatalousyliopistolle, kertoo Länsi-Norlannin alueradio.

–  Haluamme nähdä, voimmeko saada selville valkoisen värityksen geneettistä taustaa, sanoo yliopiston tutkija Sofia Mikko.

Mikko johtaa yliopiston hirvihanketta ja painottaa, ettei valkoisia hirviä tarvitse ampua pelkästään tutkimuksen takia. Tutkijat toivovat kuitenkin saavansa pienen lihasnäytteen, jos valkoisia hirviä kaadetaan.

Kukaan ei tiedä, kuinka monta valkoista hirveä Ruotsissa on. Vuonna 2017 määräksi arvioitiin 50–100, mutta arviota pidetään melko epävarmana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos löytäisimme tämän geneettisen muunnoksen, voisimme tehdä populaatiotutkimuksen ja selvittää, kuinka yleinen se on eri puolilla Ruotsia, Mikko sanoi.

Värmlanti on tullut erityisen tunnetuksi valkoisista hirvistään, ja niiden lukumäärän uskotaan olevan siellä kasvussa. Valkoisia hirviä on nähty myös Bohuslänissä.

Valkoiset hirvet eivät ole suojeltuja, vaan niitä saa ampua kuten muitakin hirviä. Monet metsästysseurat ja -porukat ovat kuitenkin päättäneet itse jättää harvinaiset hirvet rauhaan.

Valkoisia ja vaaleita hirviä on toisinaan tavattu Suomessakin. Yle kertoi vuonna 2014, että Mynämäellä nähtiin kaksi valkoista yksilöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi