play

Pääministeri Kristerssonin tavannut Turkin presidentti toivoo Ruotsilta ensi sijassa asennemuutosta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan (oik.) ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tiistain lehdistötilaisuudessa Ankarassa. LEHTIKUVA/AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan (oik.) ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tiistain lehdistötilaisuudessa Ankarassa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkille on tärkeintä, että Ruotsi muuttaa asennettaan terrorismin vastaisessa taistelussa. Erdogan tapasi tiistaina Ankarassa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin.

–  Turkki on aina tukenut Naton avoimien ovien politiikkaa. Siksi suostuimme neuvottelujen aloittamiseen Madridissa (Naton huippukokouksessa), Erdogan vakuutti.

Erdoganilta kysyttiin, mitä osaa Madridin Nato-huippukokouksen sopimuksesta Ruotsi ei ole noudattanut ja montako ihmistä Turkki vaatii Ruotsin luovuttavan Turkkiin.

Erdogan vastasi, etteivät määrät ole niin tärkeitä ja niistä voidaan aina neuvotella. Tämän jälkeen hän kuitenkin mainitsi yhden tietyn henkilön, jonka luovuttamista Turkki hänen mukaansa pitää tärkeänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erdogan myös lisäsi, ettei ongelma koske vain Ruotsia. Presidentin mukaan Turkin terroristeina pitämiä henkilöitä elää rauhassa myös esimerkiksi Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa. Kaikki kolme ovat Nato-maita.

Kristersson tapasi Ankarassa myös Turkin parlamentin puhemiehen Mustafa Sentopin. Sentopin mukaan Ruotsilla on vielä monta askelta otettavana ennen Nato-jäsenyyden toteutumista.

Turkin lisäksi Nato-maista ainoastaan Unkari ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Vaaleissa pitää olla jotain näytettävää kansalaisille, Erdogan vihjasi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erdogan sanoi Turkin hallituksen panneen tyytyväisenä merkille Ruotsin uuden hallituksen kannanotot. Hän sanoi odottavansa lisää edistystä Ruotsin, Suomen ja Turkin kolmenvälisistä neuvotteluista, jotka pidetään myöhemmin tässä kuussa Tukholmassa. Ensimmäinen vastaava kolmenvälinen tapaaminen pidettiin aiemmin Suomessa.

Pääministeri Kristersson puolestaan vakuutti Erdoganin tapaamisen jälkeen Ruotsin ymmärtävän Turkin turvallisuushuolet. Hän korosti Ruotsin pitävän kurdijärjestö PKK:ta terroristijärjestönä ja Ruotsin myös ymmärtävän, kuinka paljon Turkki on joutunut kärsimään terrorismista.

Erdogan viittasi tiistain lehdistötilaisudessa pariinkin otteeseen Turkin ensi kesän vaaleihin ja vihjasi siitä, että Turkin hallituksen täytyy osoittaa vaalien lähestyessä kansalaisille, että se toimii terroriuhkaa vastaan. Nämä kommentit eivät välttämättä lupaa nopeaa edistystä Suomen ja Ruotsin jäenyyksien ratifioinnissa.

Ruotsin uusi hallitus tekee selvempää pesäeroa kurdijärjestöihin

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsin uusi porvarihallitus ilmoitti viikonloppuna ottavansa etäisyyttä kahteen kurdijärjestöön, syyrialaiseen PYD-puolueeseen sekä sen aseelliseen siipeen YPG:hen.

STT:n viikonvaihteessa haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, etteivät Ruotsin kannanotot PYD/YPG:stä riittäisi Turkille, vaan että se aikoisi pitää myös luovutusasiaa yhä pinnalla.

Ruotsin hallituksen kannanottoa Alaranta ei pitänyt yllättävänä.

–  (Lausunto) on linjassa sen kanssa, mihin Suomen ja Ruotsin hallitukset sitoutuivat Madridissa (Naton huippukokouksessa) yhteisymmärryspaperissa. Siinä mielessä ei pitäisi olla mikään uutinen, mitään dramaattista ei varsinaisesti tapahtunut, vähän terävämpää ilmaisua kuin aikaisemmalta hallitukselta vain, Alaranta sanoi STT:lle sunnuntaina.

Viime viikolla Turkissa vieraillut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin noudattaneen Madridissa solmittua sopimusta. Stoltenbergin mukaan maiden on aika liittyä Naton täysjäseniksi.

---

Lähteenä myös TT.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi