play

Ruotsissa alkaa huomenna harvinaisen tiukasti salattu oikeudenkäynti Venäjälle vakoilusta syytettyjä veljeksiä vastaan – oikeussali tutkitaan piilotettujen mikrofonien varalta

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. LEHTIKUVA / HANDOUT / SÄKERHETSPOLISEN

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. LEHTIKUVA / HANDOUT / SÄKERHETSPOLISEN

STT-Lehtikuva

Ruotsissa alkaa huomenna oikeusjuttu, jossa kahta veljestä syytetään vakoilusta Venäjälle.

Aiemmin kerrottiin, että oikeudenkäynti alkaisi tänään, mutta Tukholman käräjäoikeus tiedotti tänään sen käynnistyvän huomenna. Valmisteluistunto pidettiin maanantaina.

Syytteen mukaan vakoilijat välittivät tietoja, joiden joutuminen vieraan valtion käsiin voisi vahingoittaa Ruotsin turvallisuutta.

Vanhempi veljeksistä, nelikymppinen mies, työskenteli useissa Ruotsin turvallisuuselimissä, muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa. Nuorempi veli taas auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Molemmat heistä vangittiin viime syksynä.

Iso osa jutun esitutkintamateriaalista on salattu, ja sama koskee myös oikeudenkäyntiä.

Toisella syytetyistä pääsy keskeisiin turvallisuustietoihin

Syytetyillä miehillä on iranilainen tausta, mutta he ovat Ruotsin kansalaisia. Mediatietojen mukaan he ovat olleet kirjoilla Uppsalassa Tukholman lähellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhempi veljeksistä, 42-vuotias mies, on tehnyt nousujohteisen uran Ruotsin turvallisuuselimissä. Hän on työskennellyt Säpon lisäksi Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa.

Mies puhuu sujuvaa farsia ja hänellä on tuplatutkinto Uppsalan yliopistosta.

Dagens Nyheterin tietojen mukaan sama mies työskenteli myös KSI:ssä, joka on Ruotsin puolustusvoimien alainen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu. Lehden mukaan kyseessä on ehkä "kaikkein salaisin Ruotsin turvallisuuselin", joka hyödyntää esimerkiksi ulkomailla olevia tiedustelulähteitä ja agentteja. Sen toiminnasta tiedetään julkisuudessa vain vähän.

–  Tämä on siinä mielessä vakava tapaus, että hän oli päässyt sekä turvallisuuspoliisiin että KSI-yksikköön, jota pidetään kaikkein herkimpänä tai kriittisimpänä yksikkönä, sanoi aiemmin tällä viikolla STT:lle lehtori Panu Moilanen, joka toimii Jyväskylän yliopiston Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman koulutusvastaavana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsalainen tiedusteluasiantuntija Joakim von Braun sanoi taas Expressen-lehdelle, että KSI on vastuussa Ruotsin agenteista vieraissa maissa.

–  Tämä luo totta kai merkittävän riskin sille, että hän on paljastanut ruotsalaisten lähteiden henkilöllisyyden.

Von Braunin mukaan ruotsalaisten agenttien määrä ulkomailla on yksi "suurimmista salaisuuksista".

Aftonbladetin mukaan miehellä oli pääsy esimerkiksi listaan, joka sisälsi kaikkien Säpon työntekijöiden nimet.

Nuorempi, 35-vuotias veli taas auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun. Nuorempi veli haaveili Expressenin mukaan poliisin urasta, mutta keskeytti kuitenkin poliisikoulun.

Autonavaimeen oli piilotettu kamera

STT:n Säposta tilaaman esitutkintamateriaalin mukaan veljeksillä oli käytössään suuria summia rahaa, joita nämä käsittelivät.

Tiedot perustuvat miesten tietoteknisiin laitteisiin tehtyihin tutkintoihin.

Esitutkintamateriaalin perusteella vanhempi veli otti työpaikaltaan puolustusvoimista asiakirjoja, minkä jälkeen pikkuveli alkoi järjestellä jonkinlaista asiakirjojen luovutusta eteenpäin. Tässä yhteydessä puhuttiin muun muassa tapaamispaikasta ja rahojen siirroista niin, että osapuolet eivät kohtaa toisiaan.

Kun vanhempi pikkuveli pidätettiin, teki hänen pikkuveljensä Google-hakuja muun muassa hakusanoilla "kotietsintä syytetyn perheenjäsenille", "katoaminen Ruotsissa", "musiikki vankeudessa" ja "kuinka kauan helikopteri voi lentää". Hän etsi tietoja myös vakoilusta ja siitä, miten erilaisten teknisten laitteiden tietoja voi poistaa.

Lisäksi hänen asunnostaan löydettiin autonavain, jonka sisälle oli esitutkintamateriaalin mukaan piilotettu salainen kamera.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Vanhemman veljen puolustusasianajan Anton Strandin mukaan mies on "pyrkinyt käyttämään kaikkia kykyjään vaikeiden tehtävien ratkaisemiseksi".

–  On kategorisesti torjuttu, että mitään väärää tai rikollista olisi tapahtunut, hän sanoi SVT:n mukaan.

-----

Korjattu aiempaa uutista kello 14.49: Jutun otsikko ja 1.lause korjattu. Aiemmin on kerrottu, että oikeudenkäynti alkaisi tänään. Tukholman käräjäoikeus kuitenkin tiedotti tänään oikeudenkäynnin pääkäsittelyn alkavan huomenna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi