play

Ruotsin hallituspeli kävi kuumana koko juhannusviikonlopun – Löfvenin aika käy vähiin

Ruotsi ajautui hallituskriisiin, kun Stefan Löfvenin (kuvassa) hallitus menetti äänestyksessä valtiopäivien luottamuksen. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsi ajautui hallituskriisiin, kun Stefan Löfvenin (kuvassa) hallitus menetti äänestyksessä valtiopäivien luottamuksen. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ruotsissa paineet maan hallituskriisin ratkaisemiseksi kasvoivat edelleen sunnuntaina. Pääministeri Stefan Löfven vietti juhannusviikonloppunsa etsien ulospääsyä tilanteesta, mutta mitään uutta läpimurtoa ei tullut julki.

Sosiaalidemokraatti Löfvenillä on maanantaihin keskiyöhön asti aikaa päättää, julistaako Ruotsiin ennenaikaiset vaalit vai antaako valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin aloittaa uudet hallitustunnustelut. Tuolloin Löfven voisi pyytää vapautusta tehtävästään.

Ruotsin demarit haluavat liberaalien palaavan ruotuun tukemaan punavihreää vähemmistöhallitusta. Liberaalien puheenjohtaja Nyamko Sabuni on sanonut, että puolue haluaa Ruotsiin porvarihallituksen.

Ruotsi ajautui hallituskriisiin, kun Löfvenin hallitus menetti äänestyksessä valtiopäivien luottamuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskusta vieroksuu ruotsidemokraatteja

Tuekseen Löfven näyttää saavan keskustapuolueen, jota vokoteltiin viikonlopun aikana sekä oikealta että vasemmalta. Sunnuntaina keskustapuolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Anders W Jonsson antoi rukkaset budjettiyhteistyötä ehdottaneelle vasemmistopuolueelle. Vasemmistopuolue oli vastineeksi valmis luopumaan vaatimuksestaan panna toimeen mittavia veronkorotuksia.

–  On selvää, että monet ovat keskustapuolueen kanssa samoilla linjoilla useissa kysymyksissä. Se osoittaa meille, että järkevintä tässä tilanteesta on hakea yhteistyötä ruotsalaisen politiikan keskikentällä, ei käymällä budjettineuvotteluja vasemmistopuolueen tai ruotsidemokraattien kanssa, Jonsson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit hiillostavat keskustapuoluetta sanoen, että keskustan pitäisi nyt irtautua Löfvenin sosiaalidemokraateista ja ympäristöpuolueesta ja siirtyä takaisin porvarileiriin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jonsson sanoi -lehdelle lauantaina, että kokoomuspuolueen yhteistyötarjous ei kiinnosta.

–  Keskustapuolue ei aio tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kaltaisen muukalaisvastaisen populistipuolueen kanssa. Siinä on ero meidän ja kokoomuksen välillä, Jonsson kirjoitti tekstiviestissään lehdelle.

Löfvenin hallitus tarvitsee valtiopäivien enemmistön tuekseen, jotta budjetti saataisiin syksyllä hyväksyttyä ja nykyinen punavihreä vähemmistöhallitus voisi jatkaa. Vasemmistopuolueen tuki riittäisi ratkaisemaan pulman, mutta keskustapuolue kieltäytyy budjettiyhteistyöstä sen kanssa.

Ympäristöpuolue, joka on sosiaalidemokraattien kanssa hallituksessa, toivoo, että uusi hallitussopimus saataisiin vasemmistopuolueen avulla solmittua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme vakuuttuneita, että sopu tärkeimmistä asioista on löydettävissä, vakuutti puolueen puheenjohtaja Märta Stenevi .

Vuokrasääntely kivenä kengässä

Löfvenin hallitus kaatui viime maanantaina kiistaan vuokrien sääntelystä. Sen purkaminen uusien asuntojen kohdalla sisältyi hallitussopimukseen, jonka nojalla liberaalit ja keskusta tukivat Löfvenin vähemmistöhallitusta.

Keskusta on nyttemmin luopunut ajamasta tätä uudistusta, joka on mielipidemittausten mukaan Ruotsissa epäsuosittu.

Hanke herätti vastustusta erityisesti vasemmistossa, ja vasemmistopuolue pani juuri vuokrasääntelyn takia käyntiin epäluottamusprosessin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi