play

Ruotsissa pitkiä jonoja äänestyspaikoille – ääntenlaskun aloitus saattaa myöhästyä

Äänestysaktiivisuus on Ruotsissa perinteisesti ollut paljon Suomea korkeampi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Äänestysaktiivisuus on Ruotsissa perinteisesti ollut paljon Suomea korkeampi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Ruotsissa on raportoitu pitkistä jonoista äänestyspaikoille eri puolilta maata. Vaaliviranomaisen edustaja kertoi Expressen-lehdelle pitävänsä mahdollisena, että ääntenlaskun aloittaminen hiukan viivästyy tämän takia.

Äänestys Ruotsin valtiopäivävaaleissa päättyy kello 21 Suomen aikaa, mutta kaikki tuolloin jonossa olevat päästetään vielä äänestämään.

Myös Nackassa Tukholman kupeessa äänestänyt pääministeri Magdalena Andersson kertoi seisoneensa jonossa hyvän aikaa ennen kuin pääsi antamaan äänensä.

Äänestysaktiivisuus on Ruotsissa perinteisesti ollut paljon Suomea korkeampi, edellisissä vuoden 2018 vaaleissa se nousi yli 87 prosenttiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kahden eri hallituspohjavaihtoehdon – punavihreiden ja porvariallianssin – kannatus oli ennen vaalipäivää käytännössä tasoissa, joten vaaka saattaa keikahtaa kumpaan suuntaan tahansa.

Ruotsista EU:n puheenjohtajamaa vuoden alussa

Sosiaalidemokraattisen sisarpuolueensa kampanjointia seuraamassa ja tulosta jännittämässä oli myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.). Hän muistutti Ruotsin valmistautuvan vuodenvaihteessa alkavaan EU-puheenjohtajuuteen.

–  Olisi varmasti kaikkien etu, että hallituskokonaisuus löytyisi mahdollisimman pian, mutta pitää kunnioittaa ruotsalaista demokratiaa ja antaa sille se aika, minkä se tarvitsee, Skinnari kertoi STT:lle puhelimitse Tukholmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa ruotsalaisdemareilla on syytä olla tyytyväisiä puolueensa hyvään kannatukseen sekä siihen, että pääministeri Anderssonin hallitus on selvinnyt monien kriisien keskellä. Seuraavan hallituksen pohjaratkaisu on silti täysin auki. Suomen kannalta on Skinnarin mukaan tärkeintä, että yhteistyö länsinaapurin kanssa jatkuu ja syvenee entisestään.

–  Ruotsi on meille ylivoimaisesti tärkein kumppani, oli hallituspohja mikä tahansa, hän tiivisti.

Skinnari sanoi olevansa suomalaisena ylpeä siitä, että meillä puolueet kykenevät sopimaan hallitusyhteistyöstä aina kulloisenkin vaalituloksen mukaisesti. Ruotsista voisi hänen mukaansa taas ottaa esimerkkiä siinä, että ihmisten halu vaikuttaa eli äänestää on niin suurta.

Ruotsidemokraatit vihdoin kiinni vallankahvaan?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Punavihreään blokkiin luetaan Ruotsissa sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskustapuolue. Porvariblokki koostuu maltillisesta kokoomuksesta, ruotsidemokraateista, kristillisdemokraateista ja liberaaleista.

Tällä kertaa vaalien suuri kysymys on ollut se, kuinka paljon valtaa aiemmin eristyksissä ollut ruotsidemokraatit saa, jos hallituspohja vaihtuu. Mielipidekyselyiden perusteella puolue oli nousemassa valtiopäivien toiseksi suurimmaksi ryhmäksi, ohi kokoomuksen.

Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa järjestettiin sunnuntaina myös alue- ja paikallisvaalit. Vaalituloksen selviämistä hidastaa se, että ennakkoääniä ei lasketa etukäteen vaan vasta varsinaisen äänestyksen päätyttyä. Kaikki ennakkoäänet eivät edes ehdi vaalipäivän laskentaan vaan ne käsitellään vasta keskiviikkona.

Äänestäjällä on Ruotsissa myös oikeus "katua" ennakkoääntään, eli hän voi käydä äänestämässä toistamiseen itse vaalipäivänä. Tuo ääni jää silloin voimaan.

- - -

Lähteenä myös Aftonbladet.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi