play

Sisäministerin paluu herätti kiistelyä Britannian parlamentissa, pääministeri Sunak vastasi ensimmäistä kertaa opposition kysymyksiin

Sunakin uusi hallitus kokoontui tänään ensimmäiseen istuntoonsa Downing Streetillä. LEHTIKUVA/AFP

Sunakin uusi hallitus kokoontui tänään ensimmäiseen istuntoonsa Downing Streetillä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Britanniassa pääministeri Rishi Sunak on puolustanut parlamentin alahuoneessa päätöstään nimittää vajaa viikko sitten eronnut sisäministeri Suella Braverman uudelleen tehtäväänsä. Sunakin mukaan Braverman oli tehnyt virheen ja myöntänyt sen.

Opposition työväenpuolueen Keir Starmer arvosteli päätöstä antaa tehtävä takaisin Bravermanille, joka oli rikkonut tietoturvasääntöjä lähettämällä luottamuksellisia hallituksen tietoja yksityiseltä sähköpostitililtään. Starmer tivasi uudelta pääministeriltä, oliko tätä varoitettu turvallisuusviranomaisten toimesta Bravermanin nimittämisestä.

Sunak väisti kysymyksen, mikä oppositiojohtajan mukaan osoitti, että pääministerin prioriteettijärjestys on "puolue ensin, maa sen jälkeen".

Sunakin ensimmäinen kyselytunti alahuoneessa alkoi kuitenkin sopuisasti, kun Starmer totesi olevansa ylpeä siitä, että Britannia on saanut ensimmäisen brittiläisaasialaisen taustan omaavan pääministerin. Asian merkitystä korostivat myös muut puhujat niin oppositiosta kuin hallituspuolue konservatiivien riveistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennen kyselytunnin alkamista nykyinen valtiovarainministeri Jeremy Hunt ilmoitti, ettei hallituksen odotettua budjettisuunnitelmaa julkistetakaan ensi viikolla vaan vasta 17. marraskuuta. Suunnitelman on määrä sisältää uuden hallituksen suunnitelmat verotuksen ja julkisten menojen suhteen.

Budjettisuunnitelmien lykkäys ei ainakaan välittömästi hermostuttanut markkinoita, jotka ovat rauhoittuneet Liz Trussin erottua pääministerin paikalta. Etukäteen vuotaneiden tietojen mukaan suunnitelmissa on pitkä lista leikkauksia julkisiin menoihin, jotta talouden alijäämä saataisiin supistumaan. Esimerkiksi aiempi tavoite puolustusmenojen nostamiseksi kolmen prosentin tasolle bruttokansantuotteesta ei hallituslähteiden mukaan ole sitova lupaus.

Pääministeri sai kuulla olevansa rikas

Sunakia muistutettiin alahuoneessa myös hänen valtavasta varallisuudestaan ja sen ristiriidasta koviin taloudellisiin aikoihin verrattuna. Työväenpuolueen Richard Burgonin mukaan uusi pääministeri tietää henkilökohtaisesti hyvin, että superrikkailla olisi varaa maksaa enemmän veroja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Burgon muistutti, että tavallisen sairaanhoitajan pitäisi työskennellä 20  000 vuotta saadakseen kokoon saman varallisuuden kuin Sunakilla.

–  Eikö olisi oikeudenmukaisempaa, että pääministeri ilmoittaisi uusien leikkausten ja niukkuuden sijaan varallisuusverosta yhteiskuntamme rikkaimmille, Burgon kyseli.

Vihreiden kansanedustajalle Caroline Lucasille pääministeri lupasi hallituksen jatkavan fossiilisten energialähteiden hyödyntämisessä käytetyn niin kutsutun vesisärötyksen kieltoa. Liz Turssin hallitus ehti päättää sallia kiistellyn tekniikan käytön.

Ulkopoliittisen yhteydenpidon Sunak aloitti nimittämisensä jälkeen jo tiistaina puhumalla puhelimitse sekä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

---

Lähteenä myös Guardian, BBC

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi