play

Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita yli 2 600 – maanjäristys tuntui Grönlannissa asti

Kuva: Mahmut Bozarslan / Lehtikuva

STT

Pelastustyöntekijät yrittivät maanantaina illan tullessa epätoivoisesti jopa paljain käsin kaivaa apua pyytäviä henkiin jääneitä raunioista sen jälkeen, kun Turkkiin ja Syyriaan oli iskenyt voimakkain maanjäristys liki vuosisataan.

Järistys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,8, oli niin kova, että se mitattiin aina Grönlannin mittausasemilla saakka. Järistystä seurasi kymmenittäin jälkijäristyksiä. Maanjäristyksen ja sen suurimman jälkijäristyksen signaalit näkyivät selvästi myös suomalaisilla seismografiasemilla, kertoi Helsingin yliopiston Seismologian instituutti nettisivullaan.

Pimeyden laskeutuessa tiedettiin, että varhain aamulla tapahtunut järistys oli tappanut yhteensä yli 2 600 ihmistä: Turkissa noin 1 600 ja naapurimaa Syyriassa yli 1 000. Raivaus- ja pelastustyöt olivat kuitenkin vasta alussa, joten uhriluvun odotettiin edelleen kasvavan.

Loukkaantuneita oli yli 7 600. Ainakin 3 400 rakennusta on romahtanut Turkissa, ja myös Syyriassa kymmenien rakennusten on kerrottu tuhoutuneen.

– Koska asun maanjäristyksille alttiilla alueella, olen tottunut vavahteluun. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olemme kokeneet mitään tällaista. Luulimme, että maailmanloppu on tullut, kuvaili Kahramanmarasin kaupungissa asuva toimittaja Melisa Salman, 23.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti maahan maanantaina seitsemän päivän suruajan.

Järistyksen keskus sijaitsi Turkissa Gaziantepin kaupungin tuntumassa lähellä Syyrian rajaa. Tuhot kaupungissa ja sen lähiympäristössä olivat valtavia. Gaziantepissa kaupunginosia on täysin raunioina, ja Diyarbakirissa sortui kokonainen ostoskeskus.

Pelastustöitä maanjäristyksen jälkeen vaikeutti lumimyrsky, jonka jäljiltä tiet olivat jään ja lumen peitossa. Sähköt olivat monin paikoin poikki.

Myös sodan runtelemassa Syyriassa tuhot olivat pahoja. Azmarin kylässä lähellä Turkin rajaa asuva Abdel Hamid onnistui pelastautumaan tuhon keskeltä.

– Heräsin vaimoni ja lapsieni kanssa ja juoksimme kohti uloskäyntiä. Avasimme oven, ja äkkiä koko rakennus romahti, hän kertasi.

Hamidin perhe hautautui raunioihin.

– Seinät kaatuivat päällemme, mutta poikani pääsi raunioista ja alkoi huutaa. Siitä ihmiset tiesivät, että raunioissa oli henkiin jääneitä, ja he vetivät meidät esiin, Hamid kertasi.

Hamid perheineen selvisi hengissä, mutta hänen naapurinsa eivät olleet yhtä onnekkaita. He kaikki kuolivat.

Useat maat olivat maanantaina joko lähettäneet tai lähettämässä apua Turkkiin. Ainakin Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia ja Israel olivat kertoneet lähettävänsä apua tai henkilöstöä tuhoalueelle.

Suomalaisia ei tiedetä joutuneen järistyksen uhriksi, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.

Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.

Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, Pahkasalo kertoi. Jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.

Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä "keinahteluna", kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 1999 Turkissa koettiin maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,4. Tuolloin surmansa sai yli 17  000 ihmistä. Esimerkiksi Istanbulissa kuoli yli tuhat ihmistä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on ollut mittavasti rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.

Italiassa annettiin järistyksen vuoksi tsunamivaroitus, ja ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä. Varoituksesta on kertonut englanniksi ainakin Washington Post -lehti.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutista päivitetty kauttaaltaan 6.2.2023 klo 21.44.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi