play

Sri Lankan presidentti lähetti eroanomuksensa sähköpostitse – mielenosoittajat vaativat myös virkaatekevän presidentin eroa

Mielenosoittajat ovat myös vallanneet maan pääministerinä aikaisemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. LEHTIKUVA/AFP

Mielenosoittajat ovat myös vallanneet maan pääministerinä aikaisemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Laajoja protesteja paennut Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksan lähetti eroanomuksensa sähköpostitse Singaporesta käsin torstai-iltana.

Hallintoa vastustavat mielenosoittajat valtasivat muun muassa presidentin palatsin viikonloppuna, ja Rajapaksa pakeni maasta keskiviikkoaamuna.

Mielenosoittajat ovat vallanneet myös maan pääministerinä aiemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. Wickremesinghe nimitettiin Sri Lankan virkaatekeväksi presidentiksi sen jälkeen, kun Rajapaksa oli poistunut maasta.

Mielenosoittajat ilmoittivat torstaina, että he poistuvat valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brittilehti Guardianin mukaan mielenosoittajat pitivät torstaina kuitenkin edelleen hallussaan julkiseksi kirjastoksi muuttamaansa presidentillistä toimistorakennusta.

Guardianin mukaan Wickremesinghe kutsui mielenosoittajia fasisteiksi ja käski turvallisuusjoukkoja tekemään "sen, mikä on tarpeen järjestyksen palauttamiseksi" keskiviikko-iltana.

Maahan julistettiin keskiviikkona myös kansallinen hätätila ja ulkonaliikkumiskielto iltaisin.

Rajapaksa toistaiseksi Singaporessa

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentti Rajapaksa oli luvannut erota virastaan eilen keskiviikkona. Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Rajapaksa ja hänen vaimonsa ovat saapuneet Kaakkois-Aasiaan Singaporeen. Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletetaan jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertovat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle. Guardianin tietojen mukaan hän taas on suuntaamassa Saudi-Arabiaan.

Singaporen ulkoministeriö vahvisti Rajapaksan olevan maassa "yksityisvierailulla", mutta hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa, eikä hän ole sitä ulkoministeriön mukaan myöskään anonut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajapaksaa syytetty sotarikoksista

Singapore korosti, että sillä ei ole tapana myöntää turvapaikkoja. Britannian yleisradioyhtiö spekuloi, että sisällissodan aikana puolustusministerinä toimineen Rajapaksan on hankala saada oleskelulupaa, sillä häntä on syytetty sotarikoksista ja kymmenien tuhansien tamili-siviilien kuoleman sallimisesta. Sri Lankan pitkä ja verinen sisällissota kesti vuodet 1983–2009 ja käytiin pääasiassa Sri Lankan ja sen tamilivähemmistön välillä. YK:n arvion mukaan jopa 100  000 siviiliä kuoli sodassa.

Diplomaattilähteiden mukaan Rajapaksa on myös yrittänyt saada viisumia Yhdysvaltoihin, mutta sitä ei ole myönnetty. Hän luopui Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ennen vuoden 2019 presidentinvaaleja.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi