play

Sudanin pääministeri ilmoitti eroavansa – "Olen yrittänyt parhaani estääkseni maata liukumasta kohti katastrofia"

Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok ilmoitti sunnuntaina erostaan. LEHTIKUVA/AFP

Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok ilmoitti sunnuntaina erostaan. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Koillis-Afrikassa sijaitsevan Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok kertoi sunnuntaina televisiopuheessaan eroavansa tehtävistään. Maan armeija syrjäytti Hamdokin lokakuussa tehtävistään, mutta palautti hänet vajaan kuukauden kotiarestin jälkeen valtaan.

–  Olen yrittänyt parhaani estääkseni maata liukumasta kohti katastrofia, hän kertoi kansalle televisiopuheessa sunnuntaina viimeisimmän pääkaupunki Khartumissa järjestetyn, armeijan vastaisen mielenosoituksen jälkeen.

Sudanissa on ollut lukuisia mielenosoituksia maan armeijaa vastaan Hamdokin syrjäyttämisen jälkeen, ja protestit ovat jatkuneet myös Hamdokin palattua valtaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet maahan siviilihallintoa.

Sudanissa järjestettiin torstaina jälleen mielenosoituksia, joissa armeija surmasi ainakin neljä osallistujaa. Lokakuun vallankaappauksen jälkeisissä protesteissa on kuollut paikallisen lääkärijärjestön mukaan ainakin 57 ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useita vallankaappausyrityksiä

Siviili- ja sotilasjohtajat sopivat aiemmin vallanjaosta, jonka tarkoituksena oli Britannian yleisradio BBC:n mukaan ohjata maata demokraattisempaan suuntaan autoritaarisen presidentti Omar al-Bashirin vallan jälkeen. Asevoimat syöksi vuosikymmeniä hallinneen al-Bashirin vallasta vuonna 2019. Tätä ennen järjestettiin laajoja al-Bashiria vastustavia mielenosoituksia.

Al-Bashirin vallasta syöksemisen jälkeen protestit painostivat asevoimia jakamaan valtaa siviilihallinnon kanssa.

Hamdok nousi maan johtoon vallankaappauksen jälkeen. Britanniassa koulutettu taloustieteilijä ei ollut Sudanissa laajan mielenosoitusaallon aikana. Suuri osa väestöstä oli tyytyväinen hänen nimittämiseensä. Myös kansainvälinen yhteisö koki Hamdokin vallinnan tervetulleeksi. Hamdok on aiemmin työskennellyt YK:lle ja afrikkalaisissa järjestöissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siviili- ja sotilasjohdon näkemykset vallankaappauksen jälkeisellä siirtymäkaudella eivät ole menneet yksi yhteen, ja ilmassa on ollut paljon jännitteitä. BBC kirjoittaa, että vuodesta 2019 maassa on ollut useita epäonnistuneita vallankaappausyrityksiä.

Valtakamppailun lisäksi Hamdokilla oli tehtävässään suuria haasteita: talouskriisi, romahtamisen partaalla oleva pankkisektori ja pula perushyödykkeistä. Sudan on yksi maailman köyhimmistä maista.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi