play

Suomen ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta heti, taistelujen pelätään kiihtyvän – noin 30 suomalaista ilmoittanut lähtevänsä

Etiopiassa on taisteltu vuoden ajan. Kuva viime vuoden joulukuulta Tigraysta. LEHTIKUVA/AFP

Etiopiassa on taisteltu vuoden ajan. Kuva viime vuoden joulukuulta Tigraysta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Suomen ulkoministeriö on kehottanut kaikkia Etiopiassa olevia suomalaisia poistumaan maasta heti. Yhteensä noin kolmekymmentä suomalaista on ilmoittanut ministeriölle lähtevänsä lähipäivien aikana maasta, kertoo Petra Sarias ulkoministeriön viestinnästä.

–  Tietenkin on varmasti ihmisiä, jotka eivät ole ilmoittaneet, mutta ovat lähdössä, Sarias lisää.

Etiopiassa on taisteltu vuoden ajan, ja taistelujen pelätään yhä kiihtyvän. Etiopian hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset sanoivat keskiviikkona voivansa vallata maan pääkaupungin Addis Abeban kuukausien ellei viikkojen kuluessa.

Etiopiaan julistettiin alkuviikosta koko maata koskeva hätätila. Suomen ulkoministeriön perjantaina päivitetyssä matkustustiedotteessa sanotaan, että ulkona liikkumista tulee välttää ja maassa oleskelevien tulee varata riittävästi vesi- ja ruokavaroja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ulkoministeriö sanoo, että tilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa ja turvallisuustilanne sekä esimerkiksi huoltovarmuus ja lentojen saatavuus voivat heikentyä odottamattomasti.

Kaupalliset lennot ovat ministeriön mukaan yhä toiminnassa, eikä avunpyyntöjä ole ainakaan vielä tullut. Addis Abeban lentokentän arvioidaan ruuhkautuvan lähipäivinä. Ministeriö sanoo, että lennoille tulisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti ja että jokainen hankkii ja kustantaa lentonsa itse.

Matkustusilmoituksia Etiopiaan on Suomen ulkoministeriön mukaan tehty 90 kappaletta.

Maassa on aiempien levottomuuksien aikana rajoitettu tai suljettu nettiyhteyksiä ja matkapuhelinverkkoja. Näin voi ministeriön mukaan tapahtua tälläkin kertaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etiopiassa sijaitsee Suomen suurlähetystö.

Myös esimerkiksi Yhdysvallat on kehottanut kansalaisiaan lähtemään Etiopiasta mahdollisimman pian. Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan turvallisuustilanne Etiopiassa on erittäin muuttuva.

Entisiä sotilaita pyydetty taistelemaan kapinallisia vastaan

Etiopia on kehottanut sen entisiä sotilaita taistelemaan kapinallisia vastaan, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhdeksän hallitusta vastustavaa joukkoa on yhdistänyt voimansa pääministeri Abiy Ahmedin hallintoa vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n turvallisuusneuvosto on pyytänyt tulitaukoa Etiopiaan. Neuvoston jäsenet ilmaisivat yhteislausunnossa syvää huolta konfliktin kiihtymisestä maan pohjoisosissa.

Kapinallisten ja keskushallinnon väliset sotatoimet alkoivat maan pohjoisosan Tigrayssa noin vuosi sitten. Miljoonia ihmisiä on joutunut pakenemaan taisteluja, ja BBC:n mukaan yli 400  000 ihmistä on nälänhädän partaalla.

Etiopia on niin sanotun Afrikan sarven alueellinen suurvalta ja yksi koko mantereen suurimmista maista. Sen pääkaupungissa sijaitsee Afrikan unionin päämaja.

Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija, professori Liisa Laakso sanoi aiemmin STT:lle, että Afrikan sarvi on geopoliittisesti tärkeä alue, jonka sivuitse kulkee suuri osa maailman öljykuljetuksista ja muusta merien rahtiliikenteestä. Etiopian kriisi ei ole vain maan sisäinen asia, vaan sillä voi olla monenlaisia heijastusvaikutuksia maan lähialueille ja laajemmallekin.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi