play

Viisi naista on haastanut Texasin osavaltion oikeuteen aborttikiellosta – tällaisissa tilanteissa heille ei myönnetty aborttia

Lauren Miller ja neljä muuta raskaana ollutta naista on haastanut osavaltion oikeuteen, koska heille ei myönnetty aborttia, vaikka raskauksissa oli suuria ongelmia.

Lauren Miller ja neljä muuta raskaana ollutta naista on haastanut osavaltion oikeuteen, koska heille ei myönnetty aborttia, vaikka raskauksissa oli suuria ongelmia. Kuva: Suzanne Cordeiro

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa viisi naista on haastanut Texasin osavaltion oikeuteen aborttikiellosta. Naisilta evättiin raskaudenkeskeytykset vakavista komplikaatioista huolimatta, sillä osavaltion laki kieltää abortit lähes kaikissa tilanteissa.

Kyseessä on ensimmäinen raskaana olleiden ja aborteista evättyjen naisten aloittama oikeustapaus sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen päätöksensä. Kesällä tehdyn ratkaisun myötä osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne raskaudenkeskeytykset.

Texasin osavaltion tiukka aborttilaki tuli voimaan syyskuussa. Poikkeuksena laissa ovat hätätilanteet, kuten kuoleman tai vakavan terveydellisen haitan riski raskaana olevalle henkilölle tai sikiölle.

Syytteen nostaneet naiset kertovat lääkärintarkastuksissa selvinneen, etteivät heidän sikiönsä olleet elinkelpoisia. Heidän mukaansa lääkärit kuitenkin kieltäytyivät tekemästä abortteja vakavista riskeistä huolimatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naisten mukaan Texasin laissa mainitut poikkeukset ovat liian epämääräisiä. Asianajaja Molly Duane sanoi Washington Postin mukaan, että kaikkien naisten olisi pitänyt olla oikeutettuja aborttiin Texasin lain mukaisesti.

Syytteessä haetaankin selvennystä siihen, mitä laissa mainitut poikkeustapaukset ovat.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kuvaili lausunnossaan naisten nostaman syytteen sisältävän "järkyttäviä, omakohtaisia kertomuksia naisten elämistä, jotka melkein menetettiin sen jälkeen, kun heiltä evättiin heidän tarvitsemansa terveydenhuolto".

Yksi naisista, Amanda Zurawski, sai lapsivedenmenon vain 17. raskausviikolla. Sikiö ei voi selvitä näin varhaisessa vaiheessa raskautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tästä huolimatta Zurawskin raskaus keskeytettiin vasta kolme päivää myöhemmin, kun hän alkoi saada infektio-oireita. Syytteen mukaan hän vietti päiviä teho-osastolla vakavien infektioiden takia ja lähes kuoli.

–  En pysty pukemaan sanoiksi sitä traumaa ja epätoivoa, kun joutuu odottamaan oman henkensä, lapsensa hengen tai molempien menettämistä, Zurawski sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Tulehduksen vuoksi Zurawskilta jouduttiin poistamaan toinen munanjohdin. Hänen raskaaksi tuleminen uudelleen on tämän takia epävarmaa.

Toisessa tapauksessa Lauren Miller odotti kaksosia, kun selvisi, ettei toinen sikiöistä ole elinkelpoinen. Huolimatta riskeistä hänen omalle terveydelleen ja toisen sikiön kehitykselle, hänelle ei suostuttu tekemään aborttia elottoman sikiön osalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Aivan kuin he (hoitohenkilökunta) olisivat pelänneet, että heidät pidätettäisiin vain siitä, että he sanovat sanan abortti ääneen, Miller sanoi.

Miller matkusti Coloradoon saadakseen toimenpiteen. Miller on yhä raskaana, ja hänen laskettu aikansa on kuun lopussa.

Naisista neljä matkusti tekemään abortin toiseen osavaltioon, jossa abortti ei ole lailla kiellettyä. Myös Anna Zargarianin lapsivesi oli mennyt liian aikaisin, ja hän matkusti Coloradoon raskaudenkeskeytykseen.

–  Lento oli yksi elämäni pelottavimmista kokemuksista. Se oli kuin venäläistä rulettia, kun tiesin olevani vaarassa saada infektion, verenvuodon tai synnytykseni käynnistyvän hetkenä minä hyvänsä, hän sanoi.

Lauren Hall sai puolestaan tietää 18. raskausviikolla, että hänen sikiöllään ei ole pääkalloa, minkä takia se ei voinut selvitä. Hän matkusti Washingtonin osavaltioon saadakseen abortin.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen noin puolet osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta.

Korkeimman oikeuden Roe vastaan Wade -päätös vuodelta 1973 turvasi jokaisen yhdysvaltalaisnaisen oikeuden aborttiin liki puoli vuosisataa, mutta kesäkuussa konservatiivienemmistöinen korkein oikeus päätti kumota aiemman päätöksensä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi