play

Taiwanin presidentti: Emme taivu Kiinan edessä, vaan seisomme demokratian eturintamassa

Presidentti Tsai Ing-wen piti puheensa Taiwanin kansallispäivänä.
Kuva laivastovierailulta maaliskuussa. LEHTIKUVA / AFP

Presidentti Tsai Ing-wen piti puheensa Taiwanin kansallispäivänä. Kuva laivastovierailulta maaliskuussa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Taiwan ei anna periksi Kiinan painostukselle ja puolustaa demokraattista elämäntapaansa, sanoo presidentti Tsai Ing-wen. Hän puhui Taiwanin kansallispäivänä sunnuntaina samalla kun Kiina on lisännyt sotilaallista painostustaan Taiwania vastaan.

–  Mitä enemmän me saavutamme, sitä suurempaa painostusta Kiina kohdistaa meihin. Kukaan ei voi pakottaa Taiwania valitsemaan tietä, jonka Kiina on meille osoittanut. Tsai sanoi.

Tsain mukaan Taiwan seisoo "demokratian eturintamassa".

–  Toivomme liennytystä suhteissamme Kiinaan emmekä aio toimia harkitsemattomasti, mutta kenenkään ei pidä kuvitella, että Taiwanin kansa antaisi periksi painostukselle, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiina on tänä vuonna lähettänyt ennätysmäisen määrän sotilaskoneitaan Taiwanin puolustusvyöhykkeelle ja on viime päivinä tiivistänyt tahtia. Tänä vuonna kiinalaiskoneet ovat lentäneet vyöhykkeellä jo 600 kertaa, kun käyntejä koko viime vuonna oli 380.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntana ja pyrkii palauttamaan sen osakseen. Taiwan ja Kiina ovat olleet erillään sitten Kiinan sisällissodan päättymisen vuonna 1949, kun Kuomintang-puolue pakeni Taiwanille kommunistien valtaannousua Manner-Kiinassa.

Suhteet Taiwanin ja Kiinan välillä ovat mutkistuneet Tsain valinnan myötä. Kiina katkaisi viralliset yhteydet Taiwaniin sen jälkeen ja on lisännyt taloudellista, diplomaattista ja sotilaallista painostusta Taiwania vastaan.

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi lauantaina pitämässään puheessa, että Kiinan jälleenyhdistyminen on mahdollinen ja tulee toteutumaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tsai on Pekingissä erityisen epäsuosittu, koska hän katsoo, että Taiwan on jo käytännössä itsenäinen. Hän ei ole kuitenkaan julistanut Taiwania itsenäiseksi, mikä todennäköisesti johtaisi Kiinan hyökkäykseen saarelle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi