play

Taleban kiihdyttää hyökkäyksiään Afganistanissa – iski merkittävään kaupunkiin ensi kertaa USA:n vetäytymisen alettua

Taisteluja käytiin keskiviikkona Qala-i-Nawin kaupungissa, josta nähtiin kohoavan sankaa savua.  LEHTIKUVA/AFP

Taisteluja käytiin keskiviikkona Qala-i-Nawin kaupungissa, josta nähtiin kohoavan sankaa savua. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Afganistanissa äärijärjestö Taleban teki keskiviikkona suurimman hyökkäyksensä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti vetäytymisensä maasta. Taleban hyökkäsi Badghisin maakunnan pääkaupunkiin Qala-i-Nawiin, jossa syntyi taisteluja äärijärjestön ja hallituksen joukkojen välillä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Yhdysvaltojen vetäytymisen alkamisen jälkeen, kun Taleban hyökkää jonkin maakunnan pääkaupunkiin. Tähän asti se on vallannut alueita enimmäkseen harvaan asutulta maaseudulta.

Taleban sai kaupungissa haltuunsa poliisin päämajan ja Afganistanin tiedustelupalvelun toimitilat. Afganistanin puolustusministeriö kertoi muutama tunti hyökkäyksen alkamisen jälkeen, että hallituksen joukot olivat saaneet valtaosan kaupungista takaisin hallintaansa. Maan varapresidentti kertoi, että kaupungin kaduilla on kymmeniä Talebanin taistelijoiden ruumiita.

Puolustusministeri Bismillah Mohammadi kuvaili hallituksen joukkojen olevan "hyvin herkässä sotilaallisessa tilanteessa" ja kertoi sodan raivoavan Talebanin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ulkomaalaiset joukot vetäytyvät kesän loppuun mennessä

Samaan aikaan kun Taleban kiihdytti hyökkäyksiään, hallituksen ja Talebanin edustajat tapasivat naapurimaa Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Tapaamista isännöinyt Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi keskustelujen aluksi, että Afganistanin kansan ja poliittisten johtajien on tehtävä vaikeita päätöksiä maansa tulevaisuudesta. Zarif kertoi olevansa mielissään Yhdysvaltain vetäytymisestä Afganistanista.

Taleban ja Afganistanin hallitus ovat viime vuodesta lähtien neuvotelleet maan tulevaisuudesta, mutta keskustelut ovat olleet jumissa.

Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti vetäytymisensä Afganistanista toukokuun alussa lähes 20 vuoden sotilaallisen läsnäolon jälkeen. Viimeistenkin sotilaiden on tarkoitus poistua maasta elokuun loppuun mennessä. Vetäytymisen ehkäpä merkittävin hetki koettiin viime viikolla, kun viimeisetkin amerikkalaisjoukot lähtivät strategisesti tärkeästä Bagramin lentotukikohdasta läheltä pääkaupunki Kabulia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liittouman vetäytymisen on arveltu vahvistavan Talebanin asemia maassa, ja viime viikkoina äärijärjestö on jo vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi