play

Tanskan korkein oikeus perui irakilaissiviilien kidutuskorvaukset

STT-Lehtikuva

Tanskan korkein oikeus kumosi tiistaina alemman oikeusistuimen päätöksen, jonka mukaan Tanskan olisi pitänyt maksaa korvauksia 18 siviilille, joita kidutettiin Tanskan ja Irakin joukkojen yhteisoperaation aikana Irakissa vuonna 2004.

Alempi oikeusistuin päätti vuonna 2018, että vaikka tanskalaiset eivät osallistuneet kidutukseen Vihreä aavikko -nimellä kulkeneen operaation aikana Basran lähellä, he olivat osaltaan vastuussa, koska eivät estäneet sitä.

Oikeus määräsi tuolloin Tanskan valtion maksamaan jokaiselle asianomistajalle 30  000 Tanskan kruunua (noin 4  000 euroa) korvauksia.

Korkeimman oikeuden mukaan tanskalaisilla ei ollut operaatiossa johtovastuuta tai mahdollisuutta käskeä irakilaisjoukkoja. Heillä ei myöskään ollut mitään konkreettista syytä uskoa, että Irakin erikoisjoukot kiduttaisivat vankejaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeuden päätöksen on toivottu selventävän sitä, millainen vastuu sotilailla on, kun he osallistuvat sotilasoperaatioihin ulkomailla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi