play

Trump pyrkii takaisin presidentiksi vuonna 2024 – "Yhdysvaltojen comeback alkaa juuri nyt"

Trump kertoi ilmoittautumisestaan presidenttikisaan sadoille Floridaan kokoontuneille kannattajlleen. LEHTIKUVA/AFP

Trump kertoi ilmoittautumisestaan presidenttikisaan sadoille Floridaan kokoontuneille kannattajlleen. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump aikoo pyrkiä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Trump on jättänyt ehdokkuusilmoituksen liittovaltion vaaliviranomaisille.

Ehdokkuusilmoitus tuli julki hieman ennen kuin Trumpin odotettiin kertovan ehdokkuudestaan kartanossaan Floridassa.

–  Yhdysvaltojen comeback alkaa juuri nyt, 76-vuotias Trump sanoi sadoille Floridaan kokoontuneille kannattajlleen.

Ilmoittautuminen ei tullut yllätyksenä. Asian vahvisti jo etukäteen Trumpin läheinen neuvonantaja Jason Miller vieraillessaan Trumpin neuvonantajana aiemmin toimineen Steve Bannonin podcastissa. Lisäksi Trump kertoi välivaalien äänestyspäivän alla valmistautuvansa kertomaan 15. päivänä marraskuuta isoja uutisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trump oli Yhdysvaltain presidenttinä vuodet 2017–2021. Hän haki jatkokautta, mutta hävisi syksyn 2020 vaaleissa demokraattien Joe Bidenille.

Trump vannoi kannattajilleen varmistavansa, ettei Biden saa neljää vuotta lisää.

–  Maamme ei kestäisi sitä, hän sanoi.

Hän syytti puheessaan Bidenia muun muassa kohonneista energian hinnoista ja heikosta rajaturvallisuudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Balilla G20-kokouksessa parhaillaan oleva Biden kommentoi Trumpin ilmoitusta sanomalla Twitterissä, että Trump petti Yhdysvallat. Tviitissä on mukana video, jossa on pätkiä esimerkiksi Trumpin puheista. Videon teksteistä ex-presidentin sanotaan muun muassa hyökänneen naisten oikeuksia ja terveydenhuoltoa vastaan sekä lietsoneen väkivaltaista mellakointia Capitolilla viime vuoden tammikuussa.

Puolue märehtii odotettua heikompaa vaalitulosta

Trumpin epätavallisen aikainen ilmoittautuminen kisaan nähdään Washingtonissa yrityksenä saada etulyöntiasema muihin ehdokkaaksi pyrkiviin republikaaneihin nähden sekä vältellä mahdollisia rikossyytteitä.

Trumpin epäillään esimerkiksi vieneen Valkoisesta talosta salaisiksi määriteltyjä asiakirjoja. Lisäksi tutkittavana on hänen mahdollinen roolinsa Capitolin viimevuotisissa mellakoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Republikaanipuolue nuolee parhaillaan haavojaan odotettua heikommin sujuneiden välivaalien jäljiltä. Republikaanien odotetaan yltävän enemmistöön kongressin edustajainhuoneessa, mutta ennakoitua pienemmin lukemin. Senaatissa vallassa jatkavat demokraatit.

Ennakoitua kehnommasta tuloksesta on syytetty Trumpin tukemia ehdokkaita, ja jotkut ovat kyseenalaistaneet mielipiteitä jakavan ja oikeusjutuissa rypevän Trumpin soveltuvuuden puolueen ehdokkaaksi.

Mahdollinen toinen republikaanien presidenttiehdokas on Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka valittiin välivaaleissa jatkokaudelle.

Esivaalit puolueen presidentinvaaliehdokkaan valitsemiseksi alkavat alkuvuonna 2024.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi