play

Yhdysvalloissa Nancy Pelosin kotiin tunkeutuneelle miehelle luetaan syytteet tiistaina – äärioikeistolaisia salaliittoteorioita levitellyt vasaramies hyökkäsi Pelosin aviomiehen kimppuun

Tunkeutujan uhriksi joutunut Paul Pelosi päätyi leikkaukseen, jonka kerrotaan olleen onnistunut. Tunkeutujan oikeasti etsimä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli hyökkäyksen aikaan Washingtonissa. LEHTIKUVA/AFP

Tunkeutujan uhriksi joutunut Paul Pelosi päätyi leikkaukseen, jonka kerrotaan olleen onnistunut. Tunkeutujan oikeasti etsimä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli hyökkäyksen aikaan Washingtonissa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin kotiin Kaliforniassa tunkeutuneelle miehelle luetaan syytteet tiistaina, kirjoittaa San Franciscon piirisyyttäjä Twitterissä. Puhemiehen aviomies Paul Pelosi sai vammoja hyökkäyksessä ja joutui leikkaukseen

Epäillyn 42-vuotiaan miehen kerrottiin olevan sairaalassa perjantaina illalla paikallista aikaa, kertoi uutiskanava CNN. San Franciscon poliisipäällikkö Bill Scottin mukaan epäiltyä tunkeutujaa syytetään murhan yrityksestä, hyökkäyksestä tappavalla aseella, murtovarkaudesta sekä muista rikoksista.

Yhdysvaltalaismedian mukaan pariskunnan asuntoon San Franciscossa tunkeutunut henkilö oli kovaan ääneen vaatinut saada tietää, missä puhemies Pelosi on. Nancy Pelosi oli hyökkäyksen tapahtuessa Washingtonissa.

Lääkärit odottavat Paul Pelosin toipuvan täysin

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nancy Pelosin tiedottajan mukaan 82-vuotias Paul Pelosi on ollut onnistuneessa leikkauksessa, jossa hoidettiin hänen kalloonsa tullutta murtumaa sekä vakavia vammoja, joita hän oli saanut oikeaan käsivarteensa sekä käsiinsä. Tiedottajan mukaan lääkärit odottavat Paul Pelosin toipuvan täysin.

Nancy Pelosin ja pariskunnan viiden lapsen kerrottiin palaavan San Franciscoon. CNN:n mukaan puhemies on jo ehtinyt saapua sairaalaan aviomiehensä luokse.

CNN kertoi viranomaislähteisiin nojaten, että Paul Pelosi soitti hätänumeroon huomattuaan uhkaavan miehen kodissaan perjantain vastaisena yönä. Pelosi jätti linjan auki, jotta hätäkeskus kuulisi hänen keskustelunsa tunkeutujan kanssa. Poliisin mukaan tunkeutuja tuli sisään takaoven kautta.

Tunkeutuja hyökkäsi Paul Pelosin kimppuun vasara kädessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

San Franciscon poliisin mukaan paikalle saapuneet poliisit löysivät hyökkääjän Pelosien kotoa aamuyöllä paikallista aikaa. Epäilty ja Paul Pelosi olivat taistelleet vasarasta.

CNN:n mukaan poliisien kerrottiin nähneen, kuinka epäilty iski Paul Pelosia vasaralla, ennen kuin viranomaiset saivat hyökkääjän taltutettua.

San Franciscon poliisipäällikkö Bill Scottin mukaan epäiltyä tunkeutujaa syytetään murhan yrityksestä, hyökkäyksestä tappavalla aseella, murtovarkaudesta sekä muista rikoksista.

Wall Street Journal -lehden mukaan tunkeutuja on kannattanut äärioikeistolaisia näkemyksiä sosiaalisessa mediassa. Lehti viittaa lainvalvontaviranomaisen tietoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäillyn miehen tuttava on kertonut CNN:lle, että epäilty on julkaissut salaliittoteorioita muun muassa koronarokotteista, Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaaleista sekä Capitolin kongressirakennuksen väkivaltaisuuksista Facebookissa.

Pelosi oli myös loppiaisen mellakoitsijoiden kohteena

Poliittisella väkivallalla on pitkä historia Yhdysvalloissa, ja äärimuodossaan se on näkynyt eturivin poliitikkojen ja yhteiskunnallisten vaikuttajien salamurhina ja niiden yrityksinä. Historiallisesti tunnettuja esimerkkejä viimeisen vuosisadan ajalta ovat presidentti John F. Kennedy sekä kansalaisoikeusjohtajat Martin Luther King ja Malcolm X.

Viime vuosien korkeimman profiilin poliitikkomurhia Yhdysvalloissa oli Etelä-Carolinan osavaltion demokraattisenaattori Clementa C. Pickneyn kuolema Charlestonin kirkkoampumisessa, jossa valkoisen ylivallan kannattaja surmasi yhteensä 9 mustaihoista ihmistä.

Paljon julkisuutta sai myös demokraattien Arizonan kongressiedustajaan Gabby Giffordsiin vuonna 2011 Tucsonissa kohdistettu murhayritys. Päähän ammuttu Giffords selvisi hengissä, mutta joutui myöhemmin eroamaan virastaan kärsimänsä aivovaurion vuoksi.

Vuoden 2020 presidentinvaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajien hyökätessä Capitolin kongressirakennukseen Washingtonissa paikalla olleet poliitikot välttyivät turvatoimien ansiosta väkivallalta. Osa mellakoitsijoista hyökkäsi Nancy Pelosin toimistoon puhemiestä etsien.

NBC Newsin mukaan eräs mellakoitsijoista puhui videolla Pelosin ampumisesta päähän. The Atlantic -lehden mukaan Pelosiin nyt kohdistunut hyökkäys voidaankin nähdä loppiaisen mellakan kaikuna.

–  Vallankaappausyritystä ei kukistettu eikä tammikuun 6. päivä koskaan loppunut. Aseistetun väkijoukon hyökkäys Capitoliin presidentin rohkaisemana näyttää inspiroineen uuden aallon uhkailua ja poliittista väkivaltaa. Tällainen väkivalta ei ole uutta Amerikan politiikassa, nousten ja laskien aikojen saatossa, mutta viime aikoina se on ollut nousussa, arvioi The Atlanticin kirjoittaja David A. Graham.

Mellakoitsijat huusivat loppiaisena myös iskulauseita republikaanien varapresidentti Mike Pencen hirttämisestä. Pence oli kieltäytynyt tukemasta Trumpin yritystä mitätöidä presidentinvaalien tulos. Tähän mennessä ketään mellakoitsijaa ei kuitenkaan ole tuomittu murhien suunnittelusta.

Poliittisen väkivallan määrä ei ole räjähtänyt käsiin

Yhdysvaltain yhä jyrkemmäksi käyvien poliittisten jakolinjojen on pelätty laskevan kynnystä poliittiselle väkivallalle raskaasti aseistetussa maassa. Kesällä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan noin viidennes yhdysvaltalaisista kertoi hyväksyvänsä poliittisen väkivallan joissain tilanteissa, kertoi New York Times. Samassa tutkimuksessa vastaajista 12 prosenttia kertoi, että olisi itse ainakin jossain määrin valmis käyttämään väkivaltaa tai sen uhkaa poliittisiin tarkoitusperiin. 12 prosenttia myös vastasi, että väkivalta olisi hyväksyttävissä, jos Donald Trump palaisi valtaan sen avulla.

Toisaalta uutistoimisto Reutersin ja tutkimusyhtiö Ipsosin teettämässä elokuussa julkaistussa kyselytutkimuksessa 85 prosenttia yhdysvaltalaisista tuomitsi edelleen poliittisen väkivallan. Toteutuneen poliittisen väkivallan määrässä ei myöskään näy voimakasta kasvua, sillä tuoreen arvion mukaan kaikissa Yhdysvalloissa tehdyistä väkivaltaisista viharikoksista vain reilu prosentti oli luokiteltavissa poliittiseksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi