play

Tutkimus: Alpeilla nautittiin oluesta ja sinihomejuustosta jo 2 700 vuotta sitten

Itävallan keskiosassa sijaitsevassa Hallstattin kaupungissa, joka on nykyisin Unescon maailmaperintökohde, on kaivettu suolaa jo yli 3 000 vuoden ajan. Lehtikuva/AFP

Itävallan keskiosassa sijaitsevassa Hallstattin kaupungissa, joka on nykyisin Unescon maailmaperintökohde, on kaivettu suolaa jo yli 3 000 vuoden ajan. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Alpeilla juotiin olutta ja syötiin sinihomejuustoa jo 2  700 vuotta sitten, käy ilmi lokakuussa julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksessa analysoitiin näytteitä Itävallan Alpeilla sijaitsevasta Hallstattin historiallisesta suolakaivoksesta löytyneistä kaivoksen työntekijöiden ulosteista.

Itävallan keskiosassa sijaitsevassa Hallstattin kaupungissa, joka on nykyisin Unescon maailmaperintökohde, on kaivettu suolaa jo yli 3  000 vuoden ajan. Koko työpäivän suolakaivoksessa viettäneet kaivosmiehet tekivät aikoinaan tarpeensa kaivokseen. Ulosteet ovat säilyneet kaivoksessa poikkeuksellisen hyvin tasaisen, noin kahdeksan asteen lämpötilan ja erittäin suolapitoisen ympäristön vuoksi.

Current Biology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin neljää eri ulostenäytettä, joista tuorein oli 1700-luvulta. Noin 2  700 vuotta vanhasta näytteestä löytyi sinihomejuustojen valmistuksessa käytettyä penicillium roqueforti -hometta ja oluen valmistuksessa käytettyä saccharomyces cerevisiae -hiivaa.

"Yllättävän hienostunutta"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimusta johtanut Eurac-tutkimusinstituutin mikrobiologi Frank Maixner kertoo yllättyneensä siitä, että kaivosmiesten ruokavalioon kuului fermentoimalla valmistettuja tuotteita jo reilusti yli 2  000 vuotta sitten.

Tutkijoiden mukaan Hallstattin ulostenäytteiden analyysista saadut tulokset ovat varhaisimpia todisteita juustonkypsennyksestä Euroopassa.

Alkoholin käytöstä Euroopassa on runsaasti kirjallista ja muuta historiallista näyttöä jo tuhansien vuosien ajalta, mutta Hallstattin ulostenäytteet antavat tutkijoiden mukaan ensimmäiset molekyylitason todisteet siitä, että Euroopassa juotiin olutta jo 2  700 vuotta sitten.

–  On yhä selvempää, että esihistorialliset kulinaariset käytännöt olivat kehittyneitä ja että monimutkaisilla jalostetuilla elintarvikkeilla ja käymistekniikalla on ollut merkittävä rooli varhaisessa ruokahistoriassamme, Wienin luonnontieteellisen museon projektitutkija Kerstin Kowarik sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi