play

Viljakuljetukset Ukrainan satamista keskeytettiin Venäjän vetäydyttyä sopimuksesta – Turkki aikoo jatkaa laivojen tarkastuksia

EU:n mukaan ukrainalaista viljaa tarvittaisiin maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseen. LEHTIKUVA/AFP

EU:n mukaan ukrainalaista viljaa tarvittaisiin maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseen. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Viljan merikuljetukset Ukrainan satamista keskeytettiin sunnuntaina sen jälkeen, kun Venäjä oli lauantaina ilmoittanut vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta.

Turkin ulkoministeriö ilmoitti sunnuntaina, että vaikka laivoja ei tämän tilanteen aikana lähde Ukrainasta, Istanbulissa aiotaan jatkaa viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksia sunnuntaina ja maanantaina. Ukrainasta lähteneet ja sinne kulkevat laivat ovat sopimuksen mukaan kulkeneet Istanbulin kautta. Turkki on valvonut kuljetuksia ja paikalla on ollut virkamiehiä niin Ukrainasta kuin Venäjältä. Turkki kertoi Venäjän antaneen virallisen tiedonannon sopimuksesta vetäytymisestään, mutta sanoi venäläisen henkilökunnan jääneen edelleen Istanbulin koordinaatiokeskukseen.

"Viljalla ruokkisi 7 miljoonaa ihmistä"

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi aiemmin Twitterissä, että Venäjä estää 176:n tällä hetkellä merellä olevan aluksen kuljetukset. Hänen mukaansa niissä on yhteensä kaksi miljoonaa tonnia viljaa, jolla ruokkisi seitsemän miljoonaa ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov sanoi sunnuntaina, että Venäjän vetäytyminen sopimuksesta tekee säiliöalusten lähdön Ukrainan satamista mahdottomaksi.

–  40 tonnilla viljalla lastatun aluksen oli tarkoitus lähteä Ukrainan satamasta tänään. Nämä elintarvikkeet oli tarkoitettu nälänhädän partaalla oleville etiopialaisille. Venäjän suljettua "viljakäytävän" niiden vienti on mahdotonta, Kubrakov kirjoitti Twitterissä ja liitti julkaisuun kuvan aluksesta.

Euroopan unioni vaatii Venäjää perumaan päätöksensä

Sunnuntaina Euroopan unioni otti asiaan kantaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Venäjän päätös keskeyttää osallistuminen Mustanmeren sopimukseen vaarantaa tärkeimmän vientireitin suuresti kaivatulle viljalle ja lannoitteille, joita tarvitaan maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi, EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi Twitterissä.

–  EU kehottaa Venäjää perumaan päätöksensä, Borrell jatkoi.

Myös Yhdistyneet kansakunnat on ilmaissut huolensa Ukrainan viljanviennin keskeytyksestä. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottaja sanoo pääsihteerin olevan syvästi huolissaan meneillään olevasta tilanteesta Mustanmeren sopimukseen liittyen.

Guterres on päättänyt lykätä lähtöään Arabiliiton huippukokoukseen Algeriaan yhdellä päivällä keskittyäkseen tähän ongelmaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kuvaili Venäjän perääntymistä sopimuksesta puhtaasti törkeäksi.

–  Venäjällä ei ole mitään syytä vetäytyä sopimuksesta, jolla on mahdollistettu viljan vienti Ukrainasta, Biden kommentoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas sanoi lauantaisessa puheessaan Venäjän ilmoituksen olleen varsin ennustettavissa. Zelenskyin mukaan Venäjä teki päätöksen sopimuksesta irtaantumisesta todellisuudessa jo syyskuussa.

Venäjä väittää turva-aluetta hyödynnetyn hyökkäykseen

Venäjän ulkoministeriö väittää, että Sevastopolin hyökkäyksessä käytetyt droonit liikkuivat viljakuljetuksille tarkoitetulla turva-alueella. Se sanoo löytäneensä droonien jäänteitä merestä.

Ulkoministeriön mukaan yksi vedessä kulkevista drooneista on mahdollisesti laukaistu Ukrainan tai sen läntisten liittolaisten siviilialuksista, joita käytetään viljanvientiin Ukrainan satamista. Venäjä kertoi tutkineensa jäänteitä ja väitti, että osassa hyökkäyksessä käytetyistä drooneista oli Kanadassa valmistettuja navigointiin tarkoitettuja osia.

----

Lähteenä myös AFP

Korjattu sana vehnä viljaksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi