play

Ukrainan jättiydinvoimala kytkettiin taas irti verkosta sähkölinjan katkeamisen vuoksi

Mazar Technologies -yhtiön ottamassa satelliittikuvassa näkyva Zaporizhzhjan voimala on Euroopan suurin ydinvoimala.  AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Mazar Technologies -yhtiön ottamassa satelliittikuvassa näkyva Zaporizhzhjan voimala on Euroopan suurin ydinvoimala. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

STT-Lehtikuva

Zaporizhzhjan ydinvoimalan viimeinenkin toimiva reaktori suljettiin ja kytkettiin irti verkosta maanantaina Ukrainassa, kertoi voimalan käytöstä vastaava Energoatom-yhtiö.

Syynä reaktorin sulkemiseen oli se, että tulipalo katkaisi viimeisen ydinvoimalaan kulkevan voimalinjan. Palon syynä oli Energoatomin mukaan kranaattitulitus.

Vielä viikonloppuna voimalassa toimi kaksi reaktoria, mutta YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan toinen niistä suljettiin lauantaina kranaattitulituksen takia.

–  Maailma on jälleen kerran ydinkatastrofin partaalla. Zaporizhzhjan ydinvoimalan miehityksen lopettaminen ja demilitarisoidun alueen luominen voimalan ympärille on ainut tapa varmistaa ydinturvallisuus, vaati Ukrainan energiaministeri Herman Halushtshenko.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

IAEA:n tarkastajaryhmä vieraili viime viikolla Zaporizhzhjassa. Ryhmää veti IAEA:n johtaja Rafael Grossi. Grossi ja osa ryhmästä lähtivät voimalasta torstaina, mutta kuusi ryhmän jäsentä jäi vielä tekemään lisää tutkimuksia. Heistä neljä lähti maanantaina. Kaksi ryhmän jäsentä jäi voimalaan toistaiseksi.

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala.

Kansanäänestys Hersonin liittämisestä osaksi Venäjää lykkääntyy

Venäjän miehittämällä Hersonin alueella järjestettäväksi suunniteltua kansanäänestystä alueen Venäjään liittämisestä lykätään. Asiasta ilmoitti miehitysjoukkojen muodostamien "viranomaisten" edustaja televisioidussa puheessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme valmistelleet äänestystä ja halusimme pitää sen lähitulevaisuudessa, mutta luulen, että sitä on lykättävä kaiken tapahtuvan takia, Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov sanoi.

Myöhemmin Stremousov korjaili sanomisiaan todeten, ettei kansanäänestystä voida lykätä, koska sen pitopäivää ei edes ole päätetty. Stremousovin mukaan "mikään ei kuitenkaan voi estää kansanäänestyksen pitämistä".

Herson sijaitsee aiemmin Venäjään liitetyn Krimin pohjoispuolella.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi