play

Ukraina sanoo vallanneensa Venäjältä syyskuun aikana jo 3 000 neliökilometriä Harkovan alueella – tshetsheenijohtaja Kadyrovkin huolestui

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä. Lehtikuva/AFP

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Ukraina kertoi sunnuntaina edenneensä edelleen nopeasti Harkovan alueella. Venäjä on joutunut vetäytymään useilta alueilta, joita se on hallinnut keväästä asti. Ukraina ilmoitti, että sen joukot ovat syyskuun aikana vallanneet Venäjän miehitysjoukoilta takaisin jo yli 3  000 neliökilometriä.

Ukrainan etenemisen noteerasi myös tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov, joka Telegramissa jaetussa viestissä syytti Venäjän puolustusministeriötä virheistä ja vaati viranomaisia selittämään, mitä "erikoisoperaatiossa" tapahtuu.

–  Jos erikoisoperaation strategiassa ei tehdä tänään tai huomenna muutoksia, pitää minun puhua puolustusministeriön ja maan johdolle ja selittää heille, mikä todellinen tilanne kentällä on, Kadyrov julisti Telegram-viestissään New York Timesin mukaan.

Taistelut jatkuvat, monet pakenevat Venäjälle

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Britannian puolustusministeriö totesi sunnuntaiaamun katsauksessaan, että Ukraina on kuluneen vuorokauden aikana edennyt merkittävästi Harkovan alueella.

–  Venäjä vaikuttaa vetäneen pois yksiköitään alueelta, mutta taistelut jatkuvat strategisesti tärkeiden kaupunkien, Kupjanskin ja Izjumin ympäristössä, brittiministeriö arvioi.

Kenraali Valeri Zaluzhnyi kirjoitti viestipalvelu Telegramissa, että Ukraina on Harkovan alueella edennyt sekä etelässä, idässä että pohjoisessa.

Zaluzhnyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat edenneet noin 50 kilometrin päähän Venäjän rajasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kenraalin kertomat tiedot tukevat amerikkalaisen tutkimuslaitos ISW:n aiemmin antamia arvioita ukrainalaisten etenemisestä.

ISW arvioi, että Ukrainan joukot ovat todennäköisesti edenneet 15–25 kilometrin päähän Venäjän rajasta Harkovan koillisosassa. ISW:n mukaan Ukraina on edennyt jopa 70 kilometriä yli Venäjän rintamalinjojen ja vallannut jopa yli 3  000 neliökilometriä viiden päivän aikana. Jos arvio pitää paikkansa, on Ukraina ottanut muutamassa päivässä haltuunsa suuremman alueen kuin mitä Venäjä on kyennyt valtaamaan huhtikuun jälkeen, ISW toteaa.

Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov sanoi sunnuntaina, että tuhannet ihmiset ovat paenneet Ukrainan puolelta Venäjälle viime vuorokauden aikana.

Gladkovin mukaan useimmat rajan ylittäneet ovat lähteneet omien sukulaistensa luokse omilla autoillaan. Reilut 1  300 ihmistä on sijoitettu 27 väliaikaismajoitukseen, hän sanoi sosiaalisessa mediassa jaetussa videoviestissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Harhautus sai Venäjän odottamaan hyökkäystä Hersoniin

Ukrainan erikoisjoukot kertoivat Guardianin mukaan, että Ukraina harhautti venäläisjoukkoja esittämällä aikovansa edetä etelässä Hersonin alueella, mutta siirsikin hyökkäyksen Harkovan alueelle koilliseen.

–  Se oli suuri disinformaatio-operaatio. Venäjä luuli sen tapahtuvan etelässä ja siirsi kalustoaan. Sitten hyökkäys tapahtui, missä he eivät odottaneet sitä ollenkaan, ja he joutuivat pakokauhun valtaan ja pakenivat, sanoi erikoisjoukkojen tiedottaja Taras Berezovets.

Ukrainan mukaan sen joukot jatkavat taisteluja ottaakseen haltuunsa asutuskeskuksia strategisesti tärkeän Izjumin alueella, osana laajaa vastahyökkäystä Venäjän miehitykselle. Ukrainan puolustusvoimien sunnuntain päivittäisraportin mukaan sen joukot ovat edenneet Kupjanskiin.

Venäjä väitti aiemmin vahvistavansa joukkojaan Harkovassa, mutta maan puolustusministeriö ilmoitti lauantai-iltana ryhmittävänsä joukkojaan uudelleen Donetskin vahvistamiseksi. Venäjän joukot jättivät lähtiessään jälkeensä suuria määriä kalustoa, mikä kertoo kiireisestä vetäytymisestä.

–  Näinä päivinä Venäjän joukot ovat näyttäneet meille parhaan puolensa – selkänsä. Ukrainassa ei ole sijaa miehittäjille, kuittasi presidentti Volodomyr Zelenskyi lauantaina.

Neuvottelut tällä hetkellä "mahdottomia"

Zelenskyi sanoo, että neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi ovat tällä hetkellä "mahdottomat".

Hän kertoi näkemyksensä lauantaina paneelikeskustelussa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestetyssä vuosittaisessa Jaltan konferenssissa.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta hänen mukaansa merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä. Zelenskyin mukaan venäläiset eivät ole valmiita myöntämään miehittävänsä osaa Ukrainasta.

Suurta tuhoa Izjumissa

Izjumin pormestari Valeri Martshenko sanoi New York Timesin haastattelussa, että kaupunki vapautettiin venäläisiltä lauantaina. Pormestarin mukaan sodan tuho on suurta eikä kaupungissa ole yhtään asuintaloa, joka ei olisi vaurioitunut. Kaupungissa on jäljellä noin 4  000 ihmistä, kun asukasluku ennen sotaa oli noin 12  000.

–  Lämmitys on suurin ongelma. En usko, että saamme lämmitystä toimimaan ennen talvea, Martshenko sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi