play

USA:n ex-presidentti Trump: Joukkoampumisten syynä "pahuus", ei aseet – "Pahuuden olemassaolo parhaita syitä aseistaa lainkuuliaisia kansalaisia"

Aseita vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat aselobbausjärjestö NRA:n konferenssipaikan ulkopuolelle Houstonissa perjantaina. NRA tappaa lapsia, kyltissä luki. LEHTIKUVA / AFP

Aseita vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat aselobbausjärjestö NRA:n konferenssipaikan ulkopuolelle Houstonissa perjantaina. NRA tappaa lapsia, kyltissä luki. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa aselobbausjärjestö NRA:n konferenssissa puhunut maan entinen presidentti Donald Trump sanoi Texasin kouluampumisen johtuneen " täydellisestä pahuudesta".

Trump puhui noin tunnin verran Texasin Houstonissa järjestetyssä konferenssissa lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

–  Pahuuden olemassaolo maailmassamme ei ole syy riisua aseista lainkuuliaisia kansalaisia. Pahuuden olemassaolo on parhaita syitä aseistaa lainkuuliaisia kansalaisia, Trump sanoi puheessaan.

Uvalden tiistaisessa kouluampumisessa Texasissa kuoli 19 koululaista ja kaksi opettajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Republikaani Trump syytti tapauksen politisoinnista demokraatteja. Yhdysvalloissa demokraatit ovat pitkään esittäneet kiristyksiä aselakeihin.

Ex-presidentin mukaan syitä joukkoampumisille eivät ole aseet, vaan mielenterveysongelmat, koulujen kurinpitotoimien riittämättömyys ja perinteisten perhearvojen rappeutuminen.

Hän kritisoi puheessaan myös Yhdysvaltain Ukrainalle antamia apupaketteja ja sanoi, että rahat olisi pitänyt käyttää koulujen turvallisuustoimiin.

–  Jos Yhdysvalloilla on varaa lähettää 40 miljardia dollaria Ukrainaan, meidän pitäisi pystyä pitämään lapsemme turvassa kotimaassa, Trump sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puheen loppupuolella Trump kritisoi lisäksi nykyisen presidentin Joe Bidenin ja demokraattien harjoittamaa politiikkaa.

Texasin kuvernööri kertoi saaneensa viranomaisilta väärää tietoa ampumisesta

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott on sanonut saaneensa viranomaisilta väärää tietoa Uvalden kouluampumisesta, kertoo uutiskanava CNN.

Hän kertoi viranomaisten antaneen tietoa kouluampumisesta ennen keskiviikkoista tiedotustilaisuutta. Abbott ylisti keskiviikkona muun muassa poliisin toimia tapauksen hoitamisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kuten kaikki ovat saaneet tietää, ne tiedot olivat osittain virheellisiä. Olen aivan raivoissani tästä, hän sanoi perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Texasin yleisestä turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Steven McCraw myönsi aiemmin perjantaina, että poliisit tekivät virheen, kun eivät menneet heti sisään luokkaan, jonne Uvalden kouluampuja oli linnoittautunut.

Poliisia on kritisoitu viiveistä toimissaan. Poliiseilta kesti lähes 45 minuuttia mennä sisään luokkaan sen jälkeen, kun luokasta oli soitettu hätäpuheluja.

Kongressiedustaja: FBI ei usko ampumisen taustalla olleen ideologisia syitä

Abbott kertoi myös odottavansa tapaukseen liittyviä uusia lakeja menevän osavaltiossaan läpi. Pääpaino olisi hänen mukaansa kuitenkin terveydenhoitoa koskevassa lainsäädännössä, ei aselaeissa.

–  18-vuotiaat ovat voineet ostaa puolentoista vuosisadan ajan kivääreitä, eikä kouluampumisia ollut. Nyt niitä on. Ehkä keskitymme vääriin asioihin, Abbott vastasi, kun häneltä kysyttiin, pitäisikö AR-15-tyyppisten kiväärien myynti kieltää alle 18-vuotiailta.

Texasilainen kongressiedustaja Joaquin Castro kertoi Twitter-tilillään, että FBI ei usko ampumisen taustalla olleen ideologisia syitä tai muita osallisia ampujan lisäksi. Hän kertoi tavanneensa FBI:n edustajia perjantaiaamuna.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi