play

Venäjä pyrkii vimmaisesti saamaan haltuunsa alueita Itä-Ukrainassa – Luhanskissa uskotaan, että ensi viikosta tulee vaikea

Venäjä on ilmoittanut saaneensa hallintaansa Lymanin kaupungin, ja maan joukot jatkavat yritystään piirittää Sjevjerodonetsk.
Sjevjerodonetsk (kuvassa) on ollut taisteluiden keskiössä jo viikkojen ajan. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä on ilmoittanut saaneensa hallintaansa Lymanin kaupungin, ja maan joukot jatkavat yritystään piirittää Sjevjerodonetsk. Sjevjerodonetsk (kuvassa) on ollut taisteluiden keskiössä jo viikkojen ajan. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut ovat jatkuneet viikonlopun aikana kiivaina itäisessä Ukrainassa. Taisteluita käydään erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Luhanskin aluehallinnon edustajan mukaan tilanne Lysytshanskissa on huonontunut merkittävästi ja Venäjän iskut ovat osuneet asuintaloon, mikä on aiheuttanut siviiliuhreja.

Venäjä on jatkanut iskujaan myös Sjevjerodonetskissa, joka on ollut taisteluiden keskiössä jo viikkojen ajan. Ukraina on kieltänyt, että Venäjä olisi onnistunut täysin saartamaan kaupunkia. Aluehallinnosta on kerrottu taisteluiden etenevän katu kerrallaan.

Sjevjerodonetskissa on arvioitu olevan edelleen noin 15  000 siviiliä. Paikallisviranomainen on kertonut toistuvasta tulituksesta, joka hankaloittaa alueelle pääsyä ja sieltä poistumista. Evakuoinnit ovat hänen mukaansa olleet yksittäistapauksia ja nyt etusijalla ovat haavoittuneet ja kipeästi sairaanhoitoa tarvitsevat ihmiset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi veden saamisessa on ollut vaikeuksia, ja monet asukkaat ovat olleen yli kaksi viikkoa ilman matkapuhelinyhteyttä.

Zelenskyi puhuu EU-johtajille maanantaina

Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz vetosivat aiemmin tänä viikonloppuna "vakavien neuvotteluiden" järjestämiseksi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesken. Lähes puolitoistatuntisessa puhelussa Putinin kanssa eurooppalaisjohtajat vaativat jälleen myös välitöntä tulitaukoa ja Venäjän joukkojen vetäytymistä.

Sodan lopettamisen lisäksi Macronin, Scholzin ja Putinin puhelussa keskusteltiin lauantaina maailmanlaajuisesta ruokaturvakriisistä. Venäjä on estänyt muun muassa viljakuljetusten etenemisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä ja Ukraina vastaavat noin 30 prosentista maailmanlaajuisilla markkinoilla myytävästä viljasta. Venäjä on tiukentanut omaa vientiään, ja Ukrainalla on valtava määrä vehnää jumissa varastoissa, mikä nostaa hintoja ja vähentää saatavuutta kaikkialla maailmassa.

Putin on toistuvasti kieltänyt kaiken vastuunsa tilanteesta ja syyttänyt sen sijaan länsimaisia pakotteita. Lauantaina hän kuitenkin kertoi Macronille ja Scholzille Venäjän olevan valmis etsimään keinoja päästää enemmän vehnää markkinoille. Lisäksi hänen kerrottiin toivoneen pakotteiden poistamista, jotta Venäjän maataloustuotteita ja lannoitteita saataisiin maailmanmarkkinoille.

Presidentti Zelenskyin toiveet saada lisää aseistusta Ukrainan länsimaisilta kumppaneilta näyttävät tehonneen. Yhdysvaltalaismediat ovat kertoneet Yhdysvaltojen hallinnon luvanneen lähettää muun muassa ohjuksia, mutta puolustusministeriö ei ole vahvistanut tietoja. Myös Britannian pääministeri Boris Johnson on luvannut maansa jatkavan tarvikkeiden toimittamista Ukrainaan.

Putin varoitti Macronia ja Scholzia, että aseiden lähettäminen Ukrainaan olisi "vaarallista" ja voisi lisätä jännitteitä entisestään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyin on määrä puhua maanantaina EU-johtajille ylimääräisessä huippukokouksessa. Huippukokouksen tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu se, pystyykö unioni sopimaan venäläisen öljyn tuontikiellosta osana uusia Venäjälle asetettavia talouspakotteita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi