play

Venäjä sanoi keskittyvänsä seuraavaksi Donbassin alueeseen ja uskoo asiantuntijan mukaan voittoonsa – "Tilanne taistelukentällä määrittelee suunnitelmat"

Venäjä uskoo edelleen voittoonsa Ukrainassa eikä ole valmis perääntymään asemistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Venäjä uskoo edelleen voittoonsa Ukrainassa eikä ole valmis perääntymään asemistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Venäjä uskoo edelleen voittoonsa Ukrainassa eikä ole valmis perääntymään asemistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle.

Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että sotilasoperaation ensimmäinen vaihe on ohi, ja maan joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen "vapauttamiseen" Itä-Ukrainassa. Hyökkäyksiä Ukrainan saarrettuihin kaupunkeihin ei kuitenkaan Venäjän mukaan suljeta pois.

–  Se on tietynlainen todellisuuden tunnustaminen, Moshes arvioi ilmoitusta.

Todellisuus on se, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole sujunut sen toivomalla tavalla, vaan eteneminen takkuaa usealla rintamalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän sanomisiin tulee kuitenkin suhtautua varoen, Moshes painottaa.

–  Kolmen kuukauden ajan Venäjä sanoi, ettei se aio hyökätä Ukrainaan. Sitten he alkoivat puhua, että heidän täytyi tehdä niin, koska ei ollut muuta vaihtoehtoa, Moshes huomauttaa.

Venäjän retoriikkaa määrittää Moshesin mukaan jatkossa se, kohtaako maa tappioita vai menestystä.

–  Tilanne taistelukentällä määrittelee suunnitelmat, suunnitelmat eivät määrittele tilannetta taistelukentällä, Moshes tiivistää näkemyksensä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onko Venäjä valmis neuvottelemaan?

Ukrainan itäosassa sijaitsevan Luhanskin separatistijohtaja sanoi sunnuntaina, että alue voi järjestää kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström näkee Venäjän ja Luhanskin viime päivien ulostuloissa mahdollisia muutoksen merkkejä.

–  Ne voisivat tarkoittaa, että ehkä Venäjä on valmis jossain määrin nyt tulemaan neuvottelupöytään Ukrainan kanssa. Millä ehdoilla ja millä vaatimuksilla, sen tämä viikko toivottavasti tuo esille, Forsström sanoo STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mahdollista siirtymää uuteen vaiheeseen tukee Forsströmin mukaan se, että hän ei usko Venäjän asevoimien pystyvän merkittävästi kohentamaan suorituskykyään.

Venäjän ja Ukrainan on määrä aloittaa alkuviikosta uusi neuvottelukierros. Forsström toivoo neuvotteluista askelia tilanteen rauhoittamiseksi, mutta lopputulosta hän ei halua lähteä ennustamaan.

Ulkopoliittisen instituutin Moshes ei usko, että neuvotteluissa saavutettaisiin mitään merkittävää. Korkeintaan maat voisivat päästä sopimukseen pienestä tulitauosta sotavankien ja kuolleiden vaihtamiseksi, hän arvioi.

–  Sitäkään en pitäisi välttämättä todennäköisenä, mutta mahdollisena.

Joidenkin tahojen esittämät tulkinnat siitä, että Venäjä olisi periaatteessa jo hävinnyt sodan, ovat Moshesin mukaan ennenaikaisia ja virheellisiä.

–  Se on suuri maa, jolla on paljon resursseja.

"Uskon, että Kreml ajattelee edelleen voittoa"

Moshes arvioi Venäjän toistaiseksi jatkavan parin viime viikon taktiikkaansa: Ukrainan ja sen talouden tuhoamista, suurten kaupunkien uhkaamista ja yhä useampien ihmisten ajamista pakolaisiksi.

Hän ei usko, että Venäjä olisi tässä vaiheessa valmis muuttamaan strategiaansa, vetäytymään ja tyytymään Donbassiin.

–  Uskon, että Kreml ajattelee edelleen voittoa.

Myöskään Forsström ei usko siihen, että Venäjä alkaisi siirrellä joukkojaan esimerkiksi Kiovan tai Tshernihivin suunnalta Donbassiin. Joukot pitäisi siirtää Venäjän kautta, mikä veisi vähintään päiviä, ellei viikkoja.

–  Sehän tietysti näyttäytyisi julkisuudessa niin, että Venäjä vetäytyy. Ukraina käyttäisi sen aivan varmasti hyväkseen.

Moshes: Mariupol Venäjälle korvaamattoman tärkeä

Forsström ja Moshes uskovat molemmat Venäjän jatkavan painetta Mariupolin valtaamiseksi. Kaupungin haltuunotto olisi oleellista, jotta Venäjä saisi muodostettua maayhteyden Krimiltä Itä-Ukrainaan.

Moshes arvioi, että kaupungin merkitys on Venäjälle tässä vaiheessa sotaa korvaamaton. Kyseessä on – tai ainakin oli – suuri kaupunki, joka on teollisuuden ja sataman vuoksi ollut Ukrainan taloudelle oleellisen tärkeä.

–  Ilman Mariupolia Venäjän on mahdotonta esittää minkäänlaisia väitteitä onnistumisesta, Moshes sanoo.

–  Toistaiseksi heillä on hallussaan vain yksi suhteellisen suuri kaupunki, Herson. Sekin on paljon pienempi kuin Mariupol.

Forsström arvioi, että Venäjän tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluut nyt Mariupolin valtaamisen ja Krimin maayhteyden lisäksi Donbassin alueen vakauttaminen. Muilla alueilla tilanne on ollut staattisempi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi