play

Koronatartunnat kääntyneet nousuun Euroopassa, Venäjällä kolmas koronakuolemien ennätyspäivä peräkkäin

Koronatilanne on pahentunut viime päivinä hälyttäväksi. Lehtikuva/AFP

Koronatilanne on pahentunut viime päivinä hälyttäväksi. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Koronatartunnat ovat kääntyneet nousuun Euroopassa kahden kuukauden vähenemisen jälkeen. Huonosta käänteestä ilmoitti Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

WHO samalla varoitti uuden korona-aallon tulemisesta, ellei Euroopassa pysytä kurinalaisina.

Terveysjärjestön mukaan tartuntamäärä nousi viime viikolla Euroopassa kymmeneksen. Syiksi WHO nimeää esimerkiksi lisääntyneet matkustamisen ja kokoontumisen sekä sosiaalisten rajoitusten lieventämisen.

WHO niin ikään korosti torstaina, että jalkapallon EM-kisojen isäntäkaupunkien on seurattava paremmin katsojien liikkumista. Fanien liikkumista tulee järjestön mukaan seurata myös ennen heidän saapumistaan ​​stadionille sekä sieltä poistumisen jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meidän on katsottava paljon vain stadionien ulkopuolelle, sanoi WHO:n Euroopan-toimiston hätätilannejohtaja Catherine Smallwood lehdistötilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin suosituksia Lontoon ja Pietarin nousevien tartuntamäärien vuoksi.

EU:n tautientorjuntavirasto ECDC arvioi raportissaan, että tarttuvampi deltamuunnos voi aiheuttaa 90 prosenttia uusista koronatapauksista EU:ssa elokuun loppuun mennessä.

Venäjän synkkä tilanne

Venäjällä on tehty uusi koronavirukseen liittyvien kuolemien ennätys kolmantena päivänä peräkkäin. Edellisten 24 tunnin uhriluku on 672, ilmoitti maan hallitus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä kamppailee voimakkaasti pahenevan koronapandemian kanssa. Tilannetta vaikeuttaa se, että herkästi tarttuva koronan deltamuunnos on yleistynyt Venäjällä. Lisäksi maan rokotusohjelma on edennyt kangerrellen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin onkin juuri kehottanut väestöä ottamaan koronarokotteen. Putin puhui kansalaisille televisiossa keskiviikkona.

Deltamuunnoksen tartuntoja tuli Pietarista Suomeen jalkapallon EM-turistien mukana.

EU:n koronatodistus otettiin käyttöön

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Euroopan unionin koronatodistusasetus tulee tänään voimaan. EU-kansalaiset ja EU:n alueella asuvat voivat saada maksuttoman koronatodistuksen, joka kelpaa kaikkialla EU:ssa.

Koronatodistukseen merkitään tiedot saaduista rokotuksista, tehdyistä testeistä ja taudista paranemisesta. Todistus on ilmainen kaikilla EU:n virallisilla kielillä sekä digitaalisena että paperisena.

Suomessa EU-koronatodistus on ollut saatavilla digitaalisesti kautta jo viime viikosta alkaen. Todistus on saatavilla pdf-tiedostona, jonka voi tallentaa matkapuhelimeen näytettäväksi tai tulostaa.

Todistus saadusta koronarokotteesta näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun rokotus on käsivarteen pistetty.

Todistuksia on alettu antaa jo ennen asetuksen voimaantuloa kaikkiaan 21 EU-maassa sekä Norjassa, Liechtensteinissa ja Islannissa.

Kaikilla eurooppalaisilla on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen myös ilman todistusta, mutta todistus vapauttaa tietyistä rajoituksista, kuten karanteenista.

Yleisesti matkustamista kehotetaan yhä välttämään, koska koronatilanne on huono useissa maissa.

EMA: Kaksi annosta koronarokotetta suojaa viruksen deltamuunnokselta

Kaksi annosta koronarokotetta näyttäisi suojaavan viruksen nopeasti leviävältä deltamuunnokselta eli niin kutsutulta Intian variantilta, kertoi Euroopan lääkevirasto EMA torstaina. Viraston mukaan tietoa tukevat sekä kokemukset eri puolilla Eurooppaa että laboratoriokokeet.

EMA:n rokotestrategiasta vastaavan johtajan Marco Cavalerin mukaan tämä pätee kaikkiin EMA:n hyväksymiin rokotteisiin. EMA on hyväksynyt käyttöön Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin rokotteet. Näistä Johnson & Johnsonin rokote annetaan yhtenä pistoksena, muut kahtena.

EMA:n mukaan rokotteet suojaavat deltamuunnoksen lisäksi muilta Euroopassa esiintyviltä virusmuunnoksilta.

---

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi