play

Kiina lupasi luoda "positiivista energiaa" maailmaan, Venäjä kritisoi Yhdysvaltain Taiwan-politiikkaa – Uzbekistanissa tavanneet maat vakuuttivat yhteistyön jatkuvan

Putin ja Xi tapasivat edellisen kerran helmikuussa Pekingissä ennen talviolympialaisia, vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. LEHTIKUVA / AFP

Putin ja Xi tapasivat edellisen kerran helmikuussa Pekingissä ennen talviolympialaisia, vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Uzbekistanissa Kiinan johtaja Xi Jinping vakuutti yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan ja sanoi Kiinan haluavan luoda "positiivista energiaa" maailmaan. Hänen mukaansa Kiina on valmis tekemään yhteistyötä Venäjän kanssa "johtavina valtioina".

–  Kiina on myös valmis ottamaan johtavan roolin vakauden ja positiivisen energian luomiseksi maailmassa, jota keinuttaa sosiaalinen myllerrys, Xi muotoili tapaamisen jälkeen.

Kiinan johtaja tapasi nyt ensimmäistä kertaa Venäjän vastinparinsa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Putin ja Xi tapasivat edellisen kerran helmikuussa Pekingissä ennen talviolympialaisia, vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän käymää hyökkäyssotaa eikä Venäjän tavoin kutsu Ukrainan tapahtumia sodaksi vaan erikoisoperaatioksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, Kiina-asiantuntija Matti Puranen arvioi ennen presidenttien tapaamista STT:lle, että Kiina pyrkiikin korostamaan harmoniaa ja pysyttelemään etäällä vaikeimmista teemoissa ainakin julkisissa lausunnoissa.

Mitään dramaattisia muutoksia Kiinan Venäjään tai Ukrainaan suuntautumisessa ei ole näkyvissä, vaan Kiina pyrkii edelleen tasapainottelemaan tilanteessa. Tukea osoitetaan ennen kaikkea taloudellisesti ja sanallisesti.

Tapaaminen tulee kuitenkin mielenkiintoiseen aikaan, koska Venäjä on kärsinyt tappioita Itä-Ukrainassa.

–  Xi on laittanut paljon arvovaltaa siihen, että seisoo Venäjän rinnalla. Kotiyleisöllekin pitäisi kuitenkin pystyä perustelemaan, mitä järkeä on seisoa heikentyvän ja tappioon ajautuvan Venäjän rinnalla, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiinalla ei kuitenkaan juuri ole vaihtoehtoja, sillä Kiinalle Yhdysvaltoja vastaan kamppailu on suurempi intressi, ja siihen se katsoo Venäjää tarvitsevansa, Puranen sanoo.

Putin vannoi tukea Kiinalle Taiwan-kysymyksessä

Putin kiittelikin tapaamisen jälkeen Kiinan suhtautumista Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, josta Putin itse käytti termiä "Ukrainan kriisi". Samalla hän tuomitsi "pyrkimykset luoda yksinapainen maailma", minkä voi tulkita viestiksi Yhdysvaltojen suuntaan.

Samalla Putin ilmaisi tukensa Kiinalle Taiwanin saarivaltiota koskevassa kiistassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Omalta osaltamme me pidämme kiinni yhden Kiinan politiikasta. Tuomitsemme Yhdysvaltain ja näiden "satelliittivaltioiden" provokaation Taiwaninsalmella, hän sanoi.

"Kiina tarjoaa kaikille kaikkea"

Puranen piti kiinnostavana myös sitä, että Xi tapasi eilen Kazakstanin presidentin Kasym-Zomart Tokajevin ennen Putinia. Tapaamisessa Xi ilmaisi, että Kiina tukee "Kazakstania maan itsenäisyyden, kansallisen itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden varjelussa".

Xi tai Putin eivät kommentoineet Kazakstan-asiaa tapaamisensa jälkeen, mutta Puranen arvioi ennen tapaamista STT:lle lausunnon herättävän närää Venäjällä.

–  Varmaan Venäjällä luetaan irvistellen tämä lausunto, hän sanoi.

Sitä, mitä lause käytännössä tarkoittaa, on kuitenkin vaikea tulkita, sillä virallinen Kiina on tukenut valtioiden itsemääräämisoikeutta, mutta ei silti kritisoinut esimerkiksi Venäjän sotaa Ukrainassa. Kiinan linja onkin usein tarjota kaikkea kaikille, Puranen tiivistää.

Venäjän näkökulmasta Kazakstan kuuluu sen etupiiriin, ja maa on osa myös Itsenäisten valtioiden yhteisöä Ivyä, joka koostuu entisistä neuvostotasavalloista.

Kazakstanin presidentti on kuitenkin myös esimerkiksi sanonut, ettei Kazakstan tunnusta Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin niin sanottuja "kansantasavaltoja".

–  Onko Kiinalla tässä jonkinlaista pelinlukua, aistiiko se, että tuulet puhaltavat toiseen suuntaan. Nähdäänkö tässä Kazakstanin mahdollisuus irtautua Venäjän etupiiristä, pohtii Puranen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi