play

Venäjä vakuutti Genevessä Yhdysvalloille, ettei se ole hyökkäämässä Ukrainaan – Naton ovet pysyvät auki, vakuutti Yhdysvallat

Maiden delegaatiot ovat tavanneet Genevessä. LEHTIKUVA/AFP

Maiden delegaatiot ovat tavanneet Genevessä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjä kertoi maanantaina Yhdysvalloille Genevessä käydyissä Ukrainaa ja Euroopan turvallisuustilannetta koskevissa neuvotteluissa, ettei sillä ole aikeita hyökätä Ukrainaan. Venäjän neuvottelulähteiden mukaan Yhdysvallat suhtautui Venäjän ehdotuksiin hyvin vakavasti.

–  Selitimme kollegoillemme, ettei meillä ole suunnitelmia tai aikeita "hyökätä" Ukrainaan. Tässä suhteessa ei ole mitään syytä pelätä eskalaatiota, perusteli Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov.

Varaulkoministeri kehotti kuitenkin Yhdysvaltoja vastuullisuuteen toimissaan Venäjän kanssa varoittaen samalla, ettei mahdollisen yhteentörmäyksen riskiä sovi aliarvioida.

Rjabkovin mukaan Venäjä haluaa kuitenkin jatkaa vuoropuhelua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En pidä tilannetta toivottomana, hän sanoi.

USA torjui ehdotukset Naton laajenemisen suitsimisesta

Yhdysvallat puolestaan korosti, ettei Naton avoimien ovien politiikka ole päättymässä. Samalla se toisti varoituksensa Venäjälle hyökkäyksestä Ukrainaan, sillä sen seuraukset olisivat vakavat. Amerikkalaiset eivät niin ikään olleet saaneet venäläisiltä suoraa lupausta liennytyksestä Ukrainassa.

–  Siihen emme uskoakseni saaneet vastausta. Teimme hyvin selväksi, että rakentava, tuottoisa ja menestyksekäs diplomatia on hyvin vaikeaa ilman liennytystä, sanoi Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sherman sanoi kertoneensa venäläisille, että Ukrainan rajan tuntumassa olevat joukot tulisi komentaa takaisin kasarmeille tai vaihtoehtoisesti kertoa, millaiseen sotaharjoitukseen ne ovat osallistumassa ja mikä sen tarkoitus on.

Shermanin mukaan neuvotteluissa keskusteltiin myös vastavuoroisista rajoituksista sotaharjoituksiin ja ohjuksiin. Sen sijaan Venäjän vaatimukset siitä, että se saa takuut, joiden mukaan Ukraina ei liity sotilasliitto Natoon, torjuttiin.

–  Torjumme päättäväisesti sellaiset turvallisuusehdotukset, joista Yhdysvallat ei ole valmis aloittamaan keskustelua. Emme salli kenenkään lopettavan Naton avoimien ovien politiikkaa.

Shermanin mukaan Venäjän mahdollisella hyökkäyksellä Ukrainaan olisi erittäin vakavat seuraukset, "paljon vakavammat kuin vuonna 2014", jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvottelujen sarja jatkuu keskiviikkona Naton ja Venäjän neuvoston kokouksella Brysselissä. Torstaina Venäjän on määrä tavata Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajia Wienissä.

Loppuviikosta EU-maiden puolustus- ja ulkoministerit kokoontuvat vielä Ranskan Brestiin epäviralliseen kokoukseen keskustelemaan Ukrainan tilanteesta.

Stoltenberg toivoi jatkoneuvotteluja

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti maanantaina Venäjää vakavista taloudellisista ja poliittisista seurauksista, jos se hyökkää Ukrainaan.

–  Meidän täytyy lähettää Venäjälle hyvin selvä viesti siitä, että olemme yhtenäisiä ja että Venäjälle tulee vakavia seurauksia – taloudellisia ja poliittisia seurauksia –, jos he käyttävät jälleen sotilaallista voimaa Ukrainaa vastaan. Annamme Ukrainalle tukea, autamme heitä huolehtimaan itsepuolustuksestaan.

Stoltenberg tapasi maanantaina Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

–  Kylmä sota on ohi, ja niin ovat etupiiritkin. Putinin vaatimukset ovat perusteettomia ja vahingoittavat kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, Kuleba tviittasi.

Haavisto Ylellä: USA tiedottanut sekä Naton että EU:n jäsenmaille, ettei Euroopan yli neuvotella

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää myönteisenä Yhdysvaltain kantaa, jonka mukaan eurooppalaisista kysymyksistä ei voida neuvotella ilman Eurooppaa eikä Natoon liittyvistä kysymyksistä ilman Naton jäsenmaita. Haavisto esitti näkemyksiään Ylen uutislähetyksessä maanantai-iltana.

–  Tämä viikon kokousten sarja ehkä avaa näitä muita keskustelun elementtejä, mutta Yhdysvallat on tiedottanut sekä Nato-jäsenmaille että EU-jäsenmaille tästä omasta positiostaan, että Euroopan yli ei tulla neuvottelemaan.

Haavisto näki positiivisena, että Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat neuvottelivat. Hyvänä asiana Haavisto piti myös sitä, että Yhdysvallat on tullut aktiivisesti omilla ajatuksillaan ja ehdotuksillaan ulos.

–  Nythän julkisuutta on dominoinut Venäjän tähän asti tekemät ehdotukset, Haavisto sanoi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi