play

Maailma yhdistyi hetkeksi suremaan edesmennyttä kuningatar Elisabetia

Liput ovat liehuneet puolitangossa monessa maassa, muun muassa Australiassa. Lehtikuva/AFP

Liput ovat liehuneet puolitangossa monessa maassa, muun muassa Australiassa. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Maailma yhdistyi hetkeksi myöhään torstaina ja varhain perjantaina, kun johtajat eri puolilta maailmaa kunnioittivat edesmenneen kuningatar Elisabetin muistoa. Pisimpään yhtäjaksoisesti maailmassa hallinnut monarkki kuoli torstaina 96-vuotiaana.

Surunvalitteluja tulvi brittihoviin maista, jotka olivat aikaisemmin kuuluneet Britannian alaisuuteen mutta myös maista, joita vastaan Britannia on sotinut. Kuningatarta muistivat niin vuosisatoja vanhat valtiot kuin maat, joita ei edes ollut olemassa, kun Elisabet nousi valtaistuimelle.

Kansainyhteisöstä eli Britannian entisistä alusmaista kunnioitettiin kuningattaren muistoa. Esimerkiksi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kertoi, kuinka hän ja kuningatar olivat yhdessä muistelleet Nelson Mandelaa.

–  Hänen majesteettinsa oli poikkeuksellinen ja maailmankuulu julkisuuden henkilö, joka eli merkittävää elämää. Monet ympäri maailmaa muistavat hänen elämäänsä ja perintöänsä lämmöllä, presidentti sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jo aiemmin surunvalittelunsa esittivät Kansainyhteisöstä muun muassa Australia, Kanada ja Intia. Intian presidentti Narendra Modi sanoi tuntevansa suurta tuskaa kuningattaren poismenon johdosta.

Bermudan pääministeri David Burt ylisti kuningattaren elämää tinkimättömien velvollisuuksien sävyttämäksi.

Xi ja Putin esittivät surunvalittelut

Myös ne maat, joiden kanssa Britannian välit eivät ole aina olleet ruusuiset, kiirehtivät osoittamaan kunnioitustaan kuningattarelle. Niin Kiinan presidentti Xi Jinping kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin esittivät surunvalittelunsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Xi Jinping esittää Kiinan hallituksen ja Kiinan kansan kuten myös omasta puolestaan syvät surunvalittelunsa. Kuningattaren kuolema on suuri menetys Britannian kansalle.

Kiinan valtiollisessa mediassa esitetyissä surunvalitteluissa mainittiin myös, että kuningatar oli ensimmäinen brittimonarkki, joka vieraili Kiinassa. Xin mukaan Elisabetilla oli keskeinen merkitys Britannian ja Kiinan suhteille. Samalla Xi tarjoutui työskentelemään kuningas Charlesin kanssa "edistääksemme maidemme ja kansojemme kahdenvälisten suhteiden tervettä ja vakaata kehitystä".

Venäjän presidentti Putin toivotti surunvalittelujen lisäksi uudelle kuninkaalle rohkeutta ja jaksamista.

Putinin mukaan Elisabet nautti vuosikymmenten ajan ansaitusti alamaistensa rakkaudesta ja kunnioituksesta sekä auktoriteetista maailmannäyttämöllä. Venäjän presidentin mukaan Britannian lähihistorian tärkeimmät tapahtumat olivat lähtemättömästi sidoksissa kuningattaren nimeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Britannian kuningattaren ja Venäjän pitkäaikaisen presidentin välit eivät tiettävästi olleet erityisen lämpimät. Vuonna 2003 vierailullaan Britanniaan Putin järkytti brittejä antamalla kuningattaren odottaa itseään 14 minuutin ajan, kertoo Mirror-lehti.

Brittimedian mukaan kuningatar rikkoi samassa yhteydessä protokollaa lausumalla piikitteleväksi tulkitun kommentin Putinista liittyen siihen, että paikalla ollut opaskoira haukkui Putinia äänekkäästi.

–  Koirilla on mielenkiintoiset vaistot, eikö vain, kuningattaren kerrotaan tokaisseen.

Kommentti oli kuningattarelta poikkeuksellinen, sillä valtakaudellaan Elisabet noudatti hyvin tiukasti periaatteita, etteivät kuninkaalliset ota kantaa politiikkaan tai poliitikkoihin. Tätä periaatetta kuningatar ei rikkonut edes Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime helmikuussa.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro, jolla ei tiedetä olevan mitenkään erityisen läheiset suhteet Britanniaan, lähetti surunvalittelunsa ja julisti maahan kolmen päivän suruajan. Bolsonaron mukaan Elisabet "ei ollut vain brittien, vaan kaikkien muidenkin kuningatar".

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on esittänyt surunvalittelunsa Britannialle, jonka hallinto on tukenut Ukrainaa avokätisesti sen puolustautuessa Venäjän hyökkäykseltä.

–  Esitämme koko Ukrainan kansan puolesta vilpittömät osanottomme kuninkaalliselle perheelle, koko Britannialle ja Kansainyhteisölle tämän korvaamattoman menetyksen vuoksi, Zelenskyi sanoi.

Liput puolitankoon Valkoisessa talossa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi kaikki Valkoisen talon ja hallintorakennuksien liput laskettavaksi puolitankoon, kun tieto Elisabetin kuolemasta tuli.

–  Kuningatar Elisabet oli valtiomies, jonka arvokkuus ja uskollisuus olivat vertaansa vailla. Hän syvensi Britannian ja Yhdysvaltojen yhteistyön peruskalliota. Hän teki suhteestamme erityisen, Biden sanoi.

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus lähetti surunvalittelunsa Elisabetin kuoleman johdosta.

Paavi kertoi Vatikaanin sivuilla julkaistussa lausunnossa rukoilevansa kuningattaren ikuisen levon puolesta ja arvostavansa tämän elämää, joka oli omistettu kansakunnan palvelukselle.

Britannian kuningas Charlesille paavi vakuutti rukoilevansa sen puolesta, että Jumala tukee uutta kuningasta tämän velvollisuuksien kanssa.

--

Lähteenä myös AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi