play

Viron sosiaalidemokraatit hyväksyivät omalta osaltaan reformipuolueen kutsun hallitusneuvotteluihin, Isänmaa-puolueen vastausta saadaan vielä odottaa

 Pääministeri Kaja Kallas piti perjantaina Tallinnassa lehdistötilaisuuden hallituskriisistä. LEHTIKUVA/AFP

Pääministeri Kaja Kallas piti perjantaina Tallinnassa lehdistötilaisuuden hallituskriisistä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Virossa sosiaalidemokraattinen puolue on päättänyt näyttää vihreää valoa hallitusneuvotteluille.

Sosiaalidemokraattien hallitus ja eduskuntaryhmä hyväksyivät pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolueen kutsun hallitusneuvotteluihin edellyttäen, että niin ikään kutsun saanut Isänmaa-puolue on myös halukas lähtemään neuvotteluihin.

Kallas potkaisi perjantaina reformipuolueen hallituskumppanin keskustapuolueen ulos hallituksesta. Kallas teki presidentti Alar Karisille ehdotuksen erottaa keskustaministerit hallituksesta, ja tämä hyväksyi ehdotuksen pikavauhtia. Reformipuolueen ja keskustapuolueen hallitusyhteistyö oli käytännössä ajautunut umpikujaan jo viikkoja aikaisemmin.

Reformipuolue kutsui samalla sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolueen neuvotteluihin uudesta hallituksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Pitkästyttävän kohtelias, mutta pätevä ja luotettava hallitus"

Sosiaalidemokraattien johtaja Lauri Läänemets totesi, että puolueen myöntävä vastaus tuskin tulee yllätyksenä kenellekään.

–  Sosiaalidemokraatit ovat valmiita työskentelemään hallituskoalitiossa, joka takaa Virolle turvallisuuden tunteen. Ulkoisten tekijöiden aiheuttama hauras tilanne vaatii vakaata ja rakentavaa hallitusta.

Läänemets mainitsi muun muassa turvallisuuskriisin, epävakaan maailmantalouden sekä hintojen nousun. Koska näihin ulkoisiin tekijöihin ei voida vaikuttaa, on hänen mukaansa katsottava sisäänpäin ratkaisujen etsimiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sosiaalidemokraateilla, reformipuolueella ja Isänmaa-puolueella on tarvittavat ajatukset, kokemus ja tieto, Läänemets sanoi.

Läänemetsin mukaan puolueet pystyisivät yhdessä muodostamaan "pitkästyttävän kohteliaan, mutta pätevän ja luotettavan hallituksen".

Aiemmin puoluejohtaja sanoi sosiaalidemokraattien pitävän tärkeänä, että tämänhetkisessä turvallisuustilanteessa hallitus on "virolaiskeskeinen ja Eurooppa-myönteinen".

Isänmaa-puolue keskustelee maanantaina

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaalidemokraatteja vaikeampi pala neuvotteluissa saattaa olla Isänmaa-puolue, jolla on muitakin vaihtoehtoja hallituksen muodostamiseen. Hallituksesta potkaistu keskustapuolue nimittäin teki perjantaina ehdotuksen Isänmaalle sekä kansalliskonservatiiviselle Ekre-puolueelle hallituksen muodostamisesta.

Isänmaa-puolueen on määrä keskustella kutsusta hallitusneuvotteluihin maanantaina, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viron selvästi suosituin puolue on tällä hetkellä reformipuolue, ja Ukrainan sota on kasvattanut puolueen sekä pääministeri Kallaksen kannatusta. Kallas ei ole eronnut pääministerin tehtävästä hallituksen hajoamisesta huolimatta, vaan siihen pitäisi järjestää epäluottamusäänestys parlamentissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi