play

Vuosi 2022 ennätyksinä: Euroopan helteet, Pohjois-Korean ohjuskokeet, taidehuutokaupat ja Britannian pitkäaikaisimman monarkin kuolema

Microsoftin perustajiin kuuluvan Paul Allenin taidekokoelma myytiin Christie'sin huutokaupassa 1,62 miljardilla dollarilla. Summa on suurin, joka taidehuutokaupassa on ikinä maksettu. LEHTIKUVA/AFP

Microsoftin perustajiin kuuluvan Paul Allenin taidekokoelma myytiin Christie'sin huutokaupassa 1,62 miljardilla dollarilla. Summa on suurin, joka taidehuutokaupassa on ikinä maksettu. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Vuosi 2022 jäänee ihmisten mieleen muun muassa kasvavien kuluttajahintojen, epävarmuuden ja luultavasti myös sodan aiheuttaman pelon myötä. Samaan aikaan ihmisten määrä nousi maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljardin, eikä kyseinen rajapyykki ole suinkaan ainoa otsikoihin yltänyt ennätys.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa pani energian ja ruuan hinnat merkittävään nousuun. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n ruokahintaindeksi nousi maaliskuussa ennätyskorkealle. Polttoaineen hinta nousi niin ikään ennätyskorkeuksiin Euroopassa.

Euroalueella vuotuinen inflaatio kapusi 10,6 prosenttiin lokakuussa. Nousu oli suurin vuodesta 1997 käytössä olleen indeksin historian aikana.

Euroopassa enemmän pakolaisia sitten toisen maailmansodan

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sodan myötä Euroopassa nähtiin myös suurin määrä pakolaisia sitten toisen maailmansodan päättymisen. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan yli seitsemän miljoonaa ukrainalaista pakeni muihin Euroopan maihin. Lisäksi 6,9 miljoonaa ukrainalaista joutui jättämään kotinsa ja siirtymään toisaalle maan rajojen sisällä.

Maailmanlaajuisesti sotia, vainoa ja ihmisoikeusrikoksia paenneiden ihmisten määrä ylitti tänä vuonna ensimmäistä kertaa sadan miljoonan rajapyykin.

Euroopassa paahtavan kuuma kesä

Euroopassa vietettiin kuluvana vuonna myös mittaushistorian kuuminta kesää. Useissa maissa paukkuivat lämpöennätykset. Esimerkiksi Britanniassa elohopea nousi ensi kertaa yli 40 celsiuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsäpalot nielivät puolestaan enemmän maastoa kuin koskaan aiemmin Euroopassa. Palot on yhdistetty tavallista kuumempiin ja kuivempiin oloihin.

Pohjois-Korea teki ennätysmäärän ohjuskokeita

Pohjois-Korea on laukaissut tänä vuonna ennätysmäärän ohjuksia Japaninmereen.

Erityisen monta laukaisua Pohjois-Korea teki marraskuun alussa. Tuolloin maa laukaisi 24 tunnissa kaikkiaan 23 ohjusta, joista yksi oli mannertenvälinen ballistinen ohjus. Yksi ohjuksista ylitti Koreoiden merirajan ja putosi lähelle Etelä-Korean aluevesiä ensi kertaa sitten Korean sodan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän vuoden ohjuskokeet ovat olleet reaktio Yhdysvaltain ja liittolaistensa sotaharjoituksiin alueella. Maan on varoitettu myös valmistelevan ydinkoetta.

Britannia hyvästeli monarkkinsa

Britannia hyvästeli tänä vuonna pisimpään hallinneen monarkkinsa, kun kuningatar Elisabet kuoli syyskuun alkupuolella 96 vuoden iässä.

Ennen kuningattaren mittavia valtiollisia hautajaisia arviolta neljännesmiljoona ihmistä jonotti päästäkseen jättämään jäähyväisensä Elisabetin arkun luona.

Kruunun peri Elisabetilta hänen poikansa Charles.

Taidehuutokaupassa liikkuivat ennätyssummat

Bill Gatesin kanssa Microsoftin perustaneen ja vuonna 2018 kuolleen Paul Allenin taidekokoelma myytiin Christie'sin huutokaupassa 1,62 miljardilla dollarilla. Summa on suurin, joka taidehuutokaupassa on ikinä maksettu.

Allenin kokoelmaan kuuluu muun muassa Paul Cezannen, Gustav Klimtin ja Vincent van Goghin teoksia.

Andy Warholin ottama valokuva Marilyn Monroesta myytiin puolestaan 195 miljoonalla dollarilla, mikä teki siitä tähän mennessä kalleimman yksittäisen 1900-luvun taideteoksen.

Grand slam -konkarit jättivät areenat

Espanjalainen tennistähti Rafael Nadal voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen neljättätoista kertaa. Hän on eniten grand slam -voittoja urallaan haalinut miespelaaja ja paransi voitollaan omaa ennätystään 22:een. Toiseksi eniten voittoja on Novak Djokovicilla, 21, ja kolmanneksi eniten Roger Federerillä, 20.

Tänä vuonna tennisfanit joutuivat myös jättämään hyvästit kahdelle lajin merkittävimpiin tähtiin kuuluvalle pelaajalle. Federerin lisäksi tenniskentät ilmoitti jättävänsä Serena Williams, joka on voittanut yhteensä 23 grand slam -turnausta.

Swift takoi ennätyksiä

Yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä Taylor Swift teki tänä vuonna useammankin ennätyksen, joista vain osa oli kadehdittavia. Tähden järjestyksessään kymmenes albumi aiheutti niin kovan vimman hänen faniensa joukossa, että musiikin suoratoistopalvelu Spotify meni nurin. Häiriö oli seurausta siitä, että Midnights-levyä yritti yhden päivän aikana kuunnella useampi ihminen kuin yhtäkään muuta albumia ennen tätä.

Levyn kappaleista kymmenen päätyi Billboardin Hot 100 -listalle. Tähän mennessä yksikään muu levy ei ole onnistunut tässä.

Vähemmän kunniakasta oli Swiftin menestys listauksessa, jolle päätyivät eniten hiilidioksidipäästöjä yksityislentokoneen käytöllä aiheuttaneet julkisuuden henkilöt. Swift liihotteli listan kärkeen.

Laulaja ansaitsi kyseenalaisen tittelinsä elokuussa, ja tuolloin hän oli onnistunut tekemään jo 170 lentoa yksityislentokoneellaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi