play

Mariupolin terästehtaalta evakuoituja siviilejä kerrotaan saapuneen Zaporizhzhjaan– Washington Post: Terästehtaalla edelleen noin 200 siviiliä

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Lehtikuva/AFP

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoituja siviilejä on saapunut maanantaina Zaporizhzhjaan, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen New York Times.

Guardian pohjaa tietonsa Ukrainan sotilaspoliisin maanantaina Facebookissa julkaisemaan päivitykseen, jonka mukaan Zaporizhzhjaan saapuneille tarjotaan ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Lisäksi lääkäreiden kerrottiin tarkastavan heidän kuntonsa.

Tiedot evakuointisaattueiden liikkeistä ovat vaihdelleet eri lähteiden välillä. Ukrainan valtion tietotoimisto Ukrinform kertoi myöhään maanantaina, että tehtaalta evakuoidut siviilit olisivat pääsemässä Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla on edelleen noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, kertoo ukrainalaisviranomainen yhdysvaltalaislehti Washington Postille. Donetskin alueellisen poliisin edustajan mukaan Mariupolista oli maanantaina määrä lähteä bussisaattue Zaporizhzhjaan, mutta jokin meni pieleen. Saattueen on nyt määrä lähteä tiistaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Siviilien evakuointeja on määrä jatkaa tiistaina

Mariupolin kaupunginvaltuusto on vahvistanut osaltaan viestipalvelu Telegramissa, että siviilejä on määrä evakuoida Mariupolista tiistaina. Asiasta kertoo englanniksi muun muassa uutiskanava CNN.

Kaupunginvaltuuston mukaan evakuoinneista on sovittu virallisesti YK:n ja Punaisen Ristin kanssa. Mariupolilaisia evakuoivan saattueen on määrä lähteä paikallista aikaa aamuseitsemältä liikenneympyrästä läheltä Berdianskin kaupunkia. Ukraina on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina jo noin sata siviiliä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti määränneensä, että iskut lopetettaisiin.

Donetskin alueellisen poliisin edustaja kertoi maanantaina pommituksia olleen koko päivän. Washington Postille antamiensa kommenttien yhteydessä hän kertoi myös olettavansa uusia pommituksia alkavaksi.

Yhdysvallat: Venäjä pyrkii liittämään Itä-Ukrainan separatistialueet osaksi Venäjää

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä suunnittelee liittävänsä Itä-Ukrainassa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin separatistialueet osaksi Venäjää, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Yhdysvaltain-edustaja Michael Carpenter.

Liittämisaikeista kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa CNN ja New York Times.

Carpenterin mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee separatistialueilla järjestettävän toukokuun puolivälin tienoilla kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Carpenter kuvailee suunniteltuja äänestyksiä "huijauksiksi".

–  Raportit antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee kansanäänestyksen toteuttamista jossain toukokuun puolivälissä ja Moskova harkitsee samanlaista suunnitelmaa myös Hersonissa, Carpenter sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa.

–  Uskomme tietojen olevan erittäin uskottavia, Carpenter kertoi.

Luhanskin ja Donetskin alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä tunnusti separatistialueiden itsenäisyyden helmikuussa hieman ennen kuin aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Venäjä lujittaa hallintaansa miehittämillään alueilla

Britannian puolustusministeriö on niin ikään kertonut hiljattain Venäjän suunnittelevan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jolla olisi tarkoitus oikeuttaa Venäjän miehitys.

Venäjä on pyrkinyt viime päivinä lujittamaan hallintaansa maaliskuun alussa valtaamastaan Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö kertoi viikonloppuna olevan selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa. Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan.

Carpenterin mukaan Venäjän on kerrottu lisäksi sieppaavan Itä- ja Etelä-Ukrainassa hallinnassaan olevilla alueilla paikallisia viranomaisia ja korvaavan heitä Venäjä-myönteisillä ryhmillä. Muun muassa koulujen johtajia, toimittajia ja paikallisia aktivisteja on kerrottu kadonneen.

Carpenterin mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu myös viime aikoina katkoneen internet- ja puhelinyhteyksiä samaisilla alueilla. Näin on pyritty hänen mukaansa estämään luotettavan tiedon kulku.

Länsimaat: Putin voi antaa pian virallisen sodanjulistuksen

Liittämisaikeiden lisäksi länsimaissa on pohdittu sitä, aikooko Venäjä julistaa virallisesti sodan Ukrainaa vastaan.

Tähän mennessä Venäjä on puhunut hyökkäyssodastaan "sotilaallisena erityisoperaationa" ja väittänyt, että Ukrainaa hallitsevat natsit, joista maa tulisi Venäjän mukaan "puhdistaa".

CNN:n mukaan yhdysvaltalaiset ja länsimaiset viranomaiset kuitenkin uskovat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi julistaa virallisesti sodan mahdollisesti jo toukokuun 9. päivänä. Tuolloin Venäjällä vietetään voitonpäivää, jonka yhteydessä juhlitaan Natsi-Saksan antautumista vuonna 1945.

Sodan julistaminen tarjoaisi Venäjälle mahdollisuuden lähettää Ukrainaan aiempaa enemmän joukkoja, sillä se pystyisi antamaan käskyn reserviläisten liikekannallepanosta.

Länsimaiset viranomaiset ovat pitkään uskoneet, että Putin saattaisi käyttää voitonpäivään liittyvää symboliikkaa ja propaganda-arvoa vipuvartena ilmoittaakseen joko sotilaallisesta saavutuksesta Ukrainassa, sotilaallisuuksien lisäämisestä tai kummastakin edellä mainitusta.

Sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa"

Sodan julistamisen mahdollisuutta on pitänyt esillä muun muassa Britannian ulkoministeri Ben Wallace.

Wallace kertoi viime viikolla britannialaiselle radiokanavalle LBC:lle, että hän uskoo Putinin pyrkivän siirtymään eteenpäin aiemmasta "erityisoperaatio"-retoriikasta.

–  Hän on pyöritellyt myyntipuheitaan, tehnyt pohjatöitä, jotta voisi sanoa "kuulkaa, tämä on nyt sota natseja vastaan, ja tarvitsen lisää väkeä. Tarvitsen lisää venäläistä tykinruokaa", Wallace arvioi kanavan haastattelussa.

Wallacen mukaan hänellä ei ole tietoa, että Putin olisi tätä suunnittelemassa, mutta hän ei olisi yllättynyt, jos venäläispresidentti julistaisi sodan voitonpäivän yhteydessä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price kertoi maanantaina olevansa tietoinen mahdolliseen sodanjulistukseen liittyvästä spekulaatiosta. Hänen mielestään sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa". Samalla Venäjä paljastaisi Pricen mukaan maailmalle sen, kuinka heidän hyökkäyssotansa on epäonnistumassa.

Pricen mukaan on syytä uskoa, että Venäjä tekee kaikkensa käyttääkseen toukokuun 9. päivää propagandatarkoituksiin.

Kuvernööri odottaa taisteluiden koventuvan voitonpäivän alla

Luhanskin alueen kuvernööri on kertonut odottavansa voitonpäivän alla aiempaa kovempia taisteluita.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, ettei Venäjä aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa voitonpäivän vuoksi.

Italialaiselle Mediaset-mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

–  Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

–  Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi