play

WHO: Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään uutta tautiaaltoa – "viime kesän virheet vältettävä"

Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään koronaviruksen uutta aaltoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään koronaviruksen uutta aaltoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään koronaviruksen uutta aaltoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestö kehottaa jatkamaan rajoituksia ja välttämään viime kesän virheet, jolloin rajoituksia höllättiin järjestön mukaan liian aikaisin.

–  Viime kesän aikana tapaukset nousivat asteittain nuoremmissa ikäryhmissä ja siirtyivät sitten vanhempiin ikäryhmiin, mikä edesauttoi tuhoisaa uutta tautiaaltoa, sulkutoimia ja kuolemia syksyllä ja talvella, sanoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kluge kehotti ihmisiä nauttimaan kesästä turvallisesti. Valtioiden tulee Klugen mukaan toimia nopeasti, jos merkkejä tapausten noususta ilmenee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) kertoi myös tänään, että vaikka niin tartunnat kuin sairaalahoidossa olevien määrät ovat laskussa Euroopassa, laumasuojan saavuttaminen on mantereella vielä kaukana. Alueen aikuisväestöstä 46,2 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22,3 prosenttia kaksi annosta.

ECDC:n mukaan viranomaisten tavoitteena tulee nyt olla rokottaa riskiryhmät kahdella rokoteannoksella.

WHO:n laajemmalla Euroopan alueella, johon kuuluu myös Keski-Aasian maita, vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 30 prosenttia ihmisistä ja täysin rokotettuja on 17 prosenttia.

Tanska höllää osaa rajoituksista

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tanska höllää koronarajoituksiaan muun muassa kokoontumisten, ravintoloiden aukiolon ja kasvomaskien käytön osalta.

–  Voimme tehdä kaikkea, mitä olemme kaivanneet, sillä epidemia on nyt hallinnassa, sanoi terveysministeri Magnus Heunicke tiedotustilaisuudessa torstaina.

Perjantaista alkaen sisätiloissa saa kokoontua sata ihmistä, heinäkuun alusta lähtien 250 ihmistä.

Yleinen kasvomaskivaatimus päättyy maanantaina kaikkialla paitsi julkisessa liikenteessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päästäkseen esimerkiksi ravintolaan, teatteriin tai kampaajalle asiakkaiden täytyy edelleen esittää koronapassi, eli todistus joko tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, rokotuksesta tai hiljattain sairastetusta covid-19-taudista.

Koronapassia ei kuitenkaan maanantaista alkaen vaadita enää esimerkiksi kirjastoissa ja muissa matalan tartuntariskin paikoissa.

Tanskan tartuntaluvut ovat huomattavasti korkeammalla kuin esimerkiksi Suomessa. -tilastopalvelun mukaan noin 5,8 miljoonan asukkaan maassa on viimeisen viikon aikana todettu keskimäärin 739 tartuntaa päivässä.

Yökerhoon pääsee vasta syyskuussa

Tanskan hallituksen suunnitelman mukaan elokuussa vapautetaan muun muassa suurten ulkoilmatapahtumien sääntelyä. Yökerhot kuitenkin pysyvät kiinni vielä elokuun loppuun.

Lähes kaikki jäljellä olevat rajoitukset on määrä purkaa elo-syyskuuhun mennessä. Oikeusministeri Nick Hækkerupin mukaan syyskuulle on suunniteltu rajoituksia vielä yöelämään, tiettyihin tapahtumiin ja ulkomaanmatkoihin.

Vaatimus koronapassin käytöstä on päättymässä kokonaan syyskuun lopussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi