play

WHO: "Kärsimys on valtaisaa" – maailman terveysjärjestö peräänkuuluttaa lisää mielenterveystoimia koronapandemian pahennettua ongelmia entisestään

Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT-Lehtikuva

Maailman terveysjärjestö WHO peräänkuuluttaa kaikilta mailta lisää mielenterveystoimia. Järjestö kuvailee kärsimyksen olevan valtaisaa ja sanoo koronapandemian pahentaneen tilannetta entisestään.

Maailmanlaajuista mielenterveystilannetta arvioivassa selvityksessään YK:n alainen järjestö toteaa, että lähes miljardilla ihmisellä oli jonkinlainen mielenterveydenhäiriö jo ennen pandemiaa. Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä.

WHO:n raportin mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia kansallisista budjeteista ja alle prosentti kaikesta kansainvälisestä terveysavusta on kohdistettu mielenterveyteen.

–  Nämä luvut ovat erittäin, erittäin matalia, WHO:n mielenterveysyksikön Mark Van Ommeren kertoi lehdistötilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuore mielenterveysselvitys on järjestön laajin kahteen vuosikymmeneen.

Konfliktialueilla jopa viidesosa kärsii mielenterveysongelmista

Van Ommerenin mukaan kiinnostus mielenterveyttä kohtaan on pandemian vuoksi tätä nykyä ennätyskorkealla, mutta sijoittaminen mielenterveyteen ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

–  Tämä raportti antaa maille tietoa, miten sijoittaa mielenterveysrahojaan paremmin, hän lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa raportti alleviivaa "kärsimyksen olevan valtaisaa" ympäri maailman.

Raportin mukaan maailmanlaajuisesti noin yhdellä kahdeksasta ihmisestä on mielenterveyden häiriö. Tilanne on vieläkin pahempi niillä, jotka elävät konfliktialueilla, joissa noin viidenneksen arvioidaan kärsivän jonkinlaisesta mielenterveysongelmasta.

Van Ommerenin mukaan koronapandemia ja sitä seuranneet rajoitukset iskivät kovemmin nuoriin, naisiin ja aiemminkin mielenterveysongelmien kanssa painiviin ihmisiin.

–  Siellä missä on vastoinkäymisiä, on enemmän mielenterveysongelmia, hän lisäsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

WHO vaatii loppua stigmatisoinnille

WHO:n Maailman mielenterveysraportti alleviivasi lisäksi sitä, kuinka mielenterveyspalveluiden piiriin pääsemisessä on mittavia eroja eri maiden välillä.

Siinä missä yli 70 prosenttia psykooseista kärsivistä saa hoitoa korkean tulotason maissa, putoaa vastaava osuus matalan tulotason maissa 12 prosenttiin.

Raportissa peräänkuulutetaan myös loppua mielenterveyteen liittyvälle stigmatisoinnille. Selvityksen mukaan itsemurhan yritys on edelleen kriminalisoitu 20 maassa.

WHO:n mukaan yksi kahdestakymmenestä itsemurhayrityksestä johtaa kuolemaan. Maailmanlaajuisesti yli prosentti kaikista kuolemista on itsemurhan seurausta.

–  Mielenterveyteen sijoittaminen on sijoittamista meidän kaikkien parempaan elämään ja tulevaisuuteen, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi tiedotteessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi