play

Yön uutiskooste: Venäjän asevoimien pääsotaharjoitus alkaa idässä, Irakissa ammuttu 15 mielenosoittajaa

Venäjän asevoimien vuotuinen strateginen pääsotaharjoitus alkaa tänään, tällä kertaa itäisessä sotilaspiirissä.

Venäjän asevoimien vuotuinen strateginen pääsotaharjoitus alkaa tänään, tällä kertaa itäisessä sotilaspiirissä. Kuva: Lehtikuva / AFP

Koonneet: Milja Rämö ja Anne Salomäki / STT

THL: Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin kevääseen mennessä 3 400 hoitajaa - mitoituksen nostamiseen vähintään vuosi lisäaikaa

Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin kevääseen mennessä 3 400 hoitajaa lisää, jotta yksiköt yltäisivät lakisääteiseen hoitajamitoitukseen huhtikuussa, ilmenee THL:n Vanhuspalveluiden tila -seurannasta.

Hoitajamitoituksen on määrä nousta huhtikuussa 0,7:ään hoitajaan asiakasta kohden. Mitoituksen nostamiseen tarvitaan vähintään vuosi lisäaikaa, käy ilmi THL:n seurannasta.

Tällä hetkellä lakisääteinen mitoitus on 0,6. Toukokuussa tämän mitoituksen oli saavuttanut lähes 90 prosenttia yksiköistä.

Itämeren valtioiden pääministerit tapaavat tänään Tanskassa - kokouksessa etsitään keinoja korvata venäläinen energia nopeasti

Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit tapaavat tänään Tanskassa.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on kutsunut kokoukseen myös Saksan ja Puolan johtajat, EU-komission puheenjohtajan sekä kokoukseen osallistuvien maiden energiaministerit. Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Sanna Marin (sd.).

Itämeren valtioiden johtajat keskustelevat kokouksessa keinoista korvata nopeasti venäläinen fossiilinen energia etenkin uusiutuvalla energialla. Esillä on erityisesti tuulivoiman lisääminen, siirtoyhteyksien rakentaminen ja yhteistyön tiivistäminen Itämeren alueen energiaturvallisuuden vahvistamiseksi.

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään Prahassa

EU:n ulkoministerit tapaavat tänään epävirallisessa Gymnich-kokouksessa Prahassa. Aikaisemmin mediassa liikkuneiden tietojen mukaan kokouksessa on tarkoitus keskustella muun ohella Venäjän ja EU:n välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä.

Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kokouksessa on myös tarkoitus keskustella Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan unionin ja Afrikan suhteista.

Kokoukseen paikalle saapuvat tavattaviksi myös Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministerit.

Käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Nuorisosäätiön ex-puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tunnustamista syytteistä

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen syytteistä. Nousiainen tunnusti rikoksensa viime viikolla tunnustamisoikeudenkäynnissä.

Syyttäjän tuomioesityksen mukainen rangaistus on enintään neljä vuotta ja neljä kuukautta vankeutta. Ilman tunnustamista asiassa olisi voitu vaatia jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut yksi Suomen suurimmista. Osia siitä on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Venäjän asevoimien pääsotaharjoitus alkaa idässä

Venäjän asevoimien vuotuinen strateginen pääsotaharjoitus alkaa tänään, tällä kertaa itäisessä sotilaspiirissä. Vostok 22 -harjoitukseen osallistuu sotilaita myös muun muassa Kiinasta ja Intiasta.

Strategiset pääsotaharjoitukset kiertävät Venäjällä vuorollaan läntisessä, keskisessä, eteläisessä ja itäisessä sotilaspiirissä.

Idässä harjoitukset ovat olleet aiemminkin hiukan pienempiä ja pääosassa ovat olleet Tyynenmeren laivasto sekä ilmavoimat, eivät niinkään maavoimat, kertoi STT:lle Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Stena Scandica -autolauttaa odotetaan tulipalon jäljiltä satamaan Ruotsissa aamupäivän aikana

Autolautta Stena Scandican odotetaan saapuvan Nynäshamnin satamaan aamupäivällä, kertoo Ruotsin merenkulkuvirasto. Eilen tulipalossa vahingoittunut lautta kulkee rajoitettua nopeutta mutta oman moottorinsa voimin rannikkovartioston, hinaajan, meripelastuksen ja Ruotsin merenkulkuviraston saattamana.

Matkustajia alettiin evakuoida lautalta myöhään maanantaina, mutta evakuointi keskeytettiin ja se jäi odottamaan hinausta. Henkilöstö sai kuitenkin lautan jälleen liikkeelle, eikä hinausta tarvittu.

Aluksen kyydissä on yhteensä lähes 300 ihmistä. Reilut parikymmentä ihmistä ehdittiin evakuoida. (Lähde: TT)

Energian hinnan vauhdikas nousu voi pakottaa brittipubeja sulkemaan ovensa

Britanniassa pubi- ja panimoteollisuus varoittaa, että ilman tukea monet pubit voivat päätyä sulkemaan ovensa pysyvästi kohonneiden kustannusten vuoksi. Erityisesti energian hinta on noussut niin korkealle, että alan toimijoiden mukaan pubit eivät enää saa laskujaan maksettua.

Kuusi suurta pubi- ja panimoyhtiötä vetoaa avoimessa kirjeessään hallitukseen, jotta se ryhtyisi tukitoimiin.

Englannin ja Walesin pubien määrä laski vuoden alkupuoliskolla ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa alle 40 000:n. Määrä on vähentynyt yli 7 000:lla kymmenessä vuodessa.

Britanniassa inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle 40 vuoteen. (Lähde: AFP)

Lähteet: Irakissa ammuttu 15 mielenosoittajaa

Lähi-idässä Irakissa yhteensä ainakin 15 mielenosoittajaa on ammuttu kuoliaaksi pääkaupunki Bagdadin vihreällä vyöhykkeellä, kertovat lääkinnälliset lähteet uutistoimisto AFP:lle. Vihreä vyöhyke on korkean turvallisuuden alue, jolla sijaitsee muun muassa hallintorakennuksia.

Noin 350 mielenosoittajaa on haavoittunut tai loukkaantunut luodeista tai esimerkiksi kyynelkaasun hengittämisestä.

Aiemmin vaikutusvaltainen shiiajohtaja Muqtada al-Sadr ilmoitti vetäytyvänsä politiikasta, mikä on johtanut eri puolilla maata rajuihinkin mielenosoituksiin. (Lähde: AFP)

Ruusuvuoren Yhdysvaltain avoimet päättyi ensimmäiselle kierrokselle

Emil Ruusuvuori on jäänyt Yhdysvaltain avoimissa tenniksen miesten kaksinpelin ensimmäiselle kierrokselle. Britannian Jack Draper päihitti suomalaisen erin 6–3, 6–3, 6–3.

Ruusuvuori ja Draper ovat kohdanneet kerran aiemmin. 23-vuotias suomalainen vei kesäkuussa Lontoossa järjestetyssä ATP-turnauksessa voiton Draperista kahdessa erässä.

Ruusuvuori on maailmanlistan sijalla 49. 20-vuotias britannialainen pitää 53. sijaa.

Draper saa toisella kierroksella vastaansa Kanadan Felix Auger-Aliassimen, joka on sijoitettu turnauksessa kuudenneksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi