play

Yön uutiskooste: Yli 1 400 otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä, translaki annetaan eduskunnalle

Venäjällä jo yli 1 400 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa.

Venäjällä jo yli 1 400 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa. Kuva: LEHTIKUVA / AFP / ALEXANDER NEMENOV

Koonneet: Arttu Mäkelä ja Ville Väänänen / STT

Vasemmistoliiton ryhmä arvioi potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneiden toimintaa tänään kokouksessaan

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käsittelee potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneiden kansanedustajien toimintaa ja puolueen jatkoa hallituksessa tänään ryhmäkokouksessaan.

Vasemmistoliiton riveistä viisi kansanedustajaa äänesti lakia vastaan maanantaina.

Vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa. Heistä seitsemän äänesti lain puolesta ja neljä oli pois äänestyksestä.

Yliopistollisessa sairaalassa työskennellyttä lääkäriä syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta

Kuopion yliopistollisen sairaalan entistä lääkäriä syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta. Asian käsittely alkaa tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Syytetty on alle nelikymppinen mies, joka Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin mukaan työskenteli sairaalassa vuosia sitten. Syytteen alaisista tapahtumista on sairaanhoitopiirin mukaan yli viisi vuotta.

Sairaanhoitopiiri ei kommentoi tapahtunutta tarkemmin, sillä se liittyy potilaaseen. Myöskään jutun syyttäjä ei kommentoi asiaa haastehakemuksen ollessa vielä salainen.

Lääkärin lisäksi vastaajana asiassa on sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Presidentti Niinistö tapasi Iranin presidentin Ebrahim Raisin kanssa New Yorkissa

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut New Yorkissa YK:n yleiskokousviikon yhteydessä Iranin presidentin Ebrahim Raisin, kertoo presidentin kanslia sivuillaan.

Tiedotteen mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Iranin ydinsopimuksesta. Niinistön kerrotaan esittäneen huolensa Iranin ydinohjelman jatkumisesta.

Niinistö painotti myös iranilaispresidentille Mahsa Aminin kuoleman perinpohjaisen tutkinnan tärkeyttä.

Iranin viranomaiset ilmoittivat perjantaina 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aminin kuolema on johtanut mielenosoituksiin, joissa on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kuollut kahdeksan ihmistä.

Translaki annetaan eduskunnalle kuukausien viivästyksen jälkeen

Hallituksen esitys uudeksi translaiksi annetaan tänään eduskunnan käsittelyyn. Alun perin lakia oli tarkoitus käsitellä jo vuoden alussa, mutta sen valmistelun on kerrottu jääneen koronan jalkoihin.

Esitys sai kevään lausuntokierroksella runsaasti kritiikkiä siitä, että sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen sallitaan myös jatkossa vain 18 vuotta täyttäneille.

Sukupuolen oikeudellisella vahvistamisella tarkoitetaan henkilötunnuksessa olevan sukupuolimerkinnän muuttamista toiseksi.

Zelenskyi: Venäjältä pitäisi poistaa veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa

YK:n pitäisi poistaa Venäjältä veto-oikeus turvallisuusneuvostossa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on peräänkuuluttanut puheessaan YK:n yleiskokoukselle. Ukraina on aiemminkin sanonut, että Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa paikka, joka kuului Neuvostoliitolle.

Zelenskyi esiintyi YK:n edessä videoyhteydellä alle vuorokausi sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

Ukrainalaispresidentti vaati puheessaan Venäjälle rangaistusta ja ehdotti, että Venäjän Ukrainan vastaisten toimien selvittämiseksi perustettaisiin erityistuomioistuin.

Lisäksi hän peräänkuulutti rahastoa, josta voitaisiin korvata ukrainalaisille hyökkäyksestä aiheutuneita vahinkoja. (Lähde: AFP)

Ukraina ilmoittaa saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä

Ukraina on sanonut saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä. Asiasta ilmoitti televisiossa presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Vaihdossa kerrotaan vapautetun myös kaksi Yhdysvaltain kansalaista. Valkoinen talo kiitti keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania vankienvaihdon järjestämisestä. (Lähde: AFP)

Yli 1 400 otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä

Venäjällä jo yli 1 400 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, selviää kansalaisjärjestö OVD-infon seurannasta Suomen aikaa alkuyöstä.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä ovat laajimmat mielenosoitukset, joita maassa on nähty sen jälkeen, kun venäläiset osoittivat mieltään Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainassa. Venäjän hyökkäys alkoi helmikuussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi eilen puheessaan liikekannallepanosta, joka koskee noin 300 000:ta reserviläistä.

Amnesty: Iranissa on kuollut jo kahdeksan ihmistä mielenosoituksissa

Iranissa siveyspoliisin pidättämän nuoren naisen kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin kahdeksan ihmistä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön mukaan ainakin neljää olivat ampuneet lähietäisyydeltä iranilaisviranomaiset. Kuolleiden joukossa on Amnestyn mukaan kuusi miestä, yksi nainen ja yksi lapsi.

Iranin viranomaiset ilmoittivat perjantaina 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aktivistien mukaan Mahsa Amini oli saanut kuolettavan iskun päähänsä. Iranin poliisi on kiistänyt väitteet naisen pahoinpitelystä. Viranomaiset ovat sanoneet aloittaneensa tutkinnan tapauksen tiimoilta. (Lähde: AFP)

Wall Streetin pörssipäivä päättyi laskussa Fedin koronnostopäätöksen jälkeen

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi sulkeutui laskussa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen keskuspankki Fed oli ilmoittanut nostavansa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 1,7 prosenttia, kuten myös laaja-alainen S&P 500. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,8 prosentin laskussa pörssin sulkeutuessa.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell vakuutti koronnoston jälkeen, että keskuspankki on sitoutunut nostamaan korkoja ja pitämään ne korkealla siihen asti, kunnes inflaatio laskee. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa Venäjälle aseita ja ampumatarvikkeita, eikä aio toimittaa jatkossakaan

Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa aseita ja ampumatarvikkeita Venäjälle, kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA. Maan ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat sanoi Venäjän aikovan pyytää apua varastojensa täydentämiseen Ukrainan sodan vuoksi.

Pohjois-Korean puolustusministeriön lausunnossa sanotaan, ettei maa ole koskaan vienyt aseita tai ammuksia Venäjälle eikä aio viedä niitä jatkossakaan.

Valkoinen talo sanoi aiemmin tässä kuussa, että Venäjä aikoo ostaa tykistökranaatteja sekä raketteja Pohjois-Koreasta Ukrainan taisteluita varten. (Lähde: AFP)

Naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Myllyoja siirtyy Kreikkaan

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Helmarien EM-kisaryhmässä ollut maalivahti Paula Myllyoja jatkaa uraansa Kreikassa. Thessalonikilainen suurseura PAOK kertoi Instagram-tilillään Myllyojan solmineen kuluvan kauden kattavan sopimuksen seuran kanssa.

Myllyoja, 38, pelasi viime kauden Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla RCD Espanyolin riveissä. Nokialta lähtöisin oleva Myllyoja on pelannut aiemmin ulkomailla myös italialaisessa Pink Barissa.

Myllyoja on pelannut urallaan 6 ottelua naisten maajoukkueessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi