play

Latvian ja Liettuan välinen kaasuputki räjähti Liettuassa – syy toistaiseksi epäselvä

Hannu Aaltonen / STT

Latvian ja Liettuan välisessä kaasuputkistossa tapahtui räjähdys perjantai-iltana Liettuassa, kertoo kaasuverkkoa hallinnoiva liettualainen Amber Grid. Operaattorin mukaan räjähdys tapahtui kaukana asutuksesta. Alustavien tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Putken räjähdyksen jälkeen syntyneen tulipalon sammuttivat paikalliset palokunnat.

Räjähdys tapahtui Pasvalysin kunnassa Liettuan pohjoisosassa noin viideltä iltapäivällä. Yhtiön mukaan räjähdyksessä tuhoutui toinen kahdesta vierekkäin kulkeneesta kaasuputkesta. Toinen putki säilyi ehjänä, mutta kaasun syöttö siihen lopetettiin välittömästi räjähdyksen jälkeen.

– Pahoittelemme tätä kaasuputkijärjestelmän tapausta. Ryhdyimme välittömästi selvittämään tapahtuman olosuhteita ja varmistamaan kaasun toimitusta kuluttajille. Tiedotamme tapahtuman olosuhteista tarkemmin, kun saamme lisätietoja, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Nemunas Biknius tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Räjähtänyttä putkea käytettiin kuljettamaan kaasua Liettuan pohjoisosiin sekä Latviaan.

Latvian energia- ja ilmastoministeri Raimonds Cudars sanoi Latvian uutistoimistolle, ettei kaasuputken räjähtämisellä ole toistaiseksi vaikutusta kaasutoimituksiin Latviaan. Cudars sanoi odottavansa, että Liettua toimittaa selvityksen räjähdyksen syistä. Ministeri arvioi, että tähän kuluu kuitenkin useita viikkoja.

Heti tapahtuman jälkeen ei ollut viitteitä siitä, että putken räjähtäminen olisi johtunut sabotaasista.

Itämerellä kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa tapahtui syyskuussa räjähdyksiä, jotka myöhemmässä tutkinnassa paljastuivat sabotaasiksi. Ruotsin viranomaisten mukaan kaasuputkien läheltä otettiin talteen runsaasti vieraita esineitä, joissa oli jäämiä räjähdysaineista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin 26.–27. syyskuuta. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä, kaksi Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella. Talousalue (EEZ) ei ole minkään maan aluevettä vaan kansainvälistä merialuetta.

Nord Stream -kaasuputket kulkevat Venäjältä Saksaan. Kaasuputkiyhtiön suurin omistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Venäjä on syyttänyt kaasuputkien tuhoamisesta Britanniaa, joka on torjunut väitteet Venäjän yrityksenä siirtää huomio pois maan käymästä hyökkäyssodasta Ukrainassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi