play

Ukraina allekirjoitti turvallisuussopimuksen EU:n kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi poistui Brysselin EU-kortteleista turvallisuussopimuksen kanssa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun maan EU-jäsenyysneuvottelut avautuivat.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi poistui Brysselin EU-kortteleista turvallisuussopimuksen kanssa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun maan EU-jäsenyysneuvottelut avautuivat. Kuva: Ludovic Marin/Lehtikuva

Mikko Gustafsson / STT

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pääsi poistumaan Brysselin EU-kortteleista torstaina mukanaan EU:n kanssa allekirjoitettu turvallisuussopimus. Tämä tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun maan EU-jäsenyysneuvottelut avautuivat Luxemburgissa.

Zelenskyi kiittikin muun muassa EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta ja puhui jo seuraavien askelten tärkeydestä. Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvottelut avattiin tiistaina.

Zelenskyi myös huomautti, että poliittisten johtajien, puolueiden ja hallitusten päätökset perustuvat aina yhteiskunnan tukeen.

–  Toivon, että suurin osa maista on oikealla puolella historiaa. Meidän puolellamme, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turvallisuussopimuksessa EU lupaa jatkaa poliittista, rahoituksellista, taloudellista, humanitaarista, sotilaallista ja diplomaattista tukea Ukrainalle niin kauan ja voimakkaasti kuin on tarpeen. Ukraina puolestaan sitoutuu muun muassa jatkamaan lähentymistä EU:n kanssa turvallisuuden, tiedustelun ja puolustuksen alalla. Myös esimerkiksi avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta saadun avun osalta on painotettu sopimuksessa.

EU:n puolelta sitoutuminen koskee muun muassa sotilastarvikkeita, ukrainalaisten sotilaiden kouluttamista, yhteistyötä puolustusteollisuudessa, kyber- ja hybridiuhkien ratkomista sekä miinanraivausta. Niin ikään tukea on luvassa siviilisektorin uudistamiseen ja energiasektorille.

Puolustukseen liittyvien turvallisuussitoumusten lisäksi kyse on kuitenkin myös laajemmasta paketista, joka kattaa esimerkiksi erilaista diplomaattista tukea ja vaiheittaisen integroinnin EU:n sisämarkkinoille.

Seuratuin asia huippukokouksessa ovat huippupestit, joihin neuvottelijat eivät vielä alkuillasta olleet ehtineet. Tämä johtuu siitä, että aikataulullisesti nimitykset ja strategisen agendan hyväksyminen jätettiin kokouksen loppupuolelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Strateginen agenda on ohjauspaperi, jolla poliittiset johtajat antavat ohjenuoran seuraaviksi viideksi vuodeksi.

EU-komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vahva ehdokas toiselle kaudelle komission johtoon. Myös Euroopan parlamentin on kuitenkin aikanaan hyväksyttävä puheenjohtaja äänestyksessä.

Lisäksi EU:n huippupestejä suunnitellaan nimityspakettina. Eurooppa-neuvoston johtoon on kaavailtu Portugalin entistä pääministeri Antonio Costaa ja EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi Viron pääministeriä Kaja Kallasta.

Roberta Metsolalle on puolestaan uumoiltu jatkokautta Euroopan parlamentin puolella puhemiehenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime viikolla sopua ei syntynyt. Syynä oli muun muassa Italian pääministerin Giorgia Melonin tyytymättömyys siihen, että kokoomuksen kattopuolue EPP, sosialistit ja demokraatit (S&D) ja liberaalit ohittivat hänet ja hänen taustaryhmänsä Euroopan konservatiivit ja reformistit neuvotteluissa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi kokoukseen saapuessaan medialle pitävänsä melko selvänä, että Italian suurena EU:n jäsenmaana täytyy jotenkin saada kädenjälkensä näkyville.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi