play

Venäjä ei aio suostua myönnytyksiin Ukraina-neuvotteluissa – Yhdysvallat on valmis keskustelemaan muun muassa ohjuksista ja sotaharjoituksista

Ukrainan tilanne on kiristänyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Kuva Donetskista lauantailta. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan tilanne on kiristänyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Kuva Donetskista lauantailta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjä ei varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan aio tehdä myönnytyksiä Yhdysvalloille Ukrainaa ja Euroopan turvallisuutta koskevissa neuvotteluissa. Rjabkov kertoi venäläisille uutistoimistoille olevansa lisäksi hyvin pettynyt viime päivinä Washingtonista ja Brysselistä saapuneisiin signaaleihin.

Yhdysvallat puolestaan on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista, kertoi nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon edustaja toimittajille eilisessä puhelintilaisuudessa. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän diplomaatit tapaavat Sveitsissä. Tapaamisen oli alun perin määrä alkaa maanantaina, mutta Valkoisen talon edustajan mukaan maiden varaulkoministerit Wendy Sherman ja Sergei Rjabkov keskustelevat jo tänään illallisella.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat epäilleet Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei se suunnittele hyökkäävänsä. Valkoisen talon edustajan mukaan Venäjä on puolestaan ilmaissut huolensa siitä, että Ukrainaan sijoitetaan ohjusjärjestelmiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Yhdysvalloilla ei ole aikomuksia tehdä niin. Tämä on yksi alue, jossa voimme ehkä saada aikaan yhteisymmärryksen, jos Venäjä on halukas vastavuoroiseen sitoumukseen, hän sanoi toimittajille.

Realismia, ei optimismia

Lähde kertoo Venäjän myös olevan kiinnostunut keskustelemaan Euroopan ohjusjärjestelmien tulevaisuudesta keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen puitteissa. Myös Yhdysvallat on tähän edustajan mukaan valmis.

Lisäksi Yhdysvallat olisi varautunut käymään keskustelua sekä Venäjän että Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotaharjoitusten koon ja laajuuden rajoittamisesta. Lähde painotti, että vasta keskustelujen alkaessa selviää, onko Venäjä neuvottelemassa vakavissaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Menemme näihin tapaamisiin realistisin, emme optimistisin ajatuksin, lähde huomautti.

Neuvotteluita hän kuvailee tunnusteleviksi, eivätkä ne hänen mukaansa johda tiukkoihin lupauksiin. Lähde kertoi myös, ettei hän yllättyisi, jos venäläismedia alkaisi ennenaikaisesti uutisoida Yhdysvaltojen tekemisistä myönnytyksistä pyrkiäkseen luomaan jakolinjoja liittolaisten välille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi