play

Yhdysvallat sanoo voivansa vastata Suomen ja Ruotsin mahdollisiin huoliin Nato-hakuprosessin ajan

Suomi ja Ruotsi eivät kumpikaan ole antaneet Natolle jäsenhakemusta. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Suomi ja Ruotsi eivät kumpikaan ole antaneet Natolle jäsenhakemusta. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT-Lehtikuva

Yhdysvallat uskoo, että se voi vastata Suomen ja Ruotsin mahdollisiin turvallisuuteen liittyviin huoliin sillä aikaa, kun maiden Nato-jäsenyysprosessit ovat kesken. Asiaa kommentoi Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki lehdistötilaisuudessa.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price vakuutti tiedotustilaisuudessa, että mahdollisiin jäsenyysprosessiin liittyviin huoliin löytyy kyllä ratkaisu.

–  Ja jos ja kun he tekevät sen ratkaisun tai minkä tahansa muun ratkaisun, olemme valmiita puhumaan asiasta konkreettisemmin termein, Price sanoi Suomen ja Ruotsin mahdolliseen jäsenhakemukseen viitaten.

Price totesi myös, ettei Suomi tai Ruotsi kumpikaan ole ilmaissut vahvaa aikomusta hakea Naton jäsenyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se voi muuttua tulevien viikkojen aikana. Meidän täytyy antaa noiden maiden, tai minkä tahansa maan, puhua omasta puolestaan.

STT uutisoi eilen tietojensa pohjalta, että Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista, jos tarvetta siihen tulisi. Kyse ei ole juridisesti sitovista turvatakuusopimuksista, koska ne vaatisivat takaajamaissa yhtä pitkän lainsäädäntöprosessin kuin uusien Nato-jäsenten hyväksyminen.

"Huolet ymmärretty monissa Nato-maissa"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei kiistänyt eikä vahvistanut STT:n tietoja torstaina eduskunnassa, mutta sanoi, että monissa Nato-maissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin huolet esimerkiksi Venäjän häirinnästä mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Britannian puolustusministeri (Ben) Wallacen kommentit hänen käydessään Suomessa osoittavat sen, että suurilla Nato-mailla on hyvin suuri intressi siihen, että Nato-jäsenyysprosessi sujuu ilman suurempia harmeja ja että ne ovat valmiita oman osansa siinä tekemään, Haavisto sanoi STT:lle.

Britannian puolustusministeri sanoi keskiviikkona, että Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, olivat maat sotilasliitto Naton jäseniä tai eivät. Wallace kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa Niinisalossa.

–  On mahdotonta ajatella, ettei Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi huolimatta siitä, missä vaiheessa Nato-prosessia ne ovat, Wallace sanoi.

Myöskään Kaikkonen ei kiistänyt tai vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa torstaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä on hyviä kumppaneita ja tietysti tällaisina tuulisina aikoina ne ovat erityisessä arvossaan. Näistä on ehkä vähän tuonnempana enemmän kerrottavaa, Kaikkonen sanoi STT:lle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi